Sen middag

Kylskåpet har ekat tomt de två senaste dagarna och idag var det verkligen ett måste att åka och handla. Jag har så himla mycket denna veckan så det finns liksom ingen tid.. Men nu är skafferierna fyllda igen och jag känner mig lite lugnare. Sen middag blev det också. Gjorde en smarrig tomatsås av lök, krossad tomat, vitlök, salt och vitabönor. Stekte en laxfilé och serverade med quinoa. Quinoa och vitabönor är ju perfekt när man vill höja proteinhalten i maten också. Nu är det sängen som gäller. Godnatt!
 
/PiggElin

Knäckebröder

 
 
Kommer ni ihåg dessa knäckebröd som jag föråt mig på i somras? Igår hittade jag receptet som jag hade fått av Jonatans syster, och prövade att göra dom. Det gick ganska bra. Dom blev goda och fina, men jag tror nog att jag har fått fel grad antal på ugnen i receptet. Antingen så ska man ha betydligt lägre grader, eller också är det att det ska vara varmluftsugn eller nått sånt där.. I varje fall så sänkte jag graderna och då gick det mycket bättre.
 
/PiggElin
 
 

Testlöpning

 
Löpardojorna på och det bar iväg. Jag har inte sprungit på över 2 månader, och det är en sån svindlande tanke för mig att tänka. Såhär års brukar jag ju dessutom ligga i hårdträning inför göteborgsvarvet. Då brukar jag springa 3-4 pass i veckan. Men nu har det ju varit som det har varit med min vadmuskel och jag har varit duktig och vilat. Men idag var det dax att testa läget med muskeln. Jag var ute i 6 kilometer, men självklart sprang jag inte alla dom kilometrarna. Jag varvade lätt jogging med promenad. Och allt kändes bra med vaden. Lite stel är den ju fortfarande, men något annat kan jag nog inte vänta mig. Så det var startskottet för min löpträning! Sakta och säkert ska jag kunna ta mig tillbaka till att kunna genomföra Göteborgsvarvet i vår igen. Och med all säkerhet så ska jag kunna stå på startlinjen i september i år. För precis som jag har planerat så ska det bli en klassiker!
 
/PiggElin
 
 
 

Migrän

I natt sov jag så fruktansvärt dåligt. Mardrömmar kors och tvärs, och när jag vaknade hade jag så fruktansvärt ont i huvudet. Jag har tagit tablett efter tablett men huvudvärken släppte inte på hela dagen. Som tur var så fångade jobbet min uppmärksamhet under dagen och huvudvärken var inte lika påträngande. Men så fort jag kom hem så exploderade huvudvärken och jag låg däckad i några timmar. Nu mår jag bättre men jag känner mig så tung i huvudet. Hoppas verkligen jag mår bra imorgon för då har jag bestämt mig för att testspringa min vadmuskel lite. Jag lovar, jag ska inte utsätta den för nått den inte vill. Men den senaste veckan har det känts som att den är på G. Så nu får vi se hur det går.

/PiggElin

Teaterbesök

(bild lånad från örebro länsteater)
 
Ikväll har jag varit på teater. Den besynnerliga händelsen med hunden om natten. Väldigt bra teater. Snyftade faktiskt till och med på slutet för det var så fint. Om ni har möjlighet så tycker jag ni ska gå och se den. Teatern fick mig att minnas Januari/februari förra året, då jag själv var med i en uppsättning på örebro teatern där jag agerade friskis instruktör och fick hela publiken att njuta av lite rörelse glädje. Så himla cool känsla. Vill igen!!
 
Läs om den föreställningen här
 
/PiggElin
 

Kvällsmat

Jag tror jag har blivit beroende. Varje kväll vill jag ha samma sak. En knäckemacka bredd med pesto, skivad mozzarella och tomat uppepå. Och som pricken över i:et så vill jag ha en varm kopp te till detta. Så himla gott, och sen blir man så varm och go efteråt, och då kan man krypa ner i sängen och bara njuta av en trött kropp som jobbat hela dagen men som ändå tog sig igenom ett spinningpass. :-)
 
 
/PiggElin

Smoothie och skivstång

Laddade upp för kvällens skivstångspass med en smoothie på frysta hallon, apelsin, lite turkisk youghurt och en rejäl skvätt mandelmjölk. Smoothien gjorde sitt, för på skivstångspasset tog jag nytt PB i benböj och marklyft. Yepp, det satt fint!
 
/PiggElin

Ungspannkaka

 
Helt ledig dag idag. Passade på att åka lite mer skidor. Nöjde mig med 6 lugna kilometer i glittrande sol. När jag kom hem var jag lite små sugen och ville därför pröva att göra en variant av ugnspannkaka. Den blev faktiskt riktigt trevlig och nu har jag ett perfekt mellanmål några dagar framöver.
 
 
Ungspannkaka:
2 ägg
5 dl mjölk (lätt eller mini)
2,5 dl dinkelmjöl (fullkorn)
0,5 dl havrekli
1 msk rapsolja
2 stora tsk honung
lite salt
Rör ihop alllt så att smeten inte har några klumpar. Häll i en långpanna och skiva några bananer över. In i ugnen på 225 grader i 20-25 minuter. Jag serverade med kesella smaksatt med vaniljpulver och lite riven kokos på toppen.
 
/PiggElin

Störande motionärer

Sån träningsvärk jag har asså.. Mina ben är så tunga och armarna är inte mycket vassare. Skidåkningen gjorde sitt helt enkelt. Planen var egentligen att åka skidor idag igen, men jag måste vara snäll mot min kropp. Men bara för det så har jag inte suttit still hela dagen. En promenad i det vackra vinter värdret, och lite yoga på kvällen. Lugn och skön träning.
 
På yogapasset blev jag dock lite less. Och nu när jag ska skriva detta så känner jag mig som en gammal tvär tant. Men egentligen borde jag inte känna så för jag tycker nog att det tillhör vett och etikett. Jag hamnade nämligen brevid två tonårstjejer i yogasalen. Redan innan passet hade börjat kände jag att jag kanske borde byta plats. De pratade och fnissade ljudligt. Jag satt kvar på min plats och hoppades på att jag skulle ha fel. Men icke. I 30 minuter satt tjejerna och försökte hålla sig för skratt. Om det var rörelserna, ledaren eller sig själva de skrattade åt, det vet jag inte. Men det var galet störande. Särskilt på ett yogapass där det handlar om att hitta sig själv och komma in i nått sorts flow. Självklart har jag säkert också pratat eller skrattat under ett pass. Men HALLÅ, 30 minuter. Inte okej!!
 
Det finns en del vett och etikett regler som jag tycker man bör följa på ett pass. Att komma i tid till passet, och att inte prata/fnittra sig igenom ett pass tycker jag är typ A och O.
 
/PiggElin
 

Skidpremiär

 
 
 
Premiär i skidspåret idag. 10 kilometer avverkades i fina spår. Världens härligaste känsla at få upp lite puls och bli sådär härligt svettig. Kändes nästan som jag var ute och sprang och den känslan saknar jag nått ofantligt. Men jag är så glad att vaden hängde med alla 10 kilometrar och att jag knappt kände av den, förutom litegrann i uppförsbackar. Känns ju verkligen helt överkomligt att om en månad köra 3 mil skidåkning upp i Mora. Inga problem! 
 
Vi ser helt knäppa ut på bilden, men det är så vi ser ut, så den bjuder vi på. :-)
 
/PiggElin
 
 
 

Skidsäsong

Imorgon börjar min skidsäsong på riktigt. Det innebär att skidorna ska putsas, vallas, och göras startklara. Det är inte det roligaste arbetet, och fort går det inte. Men nu är det klart och skidorna står vid dörren och väntar på att komma ut i spåret imorgon. Det ska bli riktigt kul!
 
/PiggElin

Vinterskrud

Örebro ligger verkligen i vinterskrud nu. Så vackert. Jag tog vara på morgonen och gick ut och lunkade en morgonpromenad. Det knarrade under fötterna och det frös i näshålorna. -19 grader enligt min mobil. Wow, vad snabbt det gick. Från några plusgrader till massa minus. Stackars moderjord. Men vad det gör mycket med ljuset när snön ligger alldeles vit och glittrande.
 
 
Det blev ingen långpromenad för till slut var mina lår kalla och nästintill bortdomnade. Kanske dags att köpa lite ny vinterutrustning? En ny vinterjacka skulle inte sitta fel. Men jag hittar verligen ingen som jag tycker är snygg. Sportamore har ju annars fin rea just nu.
 
/PiggElin
 
 

Köttfärs och vitkålssoppa

Jag gjorde ju hemmagjord pizzasallad i veckan och köpte då hem ett vitkålshuvud. Eftersom jag inte gjorde av med hela vitkålshuvudet så gjorde jag idag en mumsig köttfärs och vitkålssoppa, som värmde perfekt nu när snön ligger vit på taken.
 
Receptet hämtade jag av från en utav Paulúns kokböcker
2 msk olivolja
1 st gullök
300 gram köttfärs (vi tog dessutom fantastiskt god köttfärs från Jonatans föräldrars gård).
Stek köttfärsen och löken i oljan i en stor kastrull.
 
Tillsätt sedan:
2 st skivade morötter
250 gram vitkål
3 msk buljong (jag tog grönsaksbuljong)
1 st lagerblad (jag la nog i 3 st)
2 msk tomatpuré
1 tsk chillipeppar, malen
1-2 st vitlöksklyftor, pressade
1 krm vitpeppar
1 krm svartpeppar
1 liter vatten
Låt sedan puttra i ca 30 minuter.
 
Rör sist ner 400 gram vitabönor innan servering.
Jag serverade med en klick creme fraish i soppan.
Och en knäckemacka med ost på.
 
/PiggElin
 

Snööö

Idag kom snön till Örebro och fantasin om långa kalla snölöpningar, skidturer och skridskoåkning slutade inte snurra i huvudet, trots att jag var fast inne på jobbet hela dagen. Snölöpning blir det nog inget av på en tid med tanke på vadmuskeln. Men en skidtur skulle sitta fint som övning inför tjejvasan. En skridskotur på isen skulle inte heller sitta helt fel. Snart är det ju faktiskt dax för Konståkning OS i Sotji i Februari. Tur att jag inte ska ställa upp i det. :-)
 
(Gammal snölöpningsbild)
 
/PiggElin
 

Inlagd paprika

Jag var så stolt idag på jobbet när jag drog fram min matlåda. Hemmagjord pasta i laxröra, serverat med hemmagjord pizzasallad och hemmainlagda paprikor. Så himla gott. Min matlåda slog nog alla idag.
 
 
Här kommer receptet på de inlagda paprikorna:

1 gullök2 röda paprikor
1 vitlöksklyfta
Hacka och lägg i kastrull.
Häll i:
1 dl vatten
1 dl vitvinsvinäger
ca 1 msk honung.
salt
vitpeppar
 
 
 
 
 
 
Låt koka i 20 minuter. Låt sedan kallna över natten i vätskan. Häll av hälften av vätskan dagen efter och häll sedan över i en trevlig burk och ställ i kylen. Klart för servering!
 
/PiggElin
 
 

Husmora

Känner mig som en riktig husmora idag. Jag har gjort min egen pizzasallad, och lagt in paprikor. Inte så himla svårt som jag först trodde. Och så vet man ju vad som är i när man gör det själv. Bara fina råvaror. Hoppas nu att det blir gott också. Men det vet jag inte förrän imorgon, eftersom det ska stå över natten. Men jag kan knappt vänta, så spännande.
 
/PiggElin

Koppla bort, slappna av

Första riktiga dagen på nya jobbet. Många system att lära sig. Många saker att komma ihåg. Till slut gick tankarna kors och tvärs. Och mina fötter var alldeles ömma efter att ha stått upp hela dagen. Efter jobbet behövde jag verkligen slappna av och koppla bort. Vad kan passa bättre då än ett yogapass? Avslappnad och faktiskt lite piggare cyklade jag sen hem. Tack träning, för allt du gör för mig!

Träningslängtan

Jag är verkligen igång med träningen nu. Körde skivstång igår och vågade lägga på lite vikt. Vaden sa inte ifrån och jag kunde ta i ordentligt. Så himla härlig känsla när jag gick därifrån. Och direkt när jag kom hem från passet så började jag längta efter mer träning. Kunde liksom inte få nog. Så redan imorse körde jag lite hemmaträning med min träningsDVD. Och på kvällen så var jag på friskis igen för ett cirkelgympass. Den här känslan alltså. Att längta efter träning. Och att kunna träna. Den är obeskrivligt underbar. Imorgon ska jag gå på yoga. Det kan min kropp behöva. I love training.
 
(Bild lånad från google)
 
 
/PiggElin
 
 

Pasta utan gluten

Idag har jag laborerat i köket. Hemmagjorda pastaplattor till två varianter av lasange blev det, och jag är så himla nöjd. Pastan blev god, och enligt vissa i hushållet blev den godare än vanlig pasta :-)
 
Hemmagjorda pastaplattor
4 ägg
100 gram färskost light
0,5 dl fiberhusk
 
Rör om så att smeten är slät. Häll ut på bakplåtspapper och lägg ett bakplåtspapper över. Kavla på bakplåtspappret så att det blir ett tunt lager. In i ugnen i 150 grader, med bakplåtspapprerna på. Ta ut efter 10 minuter, dra av det översta bakplåtspappret och skär storlek på pastan. Går självklart bra att skära pasta som bandspagetti också, som jag gjorde en annan gång.
 
 
Denna gången blev det en vanlig lasange och en vegetarisk lasange med rivenmorot, lök, vitlök och tomatkross. Varvat med en balndning av keso och creme fraiche.
 
/PiggElin
 

I love my home

De senaste dagarna har vi gjort om i min fina lägenhet. Allt för att Jonatan ska få plats i den :-) Nya möbler, ny inredning. Och nu är allt perfekt. Så perfekt så att jag inte vill gå utanför dörren typ. Nu är vem som helst välkommen, när som helst till Ronnheden/Dahlqvist!
 
Ps. Vadmuskeln känns mycket bättre igen, men jag måste vara väldigt försiktig. Inget mer springande, hur bråttom jag än har..
 
/PiggElin

Bråttom

Idag fick jag bråttom och sprang för att komma i tid till jobbet. Självklart gillade inte vaden det och började genast krampa. Och inte har det gått över nu några timmar senare heller. Usch.. Hoppas jag inte ska behöva halta runt länge.. :(
 
/PiggElin

Välkommen 2014

Tillbaka i Örebro igen, och här händer det grejer. Imorgon är första dagen på nya jobbet. Mycket spännande! Sen ska det möbleras om i lägenheten då det händer grejer på den fronten också. ;-)
Sen ska det skrivas en del med. Men om en vecka lite drygt, är jag klar med uppsatsen och därmed en fri människa.
Nu ska det sovas!

/PiggElin

RSS 2.0