Utrustning

Igår var jag på stan i stort sätt HELA dagen. sprang runt i typ alla affärer. Målet var inte att hitta några träningskläder eller träningsartiklar, och för en gång skull så klarade jag mig från att köpa massa sådant.
 
Dock var jag inne i sportaffärer och kikade lite och passade på att fråga om utrustning till min tjejklassiker. Vill egentligen inte behöva köpa för mycket utrustning som kostar för mycket. För vissa av träningsformerna vet jag inte om jag ens kommer fortsätta med efter tjejklassikern är klar.
 
Till Tjejvättern behöver jag en cykel tänker jag. Jag har en väldigt bra cykel, men det är en citybike med lite tjockare hjul. Tänker att jag behöver en cykel med lite smalare däck, men det behöver liksom inte vara värsta racer'n. Min pappa däremot äger en hybridcykel och jag funderar på att låna den. Dock är jag rädd att jag ska vara så dåligt incyklad på den så att jag kommer få ont i rumpan eller någon annanstans.
Annars så har jag hjälm, och kläder tänker jag inte spelar så stor roll. Eller? Någon med erfarenhet?
 
Sedan har vi Vansbro tjejsim där jag inte riktigt vet vad jag bör simma i. Jag vill inte köpa värsta våtdräkten och tänker därför att det får räcka med min baddräkt och kanske några cykelshorts. Pratade med en kompis om detta, hon har nämligen simmat vansbro tjejsim och den gången var det varmast i vattnet någonsin, men dock endast 15 grader!! Brrr. Men jag tänker ändå baddräkt och cykelbyxor och simglasögon!
 
Lidingöloppet har jag inga som helst problem med utrustning till. Jag har ju så mycket löparkläder och löparskor så att jag skulle kunna öppna sportaffär :)
 
Men sen har vi Tjejvasan! Jag har aldrig ägt ett par längdskidor, och det är kanske också den enda utrustningen som är viktigast att den är särkilt utpassad till mig. Man vill ju liksom komma framåt på skidorna! :)
Min tanke är att jag ska lägga pengar på ett par bra skidor som jag kan åka på även efter tjejvasan. Det är ju många gånger jag har önskat att jag hade ett par skidor. Om någon månad så kommer de komma in säsongens skidor och skidpaket i affärerna. Då ska jag finnas på plats och se om jag kan få tag i ett paketpris med skidor, bindning, pjäxor och stavar. Detta kommer kosta en del, men det är det värt. Kanske man kan önska sig skidor i Julklapp?
Har också funderingar över rullskidor, så jag kan öva trots att Sverige är dåligt på att producera bra snö :) Men det får jag tänka över. Tjejvasan kommer jag ju inte genomföra förrän 2014 som sista grej.. Så det är inte högsta prio just nu. Men ett par skidor som jag kan öva på i vinter prioriteras högt!
 
Har ni några tankar om detta? Kom gärna med tips om du själv har gjort en klassiker, det är verkligen värdefullt!
 
/PiggElin
 
 

Fruit in a bottle

Bland det godaste jag vet är chiquitas smoothies som kallas fruit in a bottle. Dom är så goda!! När jag är godissugen men vill avstå från godis så brukar jag köra på fuit in a bottle smoothien. Det är såå gott! Bara frukt och inget annat, söta och mumsiga!
Nu har även Chiquita lanserat fler smaker av denna varan.
Smaker:
Ananas/banan
Blåbär/tranbär
Hallon/Granatäpple
Jordgubb/Banan
Kokosnöt/Mango
Mango/Passionsfrukt
 
Har inte provat alla men min favorit än så länge är Mango/passionsfrukt. Underbar!!
 
/PiggElin
 

Förkyld

Ja, då var det dax. Höstförkyldning! Det känns dock ganska okej, jag har inte jättemycket att göra och jag tycker ändå jag har tränat ganska bra redan denna veckan, så jag kan nog vila lite med gott samvete.
 
Tänker på alla dom som ska springa lidingöloppet i helgen. Är lite avundsjuk och önskar att jag också var med. Men nästa år är jag där! Lindingötjejlopp är ju en del av tjejklassikern, dessutom den del jag är minst rädd för. Det kommer jag klara galant!
 
Sen tänker jag på dom som är lite hårdare och springer Berlin Marathon i helgen. Coolt! Inget jag är avundsjuk på just nu, eftersom jag inte alls är sugen på ett marathon, men jag tycker verkligen att dom är tuffa dom som ställer upp.
 
Vilken löparhelg det är i helgen. Önskar alla jag känner lycka till i era lopp! Tänk vilken modefluga det har blivit med löpning. HURRA!
 
(bilden hämtad från berlinmarathons hemsida)

Lycka

Igår när jag gick från Friskis så kände jag mig nästan nykär. Jag var så lycklig! 
 
Först ledde jag mitt medelpass. Kommer ni ihåg att jag för någon månad sen var mitt uppe i passbygge och skrev i ett blogg inlägg om att jag ville få mitt pass att vara mer som ett party, att det skulle tjoa och tjimmas och att jag skulle våga bjuda på mig själv. Igår under passet så hände det, redan vid 3dje uppvärmningslåten fick jag många härliga leenden, vilket gjorde mig mer taggad och jag vågade bjuda mer på mig själv. Sen kom styrkan som är ca 9 minuter men den bara flög iväg. När vi kom till sista konditionsdelen trodde jag nästan att jag hade glömt någon del i passet. Tiden hade gått så himla fort.. Och jag hade haft så fruktansvärt roligt!! Jag fick hela tiden ett gensvar från motionärerna som kämpade. På sista konditionslåten så kom det jag har längtat efter, DET TJOADES OCH TJIMMADES!! Det som jag så länge undrat över hur jag ska få folk att göra, det kom så spontant igår! Jag rös av förtjusning!!
 
Det bästa av allt är inte att jag känner att jag har gjort ett bra pass. Det bästa av allt är att mitt pass kan få folk att känna sådan glädje när det tränar. Jag bryr mig inte om att vara bästa ledaren, eller ha flest antal motionärer på mitt pass. Jag bryr mig bara om att dom som kom på passet hade roligt, trots att det var träning!! Träningsvärk hoppas jag dom fick på köpet!!
 
Efter medelpasset så var det dax för träningsskolan. Idag skulle barnen få prova på Cross i det härliga vädret. Haha, något härligt väder blev det inte, men jag tror inte någon av oss tänkte på att regnet öste ner hela kvällen. Vi kämpade på bra ändå och hade väldigt roligt! 20 barn är nu anmälda till träningsskolan. Helt otroligt!
Vår sköna crossledare Jonna kämpade på i regnet och gav barnen precis den energin som de behövde.
 
Jag är så lycklig. Lycklig över motionärerna på mitt medelpass, lycklig över barnen på träningsskolan, lycklig över Jonna, lycklig över Friskis & Svettis! Och nu säger jag det, det som jag aldrig säger: Lycklig över mig själv!!
 
/PiggElin

Onsdag

Onsdag igen, veckorna går så snabbt.
 
Onsdag betyder att jag ska leda mitt medelpass i vanlig ordning, och jag ska ha andra gången med träningsskolan. Sjukt taggad!! Idag ska barnen på träningsskolan få prova Cross tillsammans med vår supergrymma crossledare Jonna. Jag tror det blir succé!
 
Igår åkte Benny hem till sig, för nu är matte hemma från sin New York resa. Det var väldigt tomt i morse att inte bli väckt av ett brunt odjur :P Funderade på om jag ändå skulle gå upp och gå morgonpromenad trots att ingen Benny behövde rastas. Men jag orkade inte. Konstigt alltså, bara för att jag inte måste gå ut med en hund så väljer jag att ligga kvar, trots att jag blir så mycket piggare av morgonpromenad. Bättring på det Elin!!
 
Som tack för hjälpen för att ha passat Benny fick jag ett par sköna träningskläder, direkt från New York i rosa nyans. :) Rosa är verkligen inne på träningsgolven just nu. och på tal om rosa så kan ni gå in på rosadygnet.se
 
/PiggElin

Äppelkaka

Som jag lovade så kommer nu här receptet på min äppelkaka som jag bjöd på på cofferunen igår. Den innehåller fina äpplen från Visingsö. Kakan är inte lika söt som vanlig äpplekaka, men den känns fräsch och god.
 
Äppelkaka
Täck botten av en form med ca 4 st äpplen i bitar.
 
Smuldeg:
1 dl havregryn (jag tog råggryn)
1 dl sötmandel
1/5 dl kokos
1/5 dl solroskärnor
1/5 dl sötningsmedel (men här funderar jag på om det inte blir bättre med honung, ska prova det någon dag)
1/5 dl lättkesella
kanel efter behag
 
Mixa ihop allt och strö sedan över äpplena i formen. Grädda i 200 grader ca 15 min. Servera med vaniljkesella.
 
/PiggElin

Cofferun

Vilken härligt väder det blev idag. Fantatiskt vackert! Vad passar bättre då än en cofferun? Jag och två sköna tjejer träffades hemma hos mig och begav oss ut i löparspåret.
 
Vi startade med lite uppvärmningslöpning, lite löpskolning och stretch. Sedan satte vi fart upp i backen, backintervaller x2.
 
Därefter stannade vi för att göra lite styrka.
Mage och lår - Sitt på rumpan och lyft benen tillsammans, snurra dom i en 8.
Armar, skuldror, rygg - Skottkärran
Baksida lår - Ligg på marken med en fot mot kompisens (som står upp) lår. Lyft nederkroppen i ett rakt sträck upp mot luften.
 
Löpning ca 1,5 km
 
Triceps - dips på bänk
Rygg - Rygglyft på bänk
Armar - ligg på marken, koppla händerna med stående kompis och dra kroppen uppåt.
Armar - håll varandra i händerna, den ena kompisen trycker uppåt mot himlen och den andra nedåt.
 
Löpning ca 1,5 km
 
Lår - Jägarvila
Kroppen - Plankan
Mage - Statisk situp
 
Efter cofferunen är det ju Kaffe som gäller. Och nyttigt fika. Idag blev det äpplepaj! Receptet på den lägger jag ut i morgon. Så kolla in då :)
 
/PiggElin
 

Årets skörd

 
I helgen blev det inget bloggande pga lite tråkiga omständigheter. Hela familjen och släkten samlades i varje fall på Visingsö och passade på att skörda i trädgården. Massor av frukt! Plommon, päron, äpplen, krikon. Mums!!
 
Så nu ska jag bara leta fram massa recept så att inte all frukt går till spillo. Någon som har lite nyttigare recept att dela med sig av?
 
/PiggElin
 

Cocio med extra protein

Ni har väl sätt Arlas nya chokladmjölk?
Den är tänkt att dricka efter träning och innehåller extra protein för snabb återhämtning och ny energi.

(bilden lånad från arla.se)
 
När jag har sprungit ett långpass eller tränat riktigt länge och/eller hårt så har jag svårt att känna hunger. Jag vet ju självklart hur viktigt det är att få i sig något efter träning men för mig tar det liksom bara stopp. Det är då lättare att få i sig något som bara rinner ner i magen, och det tror jag den här chokladmjölken passar perfekt till. Mjölk med extra protein har jag ju rekommenderat i ett tidigare inlägg, och den finns ju med både blåbärssmak och natruell. Självklart är det ju bättre att äta något riktigt, men om ni är som jag så passar det kanske bättre med lite mjölk!
 
/PiggElin

Träningsskola

Igår kväll hade vi premiär för träningsskolan på Friskis. Jag har fått äran att vara kontaktperson för detta uppstartande och jag är så nöjd!
 
Träningsskolan är för barn mellan 10-12 år där meningen är att öka lusten till rörelse, och lättare lotsa dom in i Friskis och svettis. De får prova en mix av olika träningsformer som finns i Friskis&Svettis utbud såsom cirkelfys, cirkelgym, box, step och dans.
 
Igår på uppstarten träffade jag 16 st härliga barn som alla fick kämpa sig igenom ett cirkelfyspass. Trots att stationerna var ganska så jobbiga så gav dom inte upp. Riktigt duktiga var dom, och jag fick springa runt och peppa massor. Kändes verkligen kul!
 
Det är skönt att vara igång med detta, eftersom jag de senaste två nätterna har drömt mardrömma om träningsskolan om hur det ska gå.. Men nu känns det bara roligt! Många positiva föräldrar som kom fram och berättade hur glada dom var över att friskis satsar mer på barn och gillar detta koncept! KUL!
 
(Bilden lånad av Friskis och Svettis)

Tidig morgon

För mig är verkligen tidiga morgonar ett helvete. Det seplar liksom ingen roll när jag gick och la mig kvällen innan, om jag ändå inte får sova till halv 9 så tycker jag det är jobbigt att gå upp. Jag har provat att vända på detta många gånger och tänkt att nu ska jag bli en morgonmänniska, men det går liksom inte. Upp kommer jag väl, men jag mår inte bra av det, jag blir sur och arg, och min dag blir almänt trög. Det ända jag kan tänka på är att så fort jag kommer hem igen så ska jag gå och lägga mig, och så blir det också oftast.. Och sova middag är väl kanske inte så bra..
 
Men idag gick jag upp innan tuppen eftersom jag var tvungen att gå promenad med Benny, innan skolan började. Vi traskade iväg och det var verkligen bara han och jag denna tidiga morgon. Kallt och klart i luften, riktigt höstig morgon.. 45 minuter var vi ute, och när vi närmade oss hem igen så kände jag mig pigg och allert. Det var verkligen en ny grej för mig, vilken känsla. Även nu, några timmar senare så känner jag mig pigg. Måste prova detta någon mer gång, kanske kan jag också bli en morgonmänniska?
 
Hur gör du när du går upp tidigt? Något som får dig extra pigg?
 
/PiggElin

Promenader

Med hund i huset blir det ett antal promenader. Bara idag har jag gått tre promenader med Benny och då ska han fortfarande få en till promenad ikväll. Jag njuter, för det är verkligen underbart att komma ut och bara gå. Ingen prestige, det är inte jobbigt, man träffar folk och man får frisk luft. Tur att Benny ska vara här ett tag till, tills Matte är hemma från New York. För utan Benny blir det inte alls så många promenader.
 
Att det ska vara så svårt att promenera om man inte har hund. Det är massor av transportsträckor man ska ta sig från olika ställen, men ändå väljer man snabbaste sättet, för det finns inte tillräckligt med tid.. Det är synd..
 
Forskning visar att lättare motion har stora hälsofördelar. Hård träning i gym eller långa joggingpass är inte nödvändigt för att bli friskare, må bättre eller tappa några kilon. Lättare motion som promenader är något de flesta lätt kan komma igång med närsomhelst och det kostar ingenting.
Statens folkhälsoinstitut rekommenderar minst 30 minuter fysisk aktivitet om dagen. Med fysisk aktivitet menas tillexempel en rask promenad.
 
Så ut och promenera med er!! Njut av solen och behagliga vindar innan det blir för kallt ute!
 
/PiggElin
 
 
 

Hårig vän på besök

Idag kom Benny hit för att stanna ett tag. Matte åker till New York, och jag fick äran att ta hand om hennes håriga vän. Det ska bli så mysigt med sällskap i löparspåret, och jag ser fram emot morgonpromenader och massa stoj i skogen. Nu när vi var ute på kvällen så övade vi lite spår och det tyckte Benny var roligt. Denna veckan ska jag verkligen passa på att njuta av att vara ute mycket. Det märks att vi går mot mörkare tider, och snart kommer man behöva ett antal lager kläder på sig bara man ska gå ut och slänga soporna. Så passa på att njuta!!
 
/PiggElin

Varm fruktsallad

Efter långpasset igår med Ellen och Jonatan så blev det lite fredagsmys.
Film och varm fruktsallad. Fruktsalladen toppade vi med kokos och jordnötssmör, och en klick vaniljkesella.
 
Varm fruktsallad:
1 äpple
1 banan
1 kiwi
ca 20 st jordgubbar
Hade gärna haft lite ananas också, men glömde köpa det när jag handlade.
 
Strö över lite kokos och in i ugnen på ca 150 grader.
 
/PiggElin
 
 
 
 

12 km och utegym

Vilken fin eftermiddag det blev. Från att vakna upp till ösregn och en genom grå himmel, så växlade vädret sedan om till en underbar härlig höstdag med sol och frisk luft. Det var tur det, för på schemat stod det 12 km tillsammans med Ellen och Jonatan. Rundan gick förbi oset där de nu har byggt ett utomhusgym. Vad glada vi blev, och vad kul vi hade där en stund innan det var dags att fortsätta vidare på de 12 kilometrarna.

 
TRÄNINGSGLÄDJE!
 
 
/PiggElin

Brownie


 
BROWNIE!!
Utan socker och onödiga fetter.. Det är verkligen haleluja moment när man äter den! 
Här kommer receptet på det godaste jag vet just nu.
 
3 dl mandlar som mixas till ett mjöl
12 urkärnade dadlar
3 msk kokosolja
1 tsk vaniljpulver
1 dl Kakao
lite salt
ca 0,5 dl vatten
 
Mixa mixa mixa!! Ner i en form, strö lite kokos på toppen, in i frysen, servera när den har stelnat, ÄT!
Det kommer inte bli något kvar av den, för den är såååå GOOOD!
 
/PiggElin
 
 
 
 
 

Vältränad eller ej?

Idag fick jag en frågan av en bekant. En fråga som jag egentligen vill svara JA på, men jag började istället fundera.
 
Hennes fråga var enkel. (ej ordagrant)
- Är du vältränad?
 
Först ville jag svara Nej, eftersom att jag faktiskt bär på lite övervikt vilket jag inte kan gömma för någon, och då kändes mest som ett skämt om jag skulle säga Ja på frågan.. Men sen ville jag svara Ja för att jag tränar mycket mer än vad medel Svensson gör och det är inga mespass precis.
 
Men vad är vältränad?
 
Är det att lyfta si och så mycket i bänkpress? Eller springa si och så många kilometer på en viss tid? Eller är det att välja träning och klara av den för att må bra?
 
Man brukar ju säga att en "kille" med stora muskler på armarna är vältränad. Kan man då vara vältränad i en muskel? Eller täcker ordet vältränad hela kroppen? Eller måste det överhuvudtaget synas på kroppen att man är vältränad? Tillexempel tyngdlyftare är dom vältränade? 
 
En person som springer flera km utan problem, men inte orkar lyfta mycket på gymmet? Eller vi kanske ska jämföra konditionspass. En person som går på friskis 7 gånger i veckan och klarar det galant kanske ändå inte kan springa 1 mil.
 
När får man säga att man är vältränad?
 
Det kanske blev mest frågor i det här inlägget, och det är tanken. Kommentera gärna och säg vad du tänker!
 
/PiggElin
 
 
 
 

Omelettmuffins

Idag har jag haft en produktiv dag. Morgonpromenad, frukost, handling, tvätt, ärenden på stan, övat piano och sist men inte minst så har jag prövat att göra omelettmuffins. Det absolut bästa och smarta mellanmålet tror jag. Massa protein och lätta att ha med sig, och man kan i stort sätt fylla dom med vad som helst.
 
Receptet för grunden är jätteenkelt:
6 ägg
1 dl mjölk
lite salt och lite peppar
Rör ihop
 
Häll upp detta i muffinsformar och toppa dom med olika innehåll. Jag gjorde idag fyra olika sorter.
  • 10% fetaost och soltorkad tomat
  • Skinka, fetaost och soltorkad tomat
  • Skinka, 10% vanlig ost
  • 10% vanlig ost och 10% fetaost
Se till att inte fylla dom för mycket, för dom sväller lite i ugnen. In i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter.
 
 
Pröva!
 
/PiggElin

Varm frukt

Jag börjar nästan alltid dagen med färsk frukt på något sätt. Imorse ville jag dock göra något nytt med frukten och stekte därför ett skivat äpple i kokosolja. Jag blandade sedan äpplet med en banan och tog lite jordnötssmör till. Vad gott det blev!! Helt underbart!
 
Sedan fick jag besök av den här stora köttbullen som jag tog med ut på en löptur. En helt underbar löptur. Jag vet inte vad det var som gjorde löpturen så underbar. Kanske var det Benny som fick mig att tänka på annat eller om det var mina skor som jag sprang i för andra gången. Men underbart va det!
 
Härlig dag!
/PiggElin

Träningsvärk

Igår var det kickoff för alla funktionärer på Friskis. Vi startade dagen med att träna tillsammans. Det fanns tre olika pass att välja på och jag valde cirkelgym X, som är en utav friskis nya intensiteter för hösten. Cirkelgym X är jobbigare än vanligt cirkelgym och man jobbar ihop i par eller kvartetter för att pusha varandra. Detta gör att man verkligen inte vill ge upp! Till och med uppvärmningen är galet mycket jobbigare då den består av typ burpees och tunga klättringar på golvet. Men det var kul och det känns alltid roligt att träna tillsammans med andra funktionärer då vi ofta är bra på att få ett himla ös och peppande känsla.
Cirkelgym X igår har gjort sig påmind hela natten och imorse när jag vaknade så var det som att en gammal tant steg upp ur sängen. Musklerna runt knäna och min rumpa är så ömma! Jag brukar ofta säga att jag aldrig får träningsvärk i benen, men idag är det bara att hålla tyst om det.. Det känns gött att man antagligen har tränat muskler som inte är så vana. I like it!
 
Jag tror att förra året på Friskisdagarna så valde friskis att ha "ledorden" kill your darlings, vilket dels innebar att försöka uppmana till att våga träna nya intensiteter, nya muskler, eller nya nivåer. Jag tänker ofta på dessa ledord och försöker varje vecka utmana på något sätt. Det är då man kan få sådan här härlig träningsvärk!
 
Har du som läser någon muskel som du särskilt tycker om att få träningsvärk i? När var senast du fick träningsvärk i den? Är det dax att utmana den lite?
 
Efter Cikelgym X så blev det lunch och därefter inspiration inför terminen och våra engagemang inom Friskis. Det var kul och det var trevligt att träffa så många funktionärer och få lite ansikten på några av dom som man inte hade träffat ännu.
Friskiskvällen avslutades med en fest ute på restaurang Svalan där vi bjöds på buffé och underhållning.
 
Men min kväll tog inte slut där. Sedan var det dax att åka på 25 års fest i BALKLÄNNING! Haha, ja temat var, har jag kommit fel? Så jag gick all in och klädde upp mig som att det var nobelfest.
 
(Bilden är inte från igår men den här klänningen var det)
 
/PiggElin
 
 
 
 
 
 
 

Hemmagjord Pizza

Igår hade jag och en fin vän en riktig myskväll tillsammans. Men myskväll behöver inte betyda onyttigheter. Både huvudrätt och efterrätten var helt fantastiska men ändå nyttiga.
Till huvudrätt blev det hemmagjord pizza med deg gjord på fullkorns dinkelmjöl. MUMS
 
Recept på pizzadeg ca 6 pizzor:
50 gram jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
8 dl fullkorns dinkelmjöl
 
Tomatsås:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
basilika efter behag
 
På pizzan kan man inte stort sätt ha vad som helst. Vi försökte köra med lite nyttigare alternativ på pizzan också och det blev en typ av den klassisk Hawaii-pizzan.
 
Pålägg:
Rökt skinka
Ananas utan tillsatt socker
Tomatskivor
Champinjoner
10% riven ost
 
Mums va gott detta blev! Till efterrätt bakade jag en efterrätt som var så god att jag typ dog och kom till himmelriket. Men det receptet får ni vänta lite på till ett annat inlägg. Men jag lovar att den som väntar på nått gott..
 
/PiggElin
 
 
 
 

Långpass med spring och gå intervaller

Idag beslöt jag mig för att få till ett långpass. Eftersom jag nu har sprungit milen ett antal gånger under alla lopp som jag medverkat på så ville jag idag utmana och köra lite längre.
Att springa längre än en mil så här års är jag inte van vid. I höststart så brukar jag inte riktigt fokusera på så långa pass. Långpassen brukar komma när jag går i gång med träningsschema med all fokus på löpning inför Göteborgsvarvet, och träningsschemat brukar jag inte ta tag i förän efter jul.
 
Jag och min löparpartner pratade om att vi ändå ville utmana oss idag och testa att springa 15 km. Vi pratade både om att vi kände oss ganska pigga och att dagens förutsättningar med väder, mat och vila var egentligen perfekta för det. Så 15 km blev siktet och vi var ganska taggade.
 
Vi kom till spåret och började jogga...
Där tog det nästan stopp! Redan första kilometern kändes som en evighet och efter 2 km så fanns det knappt någon vilja i mig. Hur kan det vara sååå? Jag förstod ingenting, men försökte tänka på att jag faktiskt har sprungit 3 mils lopp den senaste veckan och i stort sätt bara haft en vilodag sen dess.
 
När vi närmade oss 3 km så var vi påväg att ändra målet till att vi bara skulle avverka 1 mil. Men då kom jag på den fantastiska idéen att vi kunde göra långpasset till ett typ av intervallpass, vilket innbar att vi skulle springa 3 min, sedan gå 1 min. På så sätt skulle vi hinna återhämta oss mellan löpningarna och kunna ta oss runt 15 km.
 
Vi nappade båda på idéen och körde på. Efter 5 och 10 kilometer tog vi extra lång vila på 3 min för att sedan fortsätta. Och vi tog oss runt! Inte snabbt, inte spänstigt, inte vackert, och inte med glädje i stegen. Men vi tog oss runt 15 km!
 
Det är alltid så skönt att nå de mål man har satt upp. Siktet var inställt på 15 km och det var precis vad vi nådde.
 
/PiggElin

Bananbröd

Igår kväll var jag sugen på bröd men eftersom jag försöker avstå från bröd då det ofta är mycket snabba kolhydrater i, så letade jag fram olika recept på lite nyttigare bröd och försökte komponera dessa så att jag fick det bröd som var precis så som jag ville ha det. Mycket protein, inget socker, och inget fett. Sötman fick jag istället från banan och honung, och fettet fick jag från ägg och kesella/keso typ..
 
Recept:
Mixa ihop
2 Stora mogna bananer
3 ägg
1 dl lätt kesella eller 1 dl Keso eller lite av varje. (Jag tog lite av varje)
1-2 msk honung
 
Mixa i en annan bunke
1 dl dinkelmjöl
1 dl rågflingor
4 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
 
Blanda ihop innehållet i de två bunkarna till en smet. Alltså en smet, inte en deg..
Olja en form och strö lite kokosflingor eller havregryn i botten. Eller klä in formen med bakplåtspapper.
Häll i smeten och hyss in i ugnen på 175 grader i ca 40-50 minuter.
 
 
Brödet blir ganska söt av bananen och skulle lika gärna kunna fungera som typ nyttigare efterrätt. Men jag tycker det funkar perfekt som smörgåsbröd.
 
Igår lämnade jag in min bil på service och imorse var det dags att hämta den. Jag slog två flugor i en smäll och gick min morgonpromenad till bilfirman som ligger 5 km från mig. Hurra, nu är min bil i toppskick och jag har fått dagens motion och god bananbrödsfukost! :)
 
/PiggElin

En heldag på Friskis

Från klockan 12.30-17.30 har jag idag ägnat min tid på världens bästa gym! Men lugn, jag har inte tränat hela den tiden. :)
 
Idag har jag nämligen fått äran att vara utbildare. 26 st förskolelärare kom till Friskis och Svettis idag för att utbilda sig i Mini-Röris 3. Rörelse till musik för barn. Det har varit väldigt roligt att få vara den som inspirerar andra och kunna delge av mina erfarenhet. Det är ju trots allt mitt sjunde år som jympaledare för barn och juniorer. Jag vill göra mer sånt här, utbilda, inspirera, dela med mig!! Jag blir så glad.
 
Min glädje från dagens utbildning tog jag med mig in på jympagolvet när det sedan var dax att leda mitt ordinarie medeljympapass. Vilket ös det blev på jympagolvet idag! Vi körde på och när det var dax för sista konditionsdelen så blev jag nästan rädd att jag hade glömt något för att det gick så fort och jag kände mig inte ens trött. Men icke, jag hade bara haft kul!!
 
Så nu sitter jag här hemma nöjd och belåten över dagens energikickar! Jag är lycklig att jag får vara med om så mycket roligt!!
 
/PiggPiggElin :)

Kokosolja

Jag har den senaste tiden fått så mycket tips om kokosolja. Den ska tydligen vara så himla nyttig, bra och god så då var jag ju idag tvungen att åka och köpa den. Dyr var den dock, 229 kr, men enligt de bloggar jag läser och tidningar så ska den vara helt värt sitt precis. Dessutom tror jag inte man behöver använda så mycket av den till saker man gör, så den är nog ganska dryg.
 
 
Kokosolja innehåller massor av vitaminer, mineraler, antioxidanter. Detta gör att kokosolja har många hälsoeffekter och den går utmärkt att använda som smaksättare vid matlagning och bakning.
 
På köpet fick jag en liten receptbroschyr på recept med kokosolja som ingridiens.
Jag ska så snart som möjligt börja använda den och ger er smakprov på vad man kan använda den till..
 
/PiggElin

Terminstart

Som vanligt vid terminstart brukar det krylla av folk som vill börja träna igen. Jag är så glad att jag tillhör dom som inte behöver tänka tanken "nu ska jag ta tag i mitt liv och börja träna". Det sitter liksom redan i mig. Jag tar nästan aldrig uppehåll från träning. Det är träning som är min vardag. Okej, så har det inte alltid varit för mig och jag tar uppehåll från annat, såsom att äta sunt, eller träna varierat. Men det jag vill säga i detta inlägg är att det är tråkigt att träningstrycket blir så fasligt högt i början av terminen, och att jag skulle vilja peppa människor till att satsa mer på träning hela året. Vid nyår är det förståss värst, efter alla nyårslöften!!!
Jag gillar raderna: Tänk hellre på vad du äter mellan nyår och jul, än mellan jul och nyår.
Ligger mycket sanning i den textraden, och så borde man tänka lite med träningen också tror jag.
 
Jag är självklart glad att det kommer mycket folk i början av terminen till Friskis och andra gym, men jag skulle bli ännu mer glad om de stannade hela terminen!
Varför lägga ner träningen på semestern? Semstern är väl till för att få ny energi, bli pigg, glad, komma tillbaka stark. Det är ju precis det som träningen gör.. Hmm.. Okej, nu börjar jag låta som en riktig hurtbulle, men erkänn att du håller med mig lite??
 
Jag tror att om man håller i riktigt länge med träning så förstår man till slut att man inte mår lika bra utan den. Jag tror att folk ger upp för lätt och kommer aldrig till den punkten då träning är kul!
Eller också lägger folk ribban för högt och orkar helt enkelt inte. Då blir träningen inte rolig alls. Eller att man satsar på en sorts träning och inser till slut att det inte är så roligt att träna samma sak varje gång.
 
Jag tror iallafall inte att det inte finns tid!!! För det finns det! 24h om dygnet för att vara exakt, och då gäller det att prioritera!
 
Det var mina tankar en måndagskväll!
/PiggElin
 
 

Vila

Idag är det återhämtning som gäller. Efter tre milslopp på mindre än en vecka och dessutom massor av övning av mitt nya jympapass, känns det helt rätt att låta kroppen vila idag. Men det är svårt. Jag känner mig lite rastlös, samtidigt som jag inte alls var sugen på en springtur när en vän frågade om jag ville följa med ut..
 
Dock har jag varit på Friskis en sväng och träffat en ledarkollega för att sammanfoga våra idéer inför ett juniorpass som vi ska hålla för några glada 10-12 åringar i höst. Det var kul samtidigt som jag insåg att hösten är här, och almenackan är snart full med aktiviteter.
 
Resten av dagen har tillbringats framför TV:n eller i löpartidningar. Börjar känna mig ganska nöjd med vila och längtar redan efter morgondagens träningsdos.
 
Hösten är verkligen här och imorgon börjar skolan..
 
/PiggElin
 

Tjejmilen 2012

Tillbaka i Örebro och så var tjejmilen avklarad. Tackar Stockholm för fina dagar och ett härligt evenmang som tjejmilen är.
 
Trots att tjejmilen idag var tredje milsloppet på mindre än en veckas tid så var det de här loppet som jag satsade på. Jag ÄLSKAR tjejmilen. Massor med härliga tjejer, fina Stockholm, och gött fika efteråt! Så även om jag kvällen innan kände mig lite krasslig, så var det som bortblåst i morse.
 
Jag är så nöjd med min prestation! Jag låg i ytterkant hela tiden och pressade på på under 6 min/km hela tiden. Det var inte många som orkade hålla tempot uppe så som jag idag och jag fick glada tillrop från publiken om att min fart var god och att jag såg stark ut! Jag hade helt enkelt bestämt mig. Under timmen var det som gällde.
Starten var lite seg som den brukar vara, då folk bara är i vägen vart man än är. De som vill ta det lite lugnare fattar inte/vill inte inse att dom är i vägen och lägger sig därför gärna i vänsterkant trots att högerkanten är deras. Flera snabba tvärstopp blir det, för att sedan sätta fart i snabba sprinter för att ta igen det man förlorat.
Efter 3 km kunde jag hitta mitt tempo och hålla det näst intill hela loppet igenom. En liten dip vid 6-7 km men sedan bar evenmanget mig fram på snabba lätta ben.. Publik, musik, tillrop och fotografer! Allt fick mig att tagga till!
 
In i mål på 57 min. Kan ni förstå? Tredje loppet på mindre än en vecka, lite krasslig, och ändå en så bra tid. Jag är nöjd!
(Synd att jag blundar, men samtidigt ser jag pigg och glad ut då det bara är 500 meter kvar)
 
Jag vet inte riktigt vad mitt personbästa är på milen. Men den här tiden är jag iallafall nöjd med!
 
Wohooo!


/PiggElin

RSS 2.0