Sköna maj välkommen

Idag ska det firas. Sköna maj är på ingång, och det är värt att skåla för. Så ikväl blir det trevligheter med gänget, och sen blir det slottet där traditionsenligt firande fortsätter. Massa godsaker kommer dukas fram på vårt festbord och för att kunna njuta ordentligt av allt som bjuds på så tog jag både en morgonpromenad innan frukost för att öka förbränningen och en löptur lite senare. Morgonpromenaden blev dock kort. Så kort så att jag inte ens vågade lägga ut den på funbeat, men lite styrketräning med tunga matkassar måste jag ändå säga att det blev.. Nu känner jag mig iallafall färdigtränad för idag, så nu ska jag bara njuta av all god mat som bjuds!
 
 
Trevlig Valborg på er!
/PiggElin
 
 

6 mil med humörsvängningar

Målet idag var att cykla en längre runda på min racer. Jag har ju cyklat 7 mil förra sommaren på racer, men det var ju under en heldag, och med pauser och med en racer som inte var min. Så därför kändes det idag lite spännande att ge sig iväg på det som vi hade planerat skulle bli en övningsrunda inför tjejvättern. 
 
Jag och Ellen möttes kl 9.00 för avfärd. Det hela började bra, vi visste typ hur vi skulle cykla med tips på en runda från en tjej som också skriver en blogg som ni kan hitta här. Vinden låg rätt, solen sken, Elin och Ellen kvittrade av glädje, gruset var soppat, bilar var snälla.
 
Efter ca 1,5 mil så cyklade vi ut på lite större väg och dessutom ganska öppet landskap runt omkring. Vinden vände sig rakt mot oss och det var som att cykla in i en vägg. Det ända fokus som gick att ha var siktet framåt och att hålla balansen. Vinden skrek i öronen!
 
Men vi kämpade oss ända bort till Odensbacken och väl där kändes det som att hoppet kom tillbaka. Vi cyklade ut på en trevlig cykelväg som löpte parallellt med bilvägen och tillslut kom vi in i ett litet samhälle som var lugnt och mysigt att cykla igenom. Vi kunde återigen njuta av turen och till och med föra ett samtal utan andnöd..
Plötsligt tog samhället slut och den ända väg att cykla på var i väggrenen av en 90väg.. Vinden hade lagt sig på sidan av oss och det gällde att kämpa för att hålla cykeln upprätt. Livrädda för vinden hoppades vi att det endast skulle vara en kort bit att ta sig innan vi skulle svänga av, men vi hade ganska fel.. Lastbilar körde i full fart förbi oss och ryckte tag i vinden och vände runt den, vilket resuterade i kastvindar som fick oss att bli alldeles darriga i benen av räddsla.. Vi gav upp och hoppade av cyklarna för att leda istället..
 
Tillslut såg vi ett samhälle och svängde in där. Vi visste inte alls vad det var för samhälle eller om de vägar vi cyklade på skulle leda oss tillbaka till Örebro eller överhuvudtaget gå att cykla på. När vi sedan började känna igen oss och visste att vi var på rätt väg så fanns det inget bättre sätt att fira detta på än att sjunga ut för full hals:
 
"Fri som en fågel, fri som en fågel, och då är det som nånting ropar: Kom! I hans galna luffareblod"
 
Vägarna var fantastiska hela vägen tillbaka till Örebro och vi fick verkligen avsluta 6 mil med ren njutning!
 
/PiggElin
 

Upptäcksfärd

Jag har vilat från löpning och tyngre träning i två dar, då min vad har varit lite hård av lite överansträning. Men idag kändes vaden mycket bättre och därför vågade jag mig ge mig ut på det sista riktigt långa passet innan Göteborgsvarvet. För nu är det bara 20 dagar kvar, och de pass som är kvar handlar mer om att hålla i formen än att bygga upp sig. Jag känner mig i galet god form och passet idag var mycket bra. Att 18 kilometer kan kännas så naturliga att springa är fantastiskt och bådar gott inför halvmaran..
 
Idag sprang jag utan att ha en tanke vart jag skulle springa, jag följde vägar och stigar som jag aldrig hade sett tidigare under mina 4 år i Örebro. Det är både spännande och roligt att uppleva nya vyer och miljöer. Dock måste man vara beredd på att det kan bli helt fel ibland, vilket jag också fick uppleva då jag helt plötsligt stod på en tågräls och inte visste hur jag skulle ta mig ner från den.. Men med lite smidiga rörelser kunde jag hoppa ner och hamnade på en cykelbana som tog mig åt rätt håll..
Men helt vilse blir man inte alltid, ibland händer det istället att man hittar slingor i helt underbart vackra miljöer som man tidigare har missat trots att man har sprungit nästan exakt där ett 100 tals gånger innan.. Detta hände också idag då jag bara av ren intuition tog en avstickare från cykelbanan och kom in på en markerad löparslinga. Löparslingan startade och slutade vid ett så vackert värdshus som dessutom verkar ha mycket fin mat och trevliga evenmang. Så det måste jag testa någon dag. Dessutom måste jag springa slingan igen om bara någon vecka, för då är förmodlingen slingan full av vitsippor som man kommer dansa igenom på lätta steg. Heja våren!
 
/PiggElin

Träningsglädje talks

I veckan släppte min favorit träningsbloggare en träningspodd. Ja, ni vet en sån där webbradio som man kan spela in. Saras podd heter träningsglädje talks och ni kan hitta den om ni laddar ner tillexempel appen podcaster, där kan ni söka upp träningsglädje talks och sedan är det bara att börja lyssna. Kanske i samband med träning, eller i samband med att du tar dig någonstans, eller i samband med att du ligger i sängen och vilar efter träning, vilket jag gör nu :-)
 
 
/PiggElin
 
 
 

Scones

En sak som jag tycker är tråkigt är att det finns så lite nyttiga bröd att köpa, och de bröd man bakar själv tycker jag oftast blir torra och tråkiga. Eftersom jag dessutom bör vara lite försiktig med gluten så är det inte många bröd som går hem hos mig. Men så fick såg jag ett recept på bloggen dinträning som bjöd på ett sconesrecept. Jag var ju bara tvungen att prova, så imorse tog jag tillfället i akt.
 
Recept 3-4 scones:
1 msk kokos
1 dl mandel
Mixa till ett mjöl. Och blanda i:
1 tsk bakpulver
En nypa salt
1 ägg
1 banan
 
Klicka ut smeten på bakplåtspapper och in i ugnen i ca 10-15 min.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
/PiggElin
 
 
 
 
 
 
 

Paulúns Deli

Idag var det grand opening för Paulúns Deli i Örebro saluhall! Självklart var jag där och avnjöt en god PaulunBuffé till lunch. Lax, fullkornspasta, rivna rödbetor och morötter, potatissallad, quinoa, paulúns superjuice och en mycket god hummus! det satt perfekt till lunch. Gå och testa!
 
 
/PiggElin

Ost

 
Idag får ost vara rubrik för detta inlägg eftersom jag känner att osten har varit dagens röda tråd.
Dagen började med en sväng i simbassängen på Gustavsvik. Fullt med folk, skolklasser och pensionärer som trängdes och jag försökte simma om dom allihopa, men det resulterade i x antal kallsupar.. 1 kilometer på 32 minuter fick jag nöja mig med.. Vill så gärna komma under 30 minuter! Men det är ju långt kvar till själva vansbrosimmet så det är nog lugnt.
 
Sen åkte jag hem och åt ett mellanmål, och här kommer dagens första ost in i bilden. Jag tog en knäckemacka gjord på quinoa och smörade lite pesto på. Över peston skivade jag några skivor mozzarellaost och några tomater. Åååh, så gott det blev! Till detta gjorde jag varm choklad på mjölk, kakao och honung (istället för socker).
 
Till lunch lite senare så var det dax för dagens andra ost. Jag gjorde en lunchpizza liknande den här fast på en annan pizzadeg. Pizzadegen innehöll, 2,5 dl dinkelmjöl, 2,5 dl grahamsmjöl, 2 tsk bakpulver, 1 tsk salt, 0,5 dl olivolja och 3 dl vatten. På pizzan hade jag tomatsås, skinka och 10% ost. Jag älskar 10% ost! Nyttig, mycket protein och lite fett!
 
Tillsist var det dax för ett möte på friskis och jag stod för fikat. Jag levererade min cheesecake, som fick avsluta dagens osttema!
 
/PiggElin

Långa intervaller

Det var ett tag sen jag sprang långa intervaller, men idag var det dax. Femhundringar stod på schemat och det var bara att köra.
 
Så här kändes intervallerna:
Första intervallen gick bra och det kändes som benen var på med.
Andra intervallen var dock galet tung och bjöd på en uppförsbacke som sög musten i musklerna, låg till och med på gränsen till mjölksyra.
Eftersom jag skulle orka 4 st långa intervaller till så var jag tvungen att dra ner tempot en aning. Så tredje intervallen gick lättare men också långsammare.
Fjärde intervallen bjöd på medvind som förde mig lite raskare framåt.
Femte intervallen fick återigen en lite uppförsbacke men jag tyckte ändå att den kändes mycket lättare.
Sjätte och sista intervallen var den tråkigaste. Det kändes som det aldrig tog slut. Dock höll benen farten hela vägen, och det var skönt att gå i mål.
Vad jag hade för fart vet jag faktiskt inte, jag försökte istället fokusera på känslan.
 
 
Jag ville så gärna fånga det vackra vårljuset som trots den sena timmen fortfarande låg över Örebro. Och så ville jag visa min favorittröja att springa i just nu från Nike. Olyckligtvis så glömde jag min kamera hemma och fick istället nöja mig med en bild tagen på en aaaas kass mobiltelefon. :P
 
/PiggElin

Återhämtning & vila

Egentligen är det bra att mina måndagar är så fulla av grejer att göra så att jag verkligen inte hinner träna. Detta gör nämligen att jag hinner vila mina muskler, en aktiv vilodag kan vi kalla det. Min träningsschema denna veckan är ganska tjockt och då är det extra viktigt att tänka på att planera in vilan.
 
Den optimala träningsbalansen går ut på att hitta den perfekta balansen mellan träning och vila. Det är lätt att få ett bakslag och tappa formen om man tränar för lite, men också om man tränar för mycket.
När vi tränar bryter vi ner muskler för att de sedan ska bygga upp sig och bli ännu lite starkare. Under just vilan sker själva uppbyggandet av musklerna. Glömmer vi bort att vila så hinner inte muskeln att återhämta sig och istället kan den få förslitningar eller skador.
 
 
Att vila behöver inte betyda att man måste ligga helt stilla och inte göra någonting. Tvärtom kan det vara bra att göra någon lättare fysisk aktivitet. Promenad, lätt cykling, eller lätt jogg kan vara återhämtningpass som ökar genomblödningen i musklerna. Genomblödningsträning som det också kallas är bra för återhämtningen då den ökade blodgenomströmningen leder till att musklerna förses med näring samt att slaggprodukter kan transporteras bort via blodet.
 
Om man är en person som har lätt för att träna för mycket så kan man liksom jag planera in sina vilodagar. Eller så kan man planera träningsschemat utefter muskler. Om du tillexempel kör ett pass med mycket överkropp en dag så kan du ju nästa dag ta nedre delen av kroppen. På så sätt får de olika musklerna vila.
Jag som oftast tränar pass som involverar hela kroppen eller mestadels ben får verkligen se upp och se till att variera mellan lättare och tyngre pass istället för att benen ska hinna hämta andan.
 
/PiggElin

Pigg som en lärka

Efter löpningen igår så kände jag mig så otroligt pigg. Jag längtade redan efter nästa träningspass ute i våren. Känslan hängde kvar även imorse när jag vaknade. Och solen som trängde sig in genom persienerna lockade till cykling. Jag drog med mig Ellen, och vi tog en runda på 28 kilometer. Vi pratade om allt möjligt. Tjejklassikern, cykel, göteborgsvarvet, träning och pojkar.. Precis såsom man ska prata när våren flörtar med livet.
Cykelpasset gjorde oss om möjligen ännu mer pigga och glada, och vi hade egetligen velat mer och längre, men man måste kanske nöja sig ibland.
 
 
Ikväll ska vi ha välförtjänt ost och vinkväll. Och vet ni? För en gångs skull så har jag ingen söndagsångest. Jag är otroligt peppad inför kommande vecka som bjuder på diverse trevligheter!
 
/PiggElin

T-shirt premiär

 
Ett pass i vårsolen med bästisarna! Så varmt så att det var dax för t-shirt premiär. 17 fina kilometer. Inga känningar av förkyldning och inte det minsta trött. Lugnt och behagligt tempo med mycket skratt! Det kändes nästan som sommar!
 
Nu väntar lördagsmys med grönsaker och två dippsåser. Recept hittar du här
 
/PiggElin
 

Lite småsjuk?

I några dagar har jag känt mig lite hängig.. Inte helt kry. Men verkligen bara en känsla och inga symptom. Efter heldagen på friskis i onsdags då jag tog ut mig ordentligt så undrade jag om jag inte skulle dra på mig en ordentlig förkyldning. Men icke, jag kände inte mycket mer än trötthet och att jag nös lite oftare än vanligt. Igår kväll hade jag ont i halsen och tänkte att nu kommer det, men när jag vaknade upp imorse så var jag som vanligt igen.. Jättekonstigt det där, jag vågar ju liksom inte träna på helfart när jag inte vet hur kroppen riktigt mår. Så idag ska jag bara ta det lugnt och låtsas att jag är ordentligt sjuk så får vi se hur kroppen reagerar om den spelar med och jag blir sjuk, eller om jag vaknar upp imorgon och är frisk som en nötkärna.
 
Det kan ju ibland vara svårt att definera om man är sjuk eller ej. Man känner sig kanske pigg, men näsan rinner lite. Hur vet man att man har en infektion i kroppen? Här kommer några tips och tankar om förkyldningstecken som jag har hämtat från den här sidan:
  1. Pulsen. Ta reda på din vilopuls. Alltså pulsen du har direkt när du vaknar på morgonen då kroppen är fullständigt i vila. Hitta pulsen på halsen med hjälp av två fingrar och räkna hur många slag den slår på 30 sekunder. Gångra sedan med två för att få ut puls/min. Genom att veta hur din puls brukar ligga så kan du snabbt se om du har en infektion i kroppen om pulsen är högre än vad den brukar.
  2.  Sömnen. Är du tröttare än vanligt? Räcker inte den vanliga nattsömnen till?
  3. Törsten. Är du torrare i munnen än vad du brukar vara?
  4. Aptiten. Är du varken hungrig eller sugen? Du vet att du måste äta, men du har ingen hunger.
Med hjälp av dessa 4 punkter kommer du rätt lätt kunna avgöra om nått är på gång i kroppen. Om du prickar i dessa punkter så gör du bäst i att låta kroppen jobba i fred med immunförsvaret och ta 1-2 dar då kroppen får vila från all träning. Det är svårt att vila tycker jag, och om du är som jag så kan du försöka tänka: Jag tappar 1-2 dar nu genom att låta kroppen vila istället för 6 månader sedan. Vilket är roligast?
 
/PiggElin

 


Inget jobbigt jobb..

Kunde inte somna igårkväll när jag kom hem efter en lång dag på friskis. Jag var så full av energi och glädje så att jag hade svårt att varva ner helt enkelt. 40 stycken röris och miniröris-inspiratörer blev utbildade och kan nu jympa loss med sina förskolor och skolor.
 
Man behöver jympa lite för att hålla uppe energin, även på en föreläsning. :-)
 
Efter rörisutbildning och mitt ordinarie medelpass så var det också dax att avsluta terminens träningsskola. Vi knöt ihop träningsskolan fint genom att bjuda in föräldrarna till alla barn som har varit med för ett härligt mixpass tillsammans, där vi visade vad vi har gjort under terminen. Både barn och föräldrar kämpade på bra och alla gav det där lilla extra, så jag hoppas verkligen de har lite känningar i musklerna i dag. På slutet fikade vi och gjorde en utvärdering som resulterade i följande resultat.
 
Flest poäng på de intensiteter som vi provade under terminen fick Box, tätt följt av Cirkelgym som kom på andra plats. Och därefter kom min Jympa! :-) Tänk att jag kan få 10-12 åringar att tycka att det är roligt med jympa!
 
/PiggElin

Heldag på friskis

Laddar med en god och energigivande frukost för idag behövs det massor av energi! Ska befinna mig på friskis vid 12 och kommer inte åka därifrån förrän klockan slår lite efter 19.
 
Först ska jag utbilda och inspirera ett 20-tal glada förskolelärare som vill kunna jympa mini-röris med sina förskolebarn. Dom kommer få en fullspeckad halvdag med intressant föreläsning av Nina Forsberg från friskis&svettis riks och sedan ska dom få svettas och leda varandra på jympagolvet under ledning av oss grymma utbildare :)
 
Sedan är det dax för medeljympa. Har inte bestämt om jag ska köra ett lite mixat pass idag istället, dels för att jag är trött på mitt ordinarie pass och dels för att jag vill överraska mina motionärer. Men vi får se.
 
Och sist men inte minst så är det dax att avsluta träningsskolan för den här terminen. Jag har förberett ett dunder pass med både jympa och en del tunga övningar i cirkel. VI ska hinna med att utvärdera och fika också!
 
Det blir en spännande dag idag! Pepp, pepp, pepp!
 
/PeppElin
 
 

Boston marathon

Det är verkligen fruktansvärt det som hände i Boston under Boston marathon igår. Inte bara att det är hemskt med attacken som den är, utan också de löpare, vars liv är löpning och att deras ben är i bästa form, istället springer de ett marathon där de blir allvarligt skadade. Det är så fruktansvärt!
 
Boston Marathon är inte som alla andra marathonlopp. Det är ett av världens största lopp och räknas till de såkallade "The big six" tillsammans med New york, London, Berlin, Chicago och Tokyo - Marathon. Till Boston marathon måste man kvala in för att få chans att springa. Dessutom måste du kvala in på helt sjuka tider, där tiden för en kille får inte ligga på mer än 61,5 minuter över världsrekordet, och som tjej får du inte ligga på mer än 79,5 minuter över världsrekordet. Detta innebär ju att det endast är mycket, mycket duktig motionärer som springer Boston Marathon. Och några av dessa löpare kunde ha blivit allvarligt skadade eller till och med blev allvarligt skadade, kanske så illa så att det aldrig mer kommer kunna springa igen..
 
Ett bombattentat under ett marathonlopp?? Idrottssammanhang som i vanliga fall brukar stå för glädje, energi och folkfest.. Det är ofattbart? Och jag hoppas verkligen inte att det här sätter spår i hur man numera behöver tänka när det ska arrangeras lopp världen över.. Och framförallt hoppas jag att det inte sätter spår i hur människor ställer sig till att springa lopp. Göteborgsvarvet skickade idag ut information till sina löpare om att de tänker se över säkerheten inför loppet pga de som hände i Boston..
 
Det är så svårt att förstå att sådant här kan hända.. Och vi får innerligt hoppas att det bara va en engångs händelse.
 
/PiggElin
 
 
 

Löparskor

Det är så mycket man vill ha hela tiden. Oftast kanske man inte behöver det, men man försöker skapa sig en förklaring till varför man måste ha det. Så är det just nu för mig. Jag vill ha ett par nya löparskor. Jag kanske inte är i akut läge när det gäller att skaffa ett par nya löparskor, men varje gång jag är ute och springer så försöker jag känna efter om mina löparskor verkligen är bra fortfarande, eller om jag kanske skulle göra bäst i att köpa ett par nya. Antagligen håller mina nuvarande skor ett tag till, och jag borde verkligen lägga mina pengar på annat. Men jag vill ju sååå gärna ha!!!
Jag har ju varit så himla nöjd med mina Asics gel cumulus 14 som jag köpte och skrev om i det här inlägget. Och nu har uppföljaren kommit och det är just dessa jag har siktat in mig på. 
 
Enligt löplabbets och även andras råd och rön så håller en löparsko i ca 100-150 mil. Om du därför springer ca 2-3 pass i veckan så är det dax att byta löparskor efter ungefär ett år. Om du inte springer så ofta eller långt, så bör du ändå inte använda skor som är äldre än 2 år, eftersom gummit i sulan börjar torka efter 1½ år.
Vill man vara helt på det säkra hur gamla skor är, så finns det faktiskt en datumstämpling på "tungan" som jag kallar det (också känt som plösen) i skon, som talar om när skon är tillverkad. Kan vara bra att kolla om man köper skor på rea tillexempel.
Självklart är det också olika hur fort skor slits från person till person, det handlar om allt från kroppsvikt, typ av löpning, belastning, fötter osv..
 
Här är några skötselråd för löparskor:
  • Tvätta aldrig löparskor i tvättmaskin. Ta ur innersulan och gör istället rent dina skor med en borste, tvål och ljummet vatten.
  • Torka inte dina skor i torkskåp eller på element. Använd istället tidningspapper för att dra ur fukten.
  • Var försiktig med att ställa löparskorna i direkt solljus. Det kan göra att skorna tappar form.
  • Löparskor är anpassade för rörelse framåt. Annan idrott eller aktivitet kan göra att skon inte håller eller tappar form.
Eftersom jag registrerar alla mina pass i min träningsdagbok, så kan jag lätt se hur mycket jag har sprungit i mina skor. Och efter lite uträkningar, kan jag nu konstatera att jag har ca 30 mil kvar innan jag kan säga att det är dags för mig att byta löparskor. Vet dock inte om jag orkar vänta så länge. ;-)
 
/PiggElin

Söndag igen

Så var det söndag igen. Söndagar brukar ofta börja med pannkaksfrukost hos mig. Även denna Söndag började med proteinpannkakor med keso, bär, mosad banan och jordnötssmör. Recept hittar ni här
 
Söndag innebär också vägning som även denna gång resulterade i fina resultat. Minus 0,5 kilo visade siffrorna på vågen vilket är fint resultat.
 
Söndagar brukar också innebära planering av kommande vecka och det ser ut att bli en lite lugnare vecka i träningsväg, vilket min kropp behöver. Denna veckan har inte varit nådig med träning och jag fick till och med problem med mitt blodsocker på natten mellan fredag och lördag för att jag hade tränat för hårt. Det här med vila behöver jag verkligen bli bättre på. Tur att det var en så bra artikel om just vila i friskispressen som jag tänkte ta till mig och även skriva ett blogginlägg om nångång nästa vecka.
 
Söndagar innebär också Mästarnas mästare på tv som ett bra avslut på helgen. Jag imponeras, faccineras och inspireras av det programmet. Dessa stjärnor, med den viljan och det pannbenet som de äger. Det är verkligen häftigt!
 
Denna söndagen avslutas möjligtvis på ett lite annorlundare sätt än vad jag brukar avsluta mina söndagar, men jag är inte riktigt säker ännu. Men om det blir som jag tänkt så berättar jag det imorgon. :-)
 
Trevlig söndagskväll!
/PiggElin
 
 
 
 

Svt om socker

Jag kan rekommendera att titta på två dokumentärer som handlar den enorma hälsoboven socker. Spännande enligt mig!!
 
 
Världens sockersug hittar du här
Vårt sockerberoende börjar alltmer likna ett missbruk. Korrespondenterna har träffat barnen på bantningsinternatet i Kalifornien, en av miljontals diabetesdrabbade familjer i Indien och indianerna i Brasilien som drabbas av vårt sug efter socker som bränsle. Programledare: Bengt Norborg.
 
 
 
Sk vi förbjuda sockret hittar ni här
Ditte serverar sina barn Coca Cola till frukost och dricker själv tre liter om dagen. Vad gör vi med dem som informationen inte biter på? Är det dags för tuffare åtgärder som i USA?
 
/PiggElin

Det bådar gott

Sannerligen bådar det gott med en kilometer tid på under 6 min från start till slut på ett långpass på 15 km. Och det bådar också gott när det sista 5 kilmetrarna har en kilometer tid runt 5,30 minuter/km. Det är riktigt bra tider när det bara är träning. För på tävling så blir tempot automatiskt snabbare eftersom man blir peppad av all publik, känslan, löparna, musiken, staden, mm. Så om jag kan springa såhär på träning så bådar det mycket gott inför tävling. Det känns mycket bra, då det endast är fem veckor kvar till Göteborgsvarvet.
 
Bild lånad av goteborgsvarvet.se
/PiggElin

Cykeltur

Idag hade jag inte planerat in någon egen träning eftersom jag skulle leda pass för Almbyskolan här i Örebro. 50 st halvt roade tonåringar hade blivit tillsagda att jympa med mig idag. Och från början var dom inte direkt förtjusta i det. Men jag tror att ju längre in i passet vi kom, ju roligare tyckte dom att det var. Många skratt, många tillrop, många skämskuddar... :P
Men dom var riktigt nöjda efteråt då flera kom fram och frågade vad det kostade och hur gammal man var tvungen att vara för att träna på friskis. Mycket bra betyg tycker jag..
 
När jag sedan kom hem efter en lång dag med både skola, leda pass och praktik, så kände jag ett himla sug efter att få träna mig själv och andas ut lite. Den ljusa kvällen lockade till cykeltur på 26 kilometer. Dock valde jag att göra min cykeltur på min vanliga Citybike istället för racern. Dels för att det fortfarande ligger alldeles för mycket grus på vägarna, och dels för att en vän hängde på.
En himla mysig tur fick vi till som sedan avslutades med korv och bröd. Önskar att vi kunde ha stannat och grillat korven ute på färden, men det fick duga med stekpannan hemma.
 
/PiggElin
 

Chokladmousse

 
Chokladhimlen har öppnat sig igen och jag är har slickat i mig detta smaskiga mellanmål som gav mig protein och lite extra lyx för att orka leda dubbelpass på friskis.
Receptet är bus enkelt och funkar perfekt som ett lyxigare mellanmål eller som en nyttigare efterrätt.
För 2 personer:
2 ägg
50 gram mörk choklad 70%
1 msk honung
 
Separera äggvitorna och äggulorna. Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Smält chokladen och honungen, var för sig.
Blanda ägggulorna med honungen och blanda sedan med den smälta chokladen. Häll sedan i blandningen i äggvitsskummet och rör runt ordentligt. Häll upp i två glas och ställ in i kylen eller frysen i någon eller några timmar. Servera med bär och frukt på toppen. Mums!
 
/PiggElin
 

Elin x 2 i Friskispressen

Idag fick jag verkligen se till att ladda ordentligt innan jag gav mig ut på min löpning som idag var ett fartlekspass som skulle avverkas. Jag avskyr fartlek och därför behövde jag ladda en lång stund för att samla kraft och energi. Tillslut gav jag mig av, och till min stora förvåning så svarade kroppen otroligt bra. Fartleken var ingen konst och kilometrarna flög förbi på en medeltid runt 5,50 tempo.. Allt under 6 är för mig stora framgångar.
 
Jag sprang förbi friskis och hämtade ett ex av nya Friskispressen som kom idag. Denna gången är jag med gånger 2 i tidningen. Först för min titel som nominerad till åretsidrottsledare, och sedan för min och mina kollegors insats i teatern "Det nomala livet".
 
Kommer springandes för att visa de två fina inslagen i Friskispressen. Haha, lagom stolt!!
 
/PiggElin

All träning är bra träning

Dom senaste två passen har varit riktiga katastrofpass som jag knappt kan kalla pass.. Men med överskriften i fokus så får jag tänka att det gav sitt ändå..
Igår försökte jag mig på att springa 16 kilometer, men det ville inte alls min kropp, kanske mest min hjärna som satte stopp. Jag försökte men fick nöja mig med att mig runt 16 kilometer i valfritt tempo. Tempot blev då mest gående och jag fick vara nöjd med det.
Idag skulle jag ta mig en tur igen på min racer. Kom iväg 2 kilometer och sen så var det grus, grus och grus på vägarna. Vågade inte cykla med risk för punka och fick istället leda cykeln. Tog mig runt 12 kilometer med cykeln, mest vid sidan om mig.. Astråkigt och inte alls vad jag hade planerat. Jag gav upp och gick hem..
 
/PiggElin
 
 

Frukost, lunch och middag med Paulún

För idag avslöjade herr Paulún på sin hemsida att han och Martin Brunnberg öppnar restaurang i Örebros nya saluhall. Den 25/4 slår dom upp portarna och jag kommer självklart vara på plats för att få äta. Jag har länge väntat på detta, och hur stor är chansen att han väljer att öppna i den staden där jag bor? Fantastiskt!
Paulúns deli kommer servera frukost, lunch och middag. Men kommer även ha ett komplett sortiment av Paulúns livsmedel. Om du blir ledsen över att du inte bor i Örebro nu, så kan jag glädja med att dom satsar på att öppna på ett antal ställen i Sverige i år. Wooohoo! Grattis Paulún!
 
Mer om avslöjandet kan ni läsa på Paulúns hemsida 
 
/PiggElin
 
 

Jympa i alla åldrar

Startade fredagen bland annat med härliga ungar i åldern 2-5 år, som ville jympa med mig. Vi körde ett minirörispass tillsammans som verkligen fick mig att tagga till. Jag gick därifrån med ett leende på läpparna och jag kände mig alldeles glad inombords.
 
Efter lunch åkte jag till friskis för att nyinviga vårt fina Öster, som har fått större gym och större omklädningsrum. Nyinvigningen bjöd på tävlingar, DJ, snacks och temapass. Först ut körde jag ett juniorpass med ett tiotal juniorer i åldern 7-11 år. Vi körde jympa och lite stationer. Mycket duktiga tycker jag dom var, men dom tappar lätt fokus, vilket inte är konstigt i den åldern. Det krävs ett järnfokus som ledare om man ska klara att få dom intresserade hela vägen igenom.. Men när dom väl gjorde, så gjorde dom det bra!
 
Sen var det dax att "träna mig själv" lite. Medelpuls med tema 90-tal. Jag älskar 90-tal och med både spice girls, backstreet boys och aqua i högtalarna så kändes det så himla roligt att få röra sig och minnas..
Dock blev jag lite trött mot slutet av passet och kände inte riktigt samma glädje som i början.
 
Alltså har jag tränat med alla åldrar idag kan man säga. Från 2 år till vuxen. Och alla åldrar bjöd på mycket fina ögonblick som gav mig energi för dagen!
 
/PiggElin

Landsvägscykling

Så gav jag mig ut igen på racern. Har laddat ner ett träningsschema från vätternrundan.se som jag ska försöka följa så att jag verkligen är förbered inför kommande utmaning. Men jag förstår egentligen inte hur jag ska få ihop det. Inför Göteborgsvarvet tränar jag ju 3 pass löpning i veckan, och sen måste jag ju leda mitt medelpass. Hur jag ska få ihop det så att jag också hinner cykla 2-3 pass samt simma ett pass i veckan, det är den stora frågan. Det kommer ju inte gå, det förstår jag med. Men med lite planering och en vilja av sten så ska jag säkert kunna komma upp i den form som krävs inför alla lopp.
 
Idag stack jag iallafall iväg på lite landsvägscykling men hade i början problem med att hitta vägar som var dugliga för min racer. Jag vet ju inte hur mycket mina däck tål, men enligt mig så tyckte jag det var alldeles för mycket grus på cykelvägarna i Örebro. Jag vågade verkligen inte riskera att få punktering, för sånt har jag inte lärt mig att fixa ännu. Jag prövade därför istället att cykla i vägkanten, vilket jag tyckte funkade bra, eftersom trafiken inte var kraftig och det fanns gott om plats för både mig och bilar i filen, men det tyckte tydligen inte en idiot till bilförare som tutade ilsket på mig så att jag nästan höll på att ramla av cykeln. Så himla onödigt!!
 
Tillslut hittade jag en väg som var perfekt för min landsvägscykling. Inte mycket bilar, trevliga vyer, och inget grus. Jag tänkte att det här blir bra, då kan jag cykla 1 mil åt ena hållet och sen vända och cykla tillbaka. Men plötsligt dök det upp en skylt som jag kände igen som påvisade en väg tillbaka till Örebro så att jag skulle slippa vända och cykla samma väg tillbaka. Perfekt runda blev det på 2,5 mil. Inte så långt kan tyckas, men en bra start för mig. Jag inser dock att det bara är lite lite mer än en femtedel av tjejvättern och att det behövs många fler mil i benen. Men jag fixar't!
 
Nu ska jag njuta av dessa godingar
 
/PiggElin
 

Filmtajm i parken

Välkomna alla barn til årets ..i parken..
I år bjuder vi på musik, karaktärer, hopp och stoj från filmens värdl
Kom och häng med Nalle puh, smurfarna och Simba i ett härligt jympapass i solen. Efteråt blir det välförtjänt fika i gröngräset. Vi ses i parken!!
 
/PiggElin

Moves

Planen var idag att beta av ett av veckans löppass, men tiden räckte inte till och plötsligt så var klockan 20.00 och jag hade inte ätit sen klockan 14 och det kändes inte som att det va läge att ge sig ut på en runda. Vid sådana här dagar så är jag glad för all vardagsmotion som man får automatiskt genom att ta sig fram på olika sätt. För att hålla koll på min vardagsmotion så har jag laddat ner en app som jag vill tipsa er om. Den heter Moves och fungerar som en typ av stegräknare, men finessen med den är att den håller koll på alla fordon du tar dig fram med, löpning, cykel, gåendes men läser även av om du åker tåg eller bil. Jag använder den mest som stegräknare, som jag aldrig behöver slå på utan registrerar så fort du rör dig med hjälp av gps:en.
Som ni kanske vet så ska man gå minst 10.000 steg per dag för att ha en godkänd vardagsaktivitet enligt världshälsoorganisationen. Detta blir lätt att hålla reda på med hjälp av appen.
 
 
Tydligen hann jag springa i fyra minuter också, men det var för att jag fick lite bråttom :-) Cyklingen var inte mer än att jag tog upp min cykel till mitt förråd och tog dessutom några tramptag, då jag inte kunde hålla mig borta från den.
 
/PiggElin
 

Alla årstider på en runda

Igår när jag cyklade min runda på Visingsö så cyklade jag förbi ett gäng som var ute och sprang i solen. Redan när jag cyklade förbi dem så blev jag väldigt sugen på att ge mig ut på en löprunda, och efter att jag sedan förstod att det var några välkända ansikten som var ute och sprang ett riktigt härligt långpass som de uppdaterade med härliga bilder på facebook så blev jag ännu mer sugen på att också springa. När också pappa tillslut gav med sig att låta mig springa med honom så blev jag jätteglad och ännu mer taggad. Har inte kunnat springa sådana här långpass med min pappa på några år pga olika skäl, men nu när både han och jag tränar mot Göteborgsvarvet så kunde vi mötas i ett långpass med anpassad fart för att passa oss båda.
 
Vi knopade ihop en bana som involverade lite av alla de tre lagda vandrings/löpspåren på ön för att skrapa ihop 13 km. Visingsö bjöd på många olika skepnader och det kändes som vi sprang igenom årets alla årstider. Vi startade i hösten med fullt av gula och bruna löv som låg på marken. När vi sedan kom ner till sjön och solen kunde nå träden och marken blev landskapet lite vårigt. Sedan vände vi upp mot mitten av ön och solen stod lågt i väster så vi fick kisa för att se något. Plötsligt kändes det som en sommarkväll. In i skogen igen på mitten av ön där snön fortfarande låg kvar i drivor. Vi fick kämpa oss igenom vinterlandskapet för att sedan nå mål där mamma väntade med glass till oss båda.
 
Nu har jag tackat Visingsö för den här gången och återvänt till Örebro. Nästan gång jag vänder ner mot Visingsö blir i maj och då är Göteborgsvarvet avklarat och all fokus ligger på tjejvättern.
 
/PiggElin

RSS 2.0