Klar förbättring

Idag blev det dax för årets första fartlekspass. Inget jag hade sett fram emot men mitt träningsschema menade att idag var det dax.
Vad innebär då fartlek?
Jo, under löpturen så lekar man med farten på olika sett. Man kan tex välja ut en lyktstolpe eller ett ställe längre fram på vägen som man gör en liten spurt till. Eller så kan man anpassa farten till terrängen, såsom backar eller raksträckor. (då krävs en bra terräng)
Eller så kan man springa snabbare spurter på tid och varva med lugnare tempon. Typ 2 min snabbt tempo 1 min lugnare. Ja, det finns massa alternativ att göra detta på.

I vilket fall så är fartlek mycket jobbigt då man kommer högt i puls i spurterna. De första minuterna höll jag på att ge upp och trodde inte jag skulle klara hela passet. Men när jag väl kom in det och insåg att tiden var inom goda marginaler så blev jag så himla glad och orkade lite mer.

Om jag tänker tillbaka på förra året och mina fartlekspass så har jag aldrig sprungit så bra som idag!

Så här såg passet ut i sin helhet:
2 km uppvärmning ca 14 min
2x60 koordination (successivt ökande i fart)
4 km fartlek ca 25 min
2 km nedjogg ca 14 min

/PiggElin


För mycket av det goda..

Idag gick det lite snett med att hålla sig ifrån livets goda. Men det är lätt hänt då man ägnar dagen på stan och inte är hemma och bestämmer sitt matintag riktigt själv. Och dessutom blir på något sätt fika suget större när man är på stan och ser människor som sitter och fikar eller chokladbitar vid kassan när man ska betala..
Hade egentligen planerat hur jag skulle lägga upp det med mat. Visste att lunchen skulle intas på mc donalds och då var tanken att jag skulle ta en gi variant vilket innebär:
2 hamburgare - tabort en bröd del från varje hamburgare.
Morötter istället för pommes
Och coca cola light. (Debatten om coca cola light vs vanlig cola kan vi ta i ett annat inlägg)

Jag beställde detta men fick pommes iallafall och där brast dagens planering.. Och dum som man är så tänker man, jag har redan pajjat den här dagen så nu kan jag lika gärna fortsätta. Så nu har det både blivit lite godis och en korvstrognoff med grädde.

Tur att jag kom iväg på intervall/flex. Det behövdes efter sån här dag!

Peppa mig gärna så jag klara dessa frestelser!

/PiggElin


Lördagsnöje

Började dagen med att leda familjejympa på Friskis kl 10. Hade sjukt svårt att komma upp men till slut kom jag iväg och barnen var taggade :)

Igår blev det aldrig någon tid till springtur. Njöt istället av fin kväll med vänner på bio och sedan fortsatte kvällen hemma hos mig.

Eftersom löpning aldrig blev av igår så fick jag ta hand om det idag, trots att jag var ganska trött efter gårdagens trevligheter. Men inga ursäkter, ett långpass på 10 km blev det med fin tid!
Löpturen kändes nästintill overklig då det var kolsvart, och helt tyst ute!
Snön lyste upp lite och gjorde att det kändes som man sprang i en dröm.. Mysig känsla, och härlig upplevelse! Har du som läser också någon speciell löparupplevelse som du kommer ihåg?

/PiggElin


Träning = Glädje

I tisdags fick jag uppleva den där underbara känsla som träning kan ge mig.
Jag hade haft en otroligt seg och eländig dag och var inte alls pepp på att leda jympa på Friskis.
Men så kom jag dit och in stormade massor av folk. Passet blev fullt och det var bara att le sitt bästa.
Men så hände det! Redan på andra låten. Allt var perfekt och jag mådde så bra! Vad det var som hände vet jag inte, men jag blev lyrisk av glädje!
Kanske var det för att jag slappnade av och kunde göra det jag tycker är kul. Kanske var det för jag älskar att stå i mitten och leda. Kanske var det att så många hade tagit sig dit så att passet var fullt eller så var det alla dessa underbara människors leenden som gav mig en kick! Eller så var det kombinationen av allt..
Jag berättade för motionärerna efteråt hur jag kände mig som en ny människa och frågade om dom kände igen sig i den känslan som träning kan ge, och jag fick ett härligt instämmande!

Hoppas att du som läser också har fått känna den känslan. Annars är det hög tid!

/PiggElin


Bästa julklappen!

Min fina zodastream. Som jag hade väntat på den och nu i jul kom den av tomten eller rättare sagt min fasters man :)
När man har varit ute och sprungit så finns det inget bättre än ett stort glas kolsyrat vatten ifrån min vackra zodastream! Och eftersom det är så gott så har jag börjat dricka så mycket mer vatten. Massor av vatten, vilket gör att jag inte har så mycket ont i huvudet och vattnet är bra på många andra sätt. Tillexempel om man vill gå ner i vikt!
Hurra för min Zodastream!!

Idag blev det en löptur på 6 km med en fin tid trots att det kändes tungt i benen efter medelpasset som jag ledde igår.

Nu har jag massor att fixa innan det är läggdax!
/PiggElin


Proteinmuffins!

Igår kväll så slängde jag ihop en sats proteinmuffins som jag ska ha som mellanmål denna veckan. Har så lätt för att strunta i att äta mellanmål bara för det är så jobbigt att ha med ett extra mål till skolan eller träningen. Men lösningen är PROTEIN-MUFFINS!

Recept för 6 muffins:
1 1/2 dl fullkornsmjöl av dinkel
25 g proteinpulver (jag väljer protamin, vanilj av dalblads)
2 tsk bakpulver
1 ägg
75 g lättkesella 10%
3/4 dl lättfilmjölk
3 msk rapsolja
1 stor mosad banan
30 g mörk choklad 70%
2 dl bär

Blanda alla torra ingredienser först och sedan resten. Vänta med bären och tryck i dom i muffinsen sist innan dom åker in i ugnen i 175 grader, 25 min
Galet gott och massor av protein som hjälper till att bygga muskler och mättar magen bra. Perfekt till mellis!

/PiggElin


Ny vecka..

Måndag.
Började dagen med en såkallad "magens bästa vän".

Recept 1 portion:
3 st katrinplommon
3 st torkade aprikoser
1/2 msk havrekli
1/2 msk krossade linfrön

Detta ska egentligen blandas med flytande honung, och kokande vatten så att det blir som en liten röra. Men jag brukar nöja mig med receptet som det är ovan.

Detta serveras på ca 2 dl lättfilmjöl. Till detta brukar jag äta en grov smörgås med skinka och tomat, samt en stor kopp kaffe!

På förmiddagen blev det en löptur. Körde ett passupplägg som såg ut så här:
2 km uppvärmning
Korta intervaller 10X150m
2 km Nedjogg

Det var galet slitigt men det ger bra träning!

Det är gött att ha tränat på förmiddagen så dagen bara kan flyta på sen. Har hunnit med att läsa pedagogik, lite kammarkör och en biltur med massa snack med Peppe!

Nu är det time for guldbaggen och ännu mer plugg.

Kram
/PiggElin



Besviken..

Söndagen började med pannkaksfrukost. Och då menar jag nyttig pannkaksfrukost. Fullt Gi-godkänd och grymt god.

Pannkaksfrukost recept 1 portion:
1 dl mixade havregryn, så att det blir som ett mjöl
2 ägg
1 dl minimjölk
lite salt

Blanda och stek. Servera med frysta bär, mosad banan, keso.
Verkligen jättegott och lyxig helgfrukost!

Sedan blev det en liten utflykt till Kumla för att låna en bok till pedagogiken. Och passade även på att ta en tur förbi stadium, XXL och team sportia för att spana efter ny träningsskor. Någon som har tips på riktigt bra träningsskor? Alltså till inomhusträning såsom jympa, aerobics osv..

Sedan åkte jag direkt till Friskis och skulle köra Intervall/Flex. Hade taggat för det hela dagen men när jag kom fram så var det fullt. Var ändå där 20 min innan passet men tydligen hade hela örebro helt plötsligt fått för sig att gå på just det passet...
Blev så himla besviken och valet stod mellan Yoga och indoor walking. Båda dessa pass är verkligen inget för mig. Men bestämde mig ändå för att gå på ett indoor walking.
Passet var precis så tråkigt som jag tänkte. Men det kan ju bero på att jag hade laddat så mycket för det andra passet, och blev så besviken. Men det jobbigaste med indoor walking var att mina fötter somnar då man bara står och trampar. Tog av mig skorna och det blev bättre men inte bekvämt eftersom crosstraining maskinen har små taggar för att hålla skorna på plats, inte skönt när man inte har skor...
Jaja, jag fick iallafall tränat och jag blev svettig...

Nu är det dax för att hänga framför tv:n och invänta måndagen.. Ahhh, SöndagsÅngest!

/PiggElin

Lördags lugn..


Så var det lördag!
Igår hängde J och A hemma hos mig och stannade över natten. Sjukt mysigt, kändes som man hade pyamasparty och var typ 14 år igen. :) Vi åt kladdig kladdkaka som är sinnessjukt god. Den smakar liksom inte riktigt som vanlig kladdkaka utan har en mer karamellsmak. Och istället för grädde så har man creme fraishe till som gör det lite syrligt. Det går inte att beskriva hur gott det är, ni måste testa!

Recept Kladdig kladdkaka:
2 ägg
2 1/2 del Socker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
100 gram smör
1 dl mjöl
1/2 tsk salt

175 grader i 15 min!
Men akta er, den är beroende framkallande!

Men nu vidare till dagens händelser.
Började dagen på friskis precis som typ alla lördagar. Familjejympa med endast 1 plats kvar. Alltså sjukt fullt!
Men det var jätteroligt trots att det var så trångt, även idag kom många fram efteråt och tackade för mitt braigapass. Det är alltid kul att få sådan feedback. Barn är ju barn, gillar dom det inte så skiter dom i det, så det gäller att fånga dom direkt.

Sedan har jag läst och mitt i läsningen blev jag sugen på att träna. Men det är dåligt med pass på friskis på lördagar är i Örebro och kallt var det ute så jag ville varken ge mig ut på springtur eller en promenad. Så därför bestämde jag mig för att prova en träningsapp som jag har köpt för ett tag sen.
Det är en app utvecklad av Nike Women som heter Nike training.
Funkade jättebra och man kunde välja om massor av olika träningsupplägg. Tex så kan man välja att köra ett pass på 45 minuter som involverar alla muskelgrupper. Eller så kan man välja att köra 15 minuter på en viss muskelgrupp. Det passar mig perfekt och tänker att jag kan börja köra nått sånt 15 minuters pass som morgon träning då man ökar sin förbränning som mest innan frukost.



Idag valde jag iallafall att köra ett 15 minuters pass för endast mage. Och shit va jobbigt det blev efter en stund. Wow, det brännde ordentligt i magen efter några övningar. Gött!

Nu har ni fått både ett recept på onyttig kladdkaka och sedan en sjukt bra, brännande app!
Lördagslyx!

Nu blir det reprisen av på spåret och därefter P3 guld galan.

Ha en mysig lördagskväll!
/PiggElin


Fredag!!

Äntligen fredag!! Härligt!
Började dagen kl 8.15 med föreläsning som handlade om olika perspektiv på specialpedagogik. Föreläsningen var bra men jag är så svår så tidigt på morgonen. Lever verkligen inte upp till PiggElin innan kl 9.30. Hmm.. Tips någon?

Sedan hade vi förseminarium. Det gick fint det med och det känns som jag har hamnat i en skön grupp.
Därefter blev det ett seminarium som också det gick bra.

Nu är det bara att börja läsa till nästa seminarium.. Pust..

Efter skolan blev det långpass på 9 km genom stan. Kändes sjukt bra och höll en stadig tid också!

Nu är det middagsdags och sen fredagsmys. Ätardag idag, vilket betyder att jag får äta en valfri onyttig middag och sedan nåt godis eller snack, vilket jag annars försöker hålla mig långt borta från.. Vi får se vad det blir för gott!! :)

Ha en fin fredag
/PiggElin


Hundvakt

Idag har jag varit hundvakt åt fina Benny. Hade vilodag från träning idag så det passade utmärkt med en långpromenad med så fint sällskap som Benny.

Därefter blev det rep inför en spelning som är om 2 veckor. Det var väldigt kul att få sjunga i en liten grupp igen, känns som det var längesen.

Nu måste jag ta itu med det sista inför pedagogik lektionen imorgon. Tycker det är så svårt att skriva om saker som ska vara så himla vetenskapliga.. Hatar ordet problematisera, det är jobbigt tycker jag.. Vet aldrig om det duger det jag skriver..

Sen får det bli en lugn kväll. Ingen träning inget plugg, bara tv och sängen!!

Myyys
/PiggElin


Inga lektioner betyder inte ledig..

Onsdag, Inga lektioner, men det innebär inte ledigt! Jag läser och läser och läser. Pedagogik alltså, vilket oerhört seriöst ämne.
Åkte tidigt imorse till universitetsbibban för att få tag i en bok innan någon annan hann före. Stod och hängde på låset och fick nästan små springa in för att få tag ifall att dom andra som också hängde på låset var där av samma anledning som jag. Men det gick fint och jag har hunnit läsa massor.

För att ta lite vila från läseriet så tog jag dagens springtur innan lunch. De två första kilometrarna gick galet segt, men efter det så flöt det på och jag fick en fin tid på mina 7 km. Hade skodubbar på mig eftersom det är så fruktansvärt halt ute, men dubbarna är verkligen helt grymma. Är inte det minsta rädd att halka när dom är på.

Till lunch blev det en påhittad köttfärsröra med fullkornspasta!
Recept 2 port:
300 gram nötfärs
1 gullök
1 röd paprika
1/2 zucchini
1 msk tomatpure
Curry efter behag
Paprika pulver efter behag
200 gram fullkornspasta

Mums!

Nu ska jag strax iväg på cirkelgym på Friskis och bättra på musklerna :)

Tjolahopp!
/PiggElin


Pedagogik och Medelpass!

Lång dag idag!
Som ett litet barn som börjar första klass gjorde jag iordning mig imorse när jag skulle gå till skolan. Ny kurs, ny klass, nya böcker...

Och inte så lite fick vi att göra heller till på FREDAG!!! Ahhh! Jag har inte ens böckerna. Fattar inte hur det ska gå.
Men det verkar spännande med Special pedagogik som är det jag ska läsa i första delkursen.

Sedan ledde jag medelpass på friskis. Det gick väldigt bra, men jag svettades floder. Försöker tänka att en det är ett gott tecken, för en människa som tränar mycket svettas snabbare, eftersom kroppen vet direkt vad den ska utsättas för.. Det är sant!

Det blev ett kort inlägg idag. För nu måste jag börja läsa alla dessa texter!!!

/PiggElin


Vårterminen är här!

Idag startade vårterminen. Tillbaka i skolan och tillbaka till pedagogiken. Men det ska bli skönt med schema, matlådor, konserter, resor, helger och plugg. Jag tycker om när saker går på räls, det känns som att veckorna går lite snabbare då, konstigt nog.

Jag började iallafall vårterminen med att ta mig en sovmorgon :)
Förmiddagen blev massa adminstrativt gjort, såsom, mail, samtal och därefter en springtur på 7 km. Det gick bra men efter fyra km fick jag sån fruktansvärd kramp i axeln. Kan få det ibland som typ håll som man får i sidan på magen, och jag tycker de känns lite på samma sätt. Men jag vet inte vad krampet i axeln beror på, kanske att man får in för lite syre till muskeln eller nått. Ska ta och googla på det sen om det inte är någon av er läsare så vet va det kan vara? Iallafall så gick det över efter att ha andats ordentligt i några minuter och sen fortsatte jag dom sista kilometrarna.

Därefter blev det lunch och sedan kammarkör.

Nu är jag hemma igen och behövde få i mig någon typ av energikick så jag gjorde mig en smootie, med kesella som innehåller mycket protein, och massor av bär som både innehåller fibrer, antioxidanter och annat gott och nyttigt. Som lite bonus la jag i lite mörk choklad som passade väldigt bra!


Recept 1 smootie:
1 dl frysta bär
1 halv banan
1 1/2 dl lätt kesella
1 dl minimjölk
20 gram mörk choklad 70%

Mixa och servera!



Föreläsning & Dans Fuego


Ja, idag har varit en lång dag, men med många varma ögonblick!
Började dagen med att leda familjejympa på Friskis & Svettis vilket gick strålande. Fick mycket fin respons på passet som är nytt för terminen och med lite nytt upplägg än tidigare. Detta blev en bra början på dagen då jag verkligen behövde känna mig duktig på något.

När jag kom hem så gjorde jag en god currygryta med massor av grönsaker och hetta för att öka förbränningen.


Recept ca 3-4 port:
Frysta wokgrönsaker
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk grön currypasta
1 burk hela körsbärstomater
1 burk kikärtor
1 burk kokosmjölk

Till detta hade jag lite råris.

Efter lunch åkte jag till Friskis igen, men denna gången för föreläsning angående kroppsspråk tillsammans med andra friskis funktionärer.
Jättebra och spännande förläsning med Julia Rosqvist. Lärde mig så otroligt mycket som jag kommer ha användning för. Visste ni förresten att det tar mellan 0-5 sek att lägga värdering i hur en ny människa är?
Hon pratade också lite om hög och lågstatus vilket jag fastnade lite för och ska försöka lära mig mer om. Jag tycker sådant är så himla intressant, att man beter sig utan att ibland ens tänka på det.

Efter föreläsningen så körde vi ett Dans Fuego pass tillsammans. Första gången för mig. Jag har inte tidigare vågat gå på det för jag tycker inte om att svänga min kropp på det sättet. Jag känner mig bara onaturlig och som ett skämt. Men nu gjorde jag det i alla fall och det var inte så hemskt, men ingen träningsform jag skulle ägna mig åt, men kul att ha provat. Jag blev faktiskt svettig vilket jag inte trodde jag skulle bli eftersom jag inte är i närheten till att röra mig såsom ledarna. :)
Ledarna var i alla fall otroliga och supersnygga!

Nu ska jag avsluta dagen med en kopp te och sedan krypa i säng.
Natti

/PiggElin


Kyckling på fredag, va var det jag sa, jag vill ha fredag idag! :)

Så var veckans sista springpass gjort. 1 timma jogg med gång emellan åt. Det var segt, kallt, jobbigt, tråkigt, blåsigt ja allt det där som man inte vill att det ska vara.. Men nu är det gjort och nu behöver jag inte tänka på att snöra på mig löpskorna mer denna veckan.

Jag tror att springturen gick dåligt också pga att jag innan hade haft en lektion som jag inte kände mig så glad över. Ni vet en sån där lektion då man verkligen har lagt ner mycket jobb och tanke bakom men så får man inte riktigt redovisa det sedan. Jag kände mig lite besviken och trött på mig själv..

Men oftast när jag springer brukar mitt humör förändras till det positiva. Om jag är riktigt ledsen eller arg så brukar jag lätta upp efter halva springturen, då jag har fått bearbeta min tankar lite. Hmm, detta funkade tyvärr inte idag och jag blev inte ett dugg gladare under springturen. Kanske för att det blåste och var så kallt...
Vad brukar du som läser göra för att hålla uppe motivationen när du springer och det känns tungt?

Nu är det i alla fall fredag på riktigt och det ska ätas kyckling och ris och tittas på På spåret!
Har dessutom fått mitt schema för den här terminen idag också, så jag ska hinna lägga träningsschema och boka resa också. Återkommer om detta i något annat inlägg. :)

Ha en mysig fredagskväll!

/PiggElin


Middag - Tonfisk i havregrädde



Då har jag klarat av ett skivstångpass på Friskis & Svettis.
Så blev det middag också: Tonfisk i havregrädde

Recept för 2 personer:
200 gram pasta
En gul lök
2 klyftor vitlök
1 dl vatten
1 msk tomatpuré
1-2 msk sweet chillisås
150 gram tonfisk i vatten
1 dl havregrädde

Perfekt om man inte tycker om den skarpa smaken av tonfisk, för i den här grytan blir tonfisken mild och god.

Mumsigt!


Vem är jag?

PiggElin - Det är vad min pappa brukar kalla mig på morgonen eftersom jag är ganska morgontrött. Men förutom det så jag tycker ordet PIGG beskriver mig bra och är en fin beskrivning av bloggen.

Bloggen kommer handla mycket om träning och hälsa eftersom en stor del av mitt liv består av det. Jag springer 3 gånger i veckan och är dessutom ledare på Friskis & Svettis. Dessutom försöker jag dryga ut träning med gym. Förutom träning så består mitt liv av musik i alla dess genrer. Jag läser på musikhögskolan och har sång som huvudinstrument. Så välkomna att följa med i mitt liv och dela erfarenheter!

Kram
/PiggElin

Första inlägget...

Vad skriver man där??
Nu är iallafall bloggen startad, men jag är ju inte så nöjd med själva designen. Men jag har suttit och försökt få det hyfsat men det är svårt tycker jag. Får ta tag i designen när jag har mer tid och ork.

Behöver vi ännu en blogg undrar ni säkert? Nej, det behöver ni inte. Det här är mer för mig själv, jag tycker om att skriva av mig lite då och då, och det är kul när man kan dela med sig till andra av sina erfarenheter. Bloggen kommer handla mest om träning och hälsa eftersom det blir mycket sådant i mitt liv. Kommer lägga ut lite recept och lite bra idéer när det gäller träning. Det mesta har jag lärt mig från Mr F. Paulún och Friskis och svettis mina husgudar :)
Självklart kommer bloggen innehålla annat också som mitt liv blandas med. Men det blir lite smått och gott.

Då var första inlägget skrivet och det är bara att publicera! Nu är jag igång!

/PiggElin
 

RSS 2.0