Overnight oats

Vilken mumsig frukost jag fick till. Egentligen är frukosten något som min farfar ofta åt till frukost, och trots att jag tyckte att det har sett väldigt mumsigt ut så har jag inte provat förän nu. Såg nämligen på en blogg för ett tag sen att det är väldigt poppis med overnight oats i USA, och att det mer och mer kommer till Svergie också. Nu låter det som att overnight oats är något komplicerat, men verkligen inte. Snarare väldigt enkelt, eftersom frukosten är färdig när man vaknar på morgonen, vilket innebär att man tjänar massa tid om man som jag har lite svårt att gå upp på morgonen.
 
Blanda ca 1 dl havregryn med valfria nötter och frön. Jag valde kokos, cashewnötter och solroskärnor. Sedan blandade jag det med frysta bär och ca 1/2 dl turkisk youghurt och 1/2 dl lättfil. Blanda ordentligt och ställ in i kylen över natten. På morgonen har havregrynen, fröna och nötterna sugit åt sig vätska och det blir som en gröt. Jättegott och man blir galet mätt! 
Det går att blanda i vilka frö och nötter som helst. Kanske lite torkad frukt, såsom russin, aprikos eller dadlar.
 
Hade egentligen tagit en bild på min mumsiga gröt, men det såg verkligen inte så gott ut som det var, så därför lämnar jag fantasin åt er! :)
 
/PiggElin

Designa dina egna löparskor

Jag har precis suttit och "slösat" bort 30 minuter på adidas hemsida. Om du kikar in här så tror jag du också fastnar, för vem vill inte ha ett par egen designade löparskor? Särskilt ett par adidas - adizero adios 2.
 
Igår fick Sara på bloggen traningsgladje.se sina egen designade löparskor hemlevererade. Dom är så fina, och jag blir så sugen på att själv beställa ett par.
 
Man kan välja massa trevliga färger. Man kan till och med välja att lägga till en liten text på sidan (dock endast på engelska). Kanske en slogan eller ett mantra som gör dig lite taggad.
 
Så dyra är dom inte heller. 1300 kr, dock tillkommer ju frakt och det kostar säkert en del. Men ändå, man får ju välja själv!
 
Men min favorit löparsko just nu, rent utseendemässigt är den här skon, som också är Stockholm marathons officella sko.
 
 
/PiggElin

Barngruppsmöte

Nu är min vår planerad. Iallafall vad jag ska leda på friskis under våren. Och eftersom friskis tar upp typ halva mitt liv, så är halva min vår planerad. :)
 
Idag har vi alltså haft barngruppsmöte på friskis.
Jag är så lycklig över att få vara en del av den gruppen, eftersom det ger mig så mycket!
Det var där allt började, min "karriär" inom friskis. Blev utplockad i Göteborg som barnjympaledare när jag var 18, och sen dess har jag hunnit med att leda i både Göteborg, Jönköping och nu Örebro. Jag har inte vilat från mitt uppdrag än ända termin och jag funderar inte heller på att göra det. Barnen ger så mycket tillbaka, och man får en helt annan relation med barnen än vad man får med motionärerna på tillexempel medeljympan. Jag är så stolt över att vara barnjympaledare! Visst har det känts lite motigt några lördagar att ta sig iväg klockan 10 på morgonen, efter kanske bara några enstaka timmars sömn, men varje gång går jag därifrån med energi. Visst är det inte bara barnen som gör det. Det är ju mitt ego också. Egot som gillar att stå i mitten och vara ledare. Och visst är det också de förmåner som friskis erbjuder sina funktionärer. Men absolut främst är det glädjen som sprider sig i salen.
 
Till våren ska jag leda mitt medelpass en gång i veckan. Jag ska leda träningsskola för barn i 10-12 års åldern en gång i veckan. Och jag ska leda knatte varannan lördag. Att jag ska leda Knatte varannan lördag kan jag inte vara mer gladare för än jag är, för personen som jag ska dela knatten med är en utav mina bästa vänner och det ska bli helt underbart att också få dela detta med henne. Detta betyder också att jag kommer få vara ledig varannan lördag, vilket jag inte har varit på 1,5 år. Jag kommer ha mer tid till att resa till Göteborg, eller andra ställen där jag vill vara. Jag kommer ha mer tid till mig själv och andra! Jag kommer ha helg!
 
Äntligen finns det ett gäng barnledare i min förening som brinner för vad det gör. Ett engagemang och en lust! Det känns så kul tycker jag. Jag blir mer laddad i mitt uppdrag när dom runt omkring mig också är det!
 
Om du också är sugen på att leda barnjympa, så är du välkommen att söka. Ta kontakt med mig, eller direkt med Friskis & Svettis! Du kommer inte ångra dej!
 
/PiggElin

Tänk inte för mycket

Jag borde verkligen ge mig ut på en löptur. Det är ju sådant underbart gnistrande höstväder. Och dessutom har jag inte varit ute och sprungit på nästan 2 veckor. Riktigt illa! Jag har ju förstås inte varit still, men jag brukar prioritera löpningen mer än såhär. Jag gillar ju att springa!!
 
Men ibland sitter det så långt inne!
 
Sådana här dagar bör man inte känna efter eller tänka för mycket. Det gäller bara att bit ihop, ta på sig löparkläderna och ge sig ut. För mig funkar det bättre om jag inte bestämmer någon speciell sträcka utan bara ge mig ut precis så länge jag orkar. Ibland lättar det upp när man väl kommer ut och då flyter resten bara på. Ibland blir det tvärtom och varje steg är en plåga. Då får man låta det vara och tänka att man iallafall kom ut och fick en promenad. Man behöver faktiskt inte pressa sig runt en runda. Det går att promenera en stund, eller växla mellan lite spring och lite gång.
 
Så pepp, pepp, pepp! Jag ska ta mig ut!
 
/PiggElin
 
 
 

Anmäld till 2 av 4 lopp

Imorse bjöd jag in min kära vän och tjejklassiker kompanjon Ellen till en pannkaksfrukost. Men inte vilken pannkaksfrukost som helst utan nyttig pannkaksfrukost med mycket protein och härlig tillbehör.
 
Receptet till mina pannkakor finner ni i ett tidigare inlägg. Men jag tänkte ändå skriva en lite förkortad version här:
Pannkaksfrukost recept 1 portion:
1 dl mixade havregryn
2 ägg
1 dl minimjölk
lite salt
och denna gången hade jag även i lite vaniljsocker.

Blanda och stek!
Toppingen imorse bestod av bär, mosad banan, keso, vaniljkesella, mixade dadlar och jordnötssmör.
 
Förutom att äta pannkakor så hade mitt frukostmöte med Ellen ett annat syfte. Det var nämligen dax att anmäla sig till loppen som ingår i en tjejklassiker. Två av fyra lopp har vi nu anmält och betalat till. Tjejvättern och Vansbrotjejsim. Lidingöloppets anmälan öppnar på måndag så då ska vi fixa det. Men tjejvasan får vi vänta med. Den ska vi ju inte göra förrän 2014, vilket känns som att det är låååångt kvar till.. Vilket det också är..
 
 
Wohoo! Det känns så himla kul!!
 
/PiggElin
 
 

Göteborg

Då reser jag igen. Denna gången söder ut mot mitt älskade Göteborg!
Tänker på hur mycket jag längtar tills jag får flytta hem till Göteborg igen.

Men denna gången blir det bara kort visit. Hade gärna stannat hela helgen men jag måste tillbaka innan lördag morgon för att leda lite jympa.

Tråkigt nog är det begravning som är det största skälet till göteborgsvistelsen denna gången. Men jag ska försöka hinna med att njuta av Göteborg lite också. Kanske en sväng i löparspåret?

/PiggElin


Håll

Ledde träningsskolan idag igen och en kille som är 11 år frågade mig varför han helt plötsligt fick så ont på sidan av magen när han sprang. Han hade aldrig känt känslan och blev nästan lite rädd tror jag. Jag försökte förklara för honom att det är håll. Men hur förklarar man det?
 
Vad jag förstår så är det ingen som riktigt vet vad det beror på men man tror att det handlar om syrebrist. Jag gav pojken alla råd jag kunde komma på och tänkte dela med mig av dessa till er också..
  • Andas djupt ner i magen. Om man har tagit sånglektioner så brukar denna typ av andning kallas för förvåningsinandning. Brukar fungera bra för mig.. Har du svårt att komma ner med andningen så kan du sträcka upp händerna i luften och ta ett djupt andetag.
  • Knyt handen på motsatt sida mot där det gör ont.
  • Byt ben att andas på. Alltså, om inandningen sker på höger ben så försök byta till vänster ben.
  • Några av dem jag känner brukar säga att det beror på hur nära in på träningen dom har ätit. För mig har det dock inte så stor betydelse. Men pröva att äta tidigare innan träning. En timma brukar rekomenderas.
  • Vissa forskare säger att håll kan också bero på att man är otränad. Då kan du förebrygga hållet genom att träna upp ligamenten runt magen. Spänn magen reda i början av träningspasset och använd dessa muskler hela passet igenom.
  • Drick ordentligt innan passet, men va även där försiktiga med att dricka precis innan du börjar träna.
Några tips! Hoppas något funkar. Har du fler tips så får du gärna skriva en liten kommentar. :)
 
/PiggElin

Mannagrynspudding

Har du hört att frukt, grönsaker och andra naturliga livsmedel ska vara mer innehållsrika på näring om de har starka färger?
 
Detta är på sätt och vis sant, men det betyder inte att alla föda som inte är så färgstark är värdelös. I runners world för ett tag sen så läste jag om vita livsmedel som ger mycket näring och energi. Då skrev dom bland annat om manngryn.
 
Hur gott är det inte med mannagryngröt tillexempel? Men tyvärr är inte grötens näringsinnehåll så högt. Dock tipsade dom om ett smarrigt sätt att göra mannagrynsgröten till ett perfekt mellanmål för att ge kroppen bra återhämtning efter ett träningspass.
 
Koka mannagrynsgröt till 2 port. När gröten har perfekt konsistens häll i en påse saffran och två råa ägg. Blanda om ordentligt. Och sist kan du hälla i lite krossade mandlar. Häll ut i en ungsäker form och in i ugnen på 200 grader i ca 20-30 minuter. Topppa med bär och kesella.
 
 
Puddingen går att göra utan saffran också, men eftersom den inte är söt så tycker jag saffranen gör sitt. Bären hjälper till med sötman.
 
/PIggElin

Skidor

Nu har jag köpt skidor till min tjejvasa! Hurra!
Köpte dom begagnade av en före detta kurskamrat, som har gjort en svensk klassiker på dom. Skidor, och 
stavar. Nu är det bara ett par pjäxor som saknas. Kanske man kan önska sig i julklapp. :)
 
Har dessutom fått massa värdefulla tips av både min före detta kurskamrat och andra människor runt om mig som har gjort tjejklassikern eller klassikern. Ska verkligen bli kul att komma igång snart. :)
 
Letar efter en blogg med någon som också ska göra tjejklassikern år 2013/14. Vet ni som läser någon? Jag vill gärna följa med i någon annans förberedelser kring detta. Kanske kan vi dela information och träningstips.
 
Taggad till tusen!
/PiggElin
 

Löpband

Idag har jag varit moraliskt stöd åt Ellen som har gjort sin uttagning till att bli friskisledare. Självklart så blev hon godkänd och hon är verkligen värd det. Jag var nog lika nervös som henne när hon stegade in i salen och jag snällt stegade in på gymmet för att slå ihjäl lite nervös väntan.
 
 
Jag ställde mig på löpbandet och började springa. Efter 5 minuter så var jag nästan på väg att ge upp. Det är ju verkligen hur tråkigt som helst att springa på löpband. Jag hade bestämt mig att springa 30 minuter och tänkte att då bör jag har klarat ca 5 km. Men när det hade gått 15 minuter så hade jag bara sprungit 2 km. Jag blev nästan lite arg på löpbandet eftersom det kändes som det verkligen inte kunde stämma. Jag höjde farten och pressade på. Fy, va tråkigt det var.. Det fanns ju ingenstans att titta. Rakt in i en väg är ju inte så roligt. Tittade mest på klockan och försökte med min syn få klockan att gå snabbare. Efter 30 minuter hade jag bara sprungit 4,5 km. Jättekonstigt?? Jag som tyckte att jag höll en bra hastighet från start till slut. Men jag kanske springer snabbare utomhus?
 
Roligare är det i varje fall att springa ute!!!
 
/PiggElin

Halsont

Vaknade igår med halsont. Inte i hela halsen utan bara på ena sidan. Känner mig inte sjuk på något annat sätt, och förstår inte alls varför jag har ont i halsen. Jag har ju nyligen varit förkyld??
Jag tyckte det blev bättre på eftermiddagen igår och tänkte att jag säkert hade inbillat mig halsontet. Min vän berättade att han hade läst någonstans att 94% av alla sjukdomar, (alltså, förkyldningar, värk, och andra krämpor) är inbillade sjukdomar pga av stress eller ovilja men också bara inbillad utan anledning..
Nu vet jag inte om de här sifforna stämmer eftersom jag inte har något vetenskapligt underlag för det. Men jag tyckte det lät intressant det min vän berättade och hoppades att mitt halsont skulle vara en inbillad smärta, så att jag kunde bege mig till Friskis för att träna.. :)
 
Halsontet "försvann" och jag tänkte inte mer på det. Imorse när jag vaknade fanns det där igen.. Men jag hade ingen tid att tänka på det, jag var tvungen att leda pass för barnen på familjejympan då jag var vikarie för en annan ledare som var sjuk. Efter passet tog jag en sväng inne på gymmet i vanlig ordning, trots att halsontet fanns kvar..
 
Jag vet att det låter så himla dumt att jag gick in på gymmet och tränade trots att jag hade ont i halsen. Men jag känner mig så splittrad. Tänk om jag skulle sluta träna varje gång jag hade minsta smärta? Hur mycket hade jag tränat då?
Har man ont i en axel eller ett ben så tränar man ju ändå, men försöker att inte belasta just det man har ont i. Men när det gäller halsen så blir det ju svårt att inte belasta den, eller vad man ska säga..
Jag vet ju att man inte ska träna om man på något sätt har ont i halsen eller känner sig hängig, det kan ju leda till en massa hemskheter. Men jag är så splittrad i detta..
 
Jag är verkligen ingen bra ambassadör när det gäller träning och sjukdom eller skada. Så lyssna aldrig på mig när det gäller detta.. Min pappa däremot är en god förebild och också den som tjatar mest på mig att jag måste vila när jag är sjuk.
 
/PiggElin

Balsammetoden

Jag gnällde för någon vecka sen om att jag hade värsta ilandsproblemet som jag inte visste hur jag skulle råda bot på. Inlägget handlade om att jag tvättade håret för ofta eftersom jag tränade så mycket, och att jag var rädd att torka ut mitt hår. Jag fick kommentarer på bloggen angående detta och en utav kommentarerna tipsade om en metod som heter balsammetoden. Jag googlade runt på detta och upptäckte att det kanske gick att råda bot på mitt ilandsproblem. Så jag köpte mig ett godkänt schampo för balsammetoden och började att tvätta håret med enbart detta..
 
Första dagen var en fredag och jag hade inte så mycket att göra, så jag kunde stänga in mig och mitt hår så att folk slapp se. Det såg verkligen ut som att jag inte hade tvättat håret på en månad. Varje gång jag rörde håret så blev fingrarna helt fettiga.. Jag googlade återigen på balsammetoden där det stod att det absolut kan bli så i när man startar med balsammetoden och att det bara är att hålla ut. Jag höll ut.. lördag.. söndag.. Men jag vågade knappt gå utanför dörren..
 
Sen kom måndagen och det var dax att gå till skolan.. Men där sprack det. Det kändes inte okej att utsätta mina fina klasskamrater för så flötigt hår. Trots att jag visste att det var balsamet som gjorde det.. Jag var en riktigt fegis, så det fick bli schampo.
 
Balsammetoden är säkert bra. Jag tror verkligen på den. Men jag pallade inte.. Nu är det schampo som gäller igen, men jag försöker istället tvätta det max varannan dag.. Men det är svårt!!
 
/PiggElin

Övning och Familjefest

Har idag spenderat näst intill hela dagen i äkta friskisanda. Jag och Ellen har repat rörelser till Mohombi - Maraca som hon ska köra på sin friskis "audition" på söndag. Hon har verkligen ett snygg och rolig koregrafi att bjuda på, så jag tror inte det kommer vara några som helst problem för henne att bli godkänd.
 
Senare i eftermiddag fick det bli en liten sväng ut till Vivalla, där jag som representant för friskis var med på Vivalla familjefest och bjöd på ett Röris-pass. 50 barn var med och jympade loss och jag blev alldels dösvett av att bjuda så på mig själv. :)
Det bjöds på massa aktiviteter på familjefesten, tävlingar, mat, dans, smakprov, priser. Massor av aktörer som visade upp sina grejer. Och så lilla jag, men med jättestora friskis i ryggen! :) Är så stolt över att få vara friskis ansikte utåt ibland!
 
Nu ska jag och mina två fina tjejkompisar planera inför vår tjejklassiker som komma skall. Spännande!
 
/PiggElin

Trötter

Efter tre intensiva dagar, med mycket att göra och tidiga morgonar så kände jag mig nästan sjuk i morse när jag vaknade. Jag hade så svårt att komma upp ur sängen och få igång mig. Blev väldigt sen och hann inte ens äta frukost. Efter den starten så har det inte riktigt blivit någon återställning. Lite människa har jag blivit, men jag känner mig fortfarande sliten..
 
Onsdagar betyder ju både att jag ska leda mitt medelpass och träningsskolan. Dessutom har hela förmiddagen rullat på med lektioner och läxor. Jag längtar verkligen till i kväll när jag får bara sitta och titta på bonde söker fru och sen gå och lägga mig.
 
Igår på utbildningen med friskis och svettis, så fick jag äran att lyssna till en grym föreläsning med Susanne Wolmesjö som handlade om barn och rörelse. Jag fick bland annat lära mig att om man tycker något är tråkigt, eller jobbigt så kan man prova att "vifta på svansen" som en hund. Hundar viftar på svansen när dom är glada. Vi är inte hundar, men vi är däggdjur och genom att vifta på vår lilla svanskota så stimulerar vi glädjehormoner. Så prova det nästa gång du har en tung tenta, eller ett tråkigt möte att ta tag i. Spännande va?
 
Så nu ska jag vifta lite på svansen och sedan fortsätta denna dagen med förhoppningsvis lite mer glädje.
 
/PiggElin
 
 
 
 

Södertälje

I skrivande stund sitter jag på tåget mot Södertälje. Det är dax för en heldag med Friskis & Svettis. Jag ska utbildas och fyllas på med ny inspiration.

Hela denna veckan innebär ganska mycket Friskis av olika slag och på olika platser. Jag ska utbildas, leda pass, handleda och jobba för Friskis. Fullt upp!

Jag är så lycklig över att få vara en del av Friskis!

/PiggElin


Kesella med crunch

 
Mums vilken god frukost jag har ätit nu. Jag gjorde en lite crunch-mysli med chokla smak och la i lager med kesella och bär. Enligt mig påminde det lite om pannacotta men jag ska inte lova för mycket.
 
Crunchen gjorde jag såhär:
ca 1 msk smör
ca 1 msk Honung
1/2 tsk vaniljsocker
lite salt
Kakao efter behag
 
Blanda och smält i en kastrull.
 
mixa:
några mandlar
lite kokosflingor
några havregryn
 
Blanda ner i kastrullen. Växla om mellan att hälla kesella, crunchen och tinade bär i lager i ett glas. Toppa med en liten klick jordnötssmör. Fantastiskt gott!
 
/PiggElin
 

Långpass med Gustav Vasa

Med risk för att detta inlägget blir lite väl internt men jag måste ändå berätta om hur jag idag har lekt mig igenom ett långpass. Totalt ofokuserat och verkligen inget pass att skryta om. Det började med att jag och Jonatan bestämde oss för att satsa på ett långpass och sen hinna in till stan för att äta söndagsbuffé. Vi fick lite bråttom och när vi ska byta om så kommer Jonatan på att han har tagit med kläder för inomhusträning (som var tanken från början) vilket inte alls funkar i ett kallt och höstigt Örebro. Istället fick vi rota igenom min garderob efter kläder som var lagom könsneutrala och kunde fungera ute i kylan. Detta resulterade i att Jonatan såg tillslut ut som Gustav Vasa. Tänk er bara hatten och skägget så hade han varit fulländad som Gustav Vasa. Jag trodde verkligen jag skulle dö, både av skratt och av skam över hur han såg ut..
 
 
Dom 3 första kilometrarna fick jag kämpa för att orka springa samtidigt som jag skrattade så jag kiknade.. Sämsta kilometertiderna någonsin, men också dom roligaste!
Resten av alla 11 kilometer så lotsades vi att Jonatan var Gustav Vasa och jag var hans undersåte. Tillsammans var vi ute för att samla ihop en armé, inför uppror. Vi lotsades att dansken var oss hack i häl, och att vi skulle värva dom vi möte till vår armé. Hjälp vad vi hittade på, och hjälp vad kul vi hade! Så om du någon gång tycker det är kämpigt att ge dig ut för att springa. Prova att klä ut dig, men satsa inte på några personbästa...
 
/PiggElin

Åter på gymmet

Idag blev det äntligen ett gympass. Känns som det var senast förra terminen som jag körde gym, men så längesen hoppas jag verkligen inte att det var. Fick faktiskt till ett riktigt bra pass idag tillsammans med Malin. Vi bestämde muskelgrupper innan vi satte igång och valde maskiner ut efter dessa. Det fick bli axlar, bröst, mage och rygg.
 
Jag tyckte vi körde på ganska bra i en timma. 3x10 vid varje maskin och endast vila medan den andra pumpade sina 10 reps. Jag blev lite svettig och kände verkligen av magmusklerna efter en första maskinen.
 
Om du har svårt med att träna på gym för att det är tråkigt så har jag lite tips.
 
  • Vet du inte riktigt vad du ska träna, vad maskinerna tränar eller hur du ska lägga upp ditt pass. Då tycker jag verkligen du ska boka en gyminstruktion. Det är superbra, och instruktöreren lägger upp ett program utefter dina önskemål och viljor. Du får personlig hjälp vilket är bra hur vältränad eller erfaren du än är. På friskis har du dessutom tillgång till gratis gyminstruktionen om du är medlem. :)
  • Välj muskler redan innan du börjar träna. Koncentrera dig på 2-4 muskler och ge dom vad dom tål. Det blir lättare att lägga upp ett program då. På de flesta gym finns en tavla eller en dator där du kan trycka in vilken muskel du ska träna och så kan du se vilka övningar/maskiner som är bra för just den muskeln. Det finns en app som friskis använder som heter Viritual training, den går att ladda ner gratis till sin mobil. Träningen blir mer fokuserad och du lullar inte runt på gymmet lika mycket om du vet exakt vad du ska träna.
  • Hitta en gymkompis som inte är där för att få höra senaste nytt om pojkvännen eller livet. Nej, hitta en vän som är fokuserad på gymmet. Prata kan ni göra över en fika. Men på gymmet ska träningen vara fokus. Självklart kan ni ju prata med varandra men glöm inte att ta i!
  • Sätt upp mål. Kanske att du ska orka göra si och så många amrhävningar på tå. Eller bara genom att föra ett protokoll över hur mycket du tar i de olika maskinerna kan räcka som en motivation och mål.
 
Gym är bra för alla. Även om man tränar mycket annat så är lite styrkebaserad träning alltid bra och stärker dig i andra sporter och träningar.
 
/PiggElin

HM:s träningskläder

Igår var jag en heldag i Stockholm och passade bland annat på att shoppa lite. Som vanligt hittade jag massa träningskläder som jag inte kunde motstå. Jag behöver snart en garderob för endast mina träningskläder, och en gaderob för mina vanliga kläder. :)
 
Två utav träningskläderna som jag köpte igår, inhandlades på HM. Vilket är lite emot mina principer. Inte att handla på HM, utan att handla träningskläder på HM. Jag är väldigt skeptisk mot klädaffärer som inte har i huvudsyfte att producera träningskläder. Det känns som dom inte alls vet vad som behövs för att producera funktionella träningskläder. Men jag kanske har fel??
 
I vilket fall som helst så är HM:s nya träningsmode otroligt snyggt! Jag blir nästan glad bara jag ser deras kläder. Och dessutom så har plaggen priser som gör att man tycker de är överkomliga. Så efter att ha strossat runt bland deras träningskläder ett tag så slog jag till.
 
En rosa träningstopp i funktionsmatrial, som jag tänker funkar bra till mina morgonpromenader. Eller kanske på gymmet
Sedan dessa snygga träningsstrumpor i funktionsmaterial. Träningsstrumporna använde jag på ett friskispass, dock tyckte jag inte att dom funkade som jag ville. Jag tyckte istället det blev lite väl varmt av dom. Men snygga som tusan är dom!!
 
Sen köpte jag faktiskt denna snygga tröja också. Dock inte från HM utan från Intersport. Jag hade lite presentkort där och sen jag såg den här tröjan på mässan under tjejmilen så har den varit i mina tankar. Igår blev den äntligen min. Galet snygg den också.
 
Yes, lila och rosa är grejen i träningsmodet just nu! Man blir så glad av dessa färger så att det bara spritter i kroppen! Hurra!!
 
/PiggElin

Crazy diets

Igår hittade jag en länk till en galen sida, som handlar om galna dieter genom tiderna.  Vad sägs t.ex om The sleeping beauty diet, som tydligen Elvis Presly följde. Den handlar om att sova så mycket som möjligt, så man inte tänker på mat. Galet. Lite roligt att läsa och tänka på dumheterna. Haha
 
http://www.womansday.com/health-fitness/15-most-bizarre-diets-in-history-106514
 
Medans ni gör det, så tar jag mina träningsvärkstumma ben och drar till huvudstaden.
 
/PiggElin

Intervaller

Fy tusan vilken träningsvärk jag har idag. Hela baksidan av benen är hemska. Hur sjutton jag ska klara av att leda pass om drygt en timme det förstår jag faktiskt inte. Får hoppas att uppvärmningen gör mig lite mer rörlig i benen.
 
Igår sprang jag för första gången på väldigt länge ett intervallpass. Dessa intervallpass alltså. Att det ska vara så svårt för mig att ta tag i dom. Men det är väl det att det är sååå mycket jobbigare att springa intervallöpning än att bara gå ut och springa. Man måste tänka och pressa sig så mycket mer..
 
Men igår blev det iallafall gjort. Jag körde 100 meter x 20, med återhämtning efter halva. Intervallerna sprang jag på 25 sekunder och vila 25 sekunder. 100 meter kan låta som en enkel match, men i högt tempo och x 20 så är det mycket längre än vad man tror. Galet jobbigt, men också ett pass där man känner sig grymt stolt efteråt.
Jag ville försöka visa med bild hur långt 100 meter är, men det är så svårt att se på bild, men långt, långt där borta på bilden ser ni en liten svart prick och det är jag, 100 meter bort. :)
 
 
Efter intervallpasset begav jag mig till friskis för ett litet möte som avslutades med ett steppass. Step är sällan jag går på numera. Jag gick ofta när jag var yngre och bodde i Göteborg. Men numera gör jag det bara som omväxling, så igår var det väldigt kul att få steppa lite :)
 
Jag vet faktiskt inte om det är steppen eller intervallpasset som har gjort träningsvärken till vad den är, men jag älskar känslan av att ha gett musklerna en rejäl omgång!
 
/PiggElin

Hemmagjord pasta

Jag är verkligen galen i pasta. Jag älskar spagetthi, makaroner, lasange och all annan pasta! Men sen är ju kruxet att pasta innehåller så mycket kolhydrater, vilket jag försöker äta mindre av. Vi äter idag alldels för mycket kolhydrater, mer än vad vi behöver. Pasta är en riktig bov i mitt liv, när det kommer till att äta mindre kolhydrater.
Dessutom innehåller pasta gluten vilket många svenskar har problem med även om man kanske inte vet om det. Jag håller mig inte helt borta från gluten, men jag vet att jag mår bättre av att göra det.
 
Idag har jag funnit ett komplement. Eller snarare jag har hittat den perfekta pastan!! Pasta som innehåller protein och helt utan gluten. Ända jobbiga är att man måste göra den själv. Men tro mig, det är inte jobbigt, smidigt och snabbt går det, och det smakar perfekt!
 
Pasta för ca 2-3 personer:
4 Ägg
100 gram färskost 4% fett (jag tog eldorados)
1/2 dl fiberhusk
 
Vad är fiberhusk?
Fiberhusk är 100 % pulveriserat psylliumfröskal. Det har visat sig att de gelébildande fibrerna i psyllium till stor del har samma egenskaper som gluten i samband med bakning. Fiberhusk är har ett rikt innhåll på kostfiber vilket ger förmågan att suga upp vätska och svälla. Det ger en geléartad konsistens som binder samman degen. Fiberhusk går att köpa i vanilg matvaruaffär.
 
Vispa äggen tillsammans med färskosten så det inte finns några klumpar. Häll i fiberhusken och vispa till en smet. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper och stryk ut den till ett tunt lager innan den tjocknar. Sätt in i ugnen i 150 grader i 10 minuter.
Ta ut plåten och strimla pastan i lagom stora bitar. Använd en vass kniv eller en pizzakniv.
 
Till pastan gjorde jag idag en kycklingsås för att ge pastan lite smak. Såsen kan göras precis så som man själv vill ha den. Jag stekte kycklingfiléer och lök, samt lite broccoli. Därefter tillsatte jag kryddor efter behag, några körbärstomater, och matlagningsgrädde. När kycklingsåsen var klar så la jag i pastan och blandade om för att ge pastan värme och smak.
 
Det blev jättegott! Prova!
Tips: Rätten funkar bra att göra vegetariskt eftersom pastan i sig innehåller protein, så behöver man inte fylla ut med så mycket annan protein.
 
/PiggElin
 
 

Träningsplanering

Veckorna rullar på, och blir mer och mer fulla med saker att göra. Jag märker att jag får mer och mer planera in min träning för att hinna med den. Men att planera in träningen ger mig en kick. Jag längtar mer till inplanerade pass eftersom jag i hjärnan är inställd på dom för längesen. Jag vet att om jag missar det passet så finns det inte mycket chans att ta igen det eftersom det redan är fullproppat i kalendern.
Sen är jag lite av listornasmästare. Jag har listor för allt. Vad jag ska äta, vilket klockslag jag ska klä på mig, vad ska jag blogga om, i vilken ordning jag ska städa.. Ja, allt! Jag älskar att göra listor och planera!
Mitt hetaste tips i hektiska tider är att lägga träningen ihop med andra. Då blir det inte bara dej själv du sviker när du inte dyker upp, alltså en liten hållhake. Dessutom slår du två flugor i en smäll och hinner umgås med vänner och träna trots att veckan är så fullproppad.
 
Denna veckan ser träningen ut så här och som ni ser är näst intill allt planerat med träningskompisar:
Måndag - Morgonpromenad med Jonatan
Tisdag - Intervallöpning med Jonatan. Step på friskis med Daroon 
Onsdag - Mitt medel & Box med träningsskolan och Elenor
Torsdag - Vila
Fredag - Skivstång/intervall med Sofia
Lördag - Knatte och därefter gym med Malin. Och kanske att jag hinner gå på Hedvigs Medelpass också
Söndag - Långpass löpning med Ellen??
 
Wow. Hinner jag allt detta? Vi får väl se, jag är sjukt taggad i varje fall..
 
/PiggElin

Kallt vatten över huvudet..

Ja, rubriken ska läsas ordagrant för igår brann det nämligen i Örebros värmekraftverk vilket resulterade i att hela Örebro stod utan varmvatten. Jobbigt läge tänkte jag och mina vänner som precis hade varit ute och sprungit 13 km terräng, och var både leriga och svettiga. Eftersom vi dessutom skulle på fest så fick vi bita ihop och ta oss kallt vatten över huvudet :)
 
Detta kan låta som värsta ilandsproblemet, men jag klarade verkligen inte av smärtan som det kalla vattnet orsakade på min kropp så jag beslutade mig för att bara duscha kroppen. Det var ju trots allt en rockfest jag skulle på och då kanske det inte gör så mycket om håret är lite skitigt (förlåt alla hårdrockare). Men svettlukten fick jag iallafall bort.
 
Så kom jag och tänka på att det kanske var jättebra att jag inte duschade mitt hår. För enligt min frisör så duschar jag håret alldels för ofta. Men jag fattar inte hur man ska göra om man tränar mycket? Om man tränar en gång om dagen så måste man ju duscha en gång om dagen. Och jag svettas en del i håret, vilket gör att jag måste tvätta håret varje gång jag har tränat och det sliter ju nått skamligt.. Så hur gör man? Hur gör du?
 
Jag fick tips en gång att bara tvätta håret med balsam efter jag hade tränat, men då låg håret som på en afganhund. Vissa har även gett mig rådet att bara skita i att håret är lite smutsigt, men jag avskyr känslan.
Istället försöker jag planera min träning efter mina duschar. Typ om jag har tränat på kvällen, så ser jag till att träna på morgonen dagen efter så att jag sedan kan tvätta håret innan jag träffa någon människa.. Hahaha. Men det vore skönt om det gick att göra på annat sätt..
 
Så ger mig era bästa tips, även om detta är ett ilandsproblem.
 
/PiggElin

Ånnaboda - Suttarboda - Ånnaboda

Vaknade upp till en helt fantastisk höstdag och begav mig mot Ånnaboda för 13.5 km terränglöpning. Helt underbart! Upp och ner för branta backar. Rakt igenom leriga pölar. Höga knän över stockar och stenar. Men vilken fantastisk dag! Solen lyste och det var friskt i luften. Jag älskar sådana här äventyr. Och med trevligt sällskap så är det ännu mer underbart.
 
 Trevliga utsikter och härliga vänner
Leden vi sprang från Ånnaboda - Suttarboda är en del av Bergslagsleden, så vi mötte en del vandrare på vägen. Sen från Suttarboda och tillbaka till Ånnaboda följde vi en annan slinga som vi trodde skulle vara lite enklare. Men den slutade med att jag tog en vilopaus mitt i en lerpöl så att skon nästan fastnade.. Haha. Men det var bara roligt!
 
En liten paus i blåbärssnåret fick det bli.
 
Tiden ska vi inte prata om. För det är ju sån skillnad när man ska springa i terräng. Hjälp vad vi slet i spåret, men jag är redan sugen på att göra det igen.
 
Härlig lördag
/PiggElin

Dokumentär

Hörni, igår kväll såg jag en dokumentär. Galet intressant! Den handlar om träning, och att vi alla kanske inte reagerar på träning med de hälsoeffter som vi tror. Att träning bör vara mer individ anpassad och ny forskning visar på att det kanske räcker med 3 minuters hög intensiv (HIT) träning i veckan. För mig känns det ofattbart, men dokumentären är galet intressant. Den tar upp många spännande aspekter.
 
Det som jag tyckte var mest intressant är begreppet NEAT, Non-exercise activity thermogensis. Alltså all den träning som vi gör utan att träna. Energin vi förbränner när vi går, står, lyfter, drar osv.. Även energin vi förbränner när vi rör på oss i sömnen.
 
I programmet möter vi en medelåldersman som inte motionerar regelbundet och har ett ganska stillasittande jobb. Genom att förbättra sin NEAT med enkla medel såsom att stå istället för att sitta, ta trapporna istället för hissen, och bara vara anmält mer alert så ökar hans kaloriförbränning med 500 kcal. Det är massor!!
 
Se programmet, den väcker tankar. Men tänk på att BBC har gjort dokumentären och JAG tror att syftet är att vända sig till mycket överviktiga personer som har gett upp hoppet. Och genom att säga att det inte behöver vara så svårt med träning så kanske fler börjar röra sig litegrann. För litegrann är bättre än ingenting!
 
Se dokumentären här
 
/PiggElin

Spinning

Nyligen hemkommen från ett Spinningpass. Jag är ju ingen spinning-nörd överhuvudtaget. Har haft galet svårt att förstå grejen med att vilja cykla inomhus. För mig är det lite som att springa på ett löpband, varför göra det när man kan springa ute? Men en vän som är spinning frälst drog med mig på ett spinningpass idag, och jag gillar ju att variera min träning, så det var bara att hänga på!
 
(bild hämtad från Friskis&Svettis gbgs hemsida).
 
Friskis och Svettis håller just nu på att styra om i sitt spinningupplägg och Örebro föreningen är testpiloter för det nya upplägget. Därför finns det just nu massor av roliga och nya pass som är under bearbetning, som vi örebroare får testa. Idag blev det dock ett såkallat Spin/intervall-pyramid som jag tror är lanserat och inte under bearbetning.
 
Passbeskrivning hämtat från friskis&svettis örebros hemsida:
Spin intervall lanserar vi för dig som är träningsvan och vill utvecklas. Spin intervall ger dig möjligheter att variera din konditionsträning bättre och bli ännu snabbare, starkare och uthålligare. Spin intervall finns i tre varianter: långa, pyramid och korta. Gemensamt för alla är att uppläggen är enkla och lätt att hänga med i. Intervallerna är jobbiga, från ansträngande i de längre till mycket, eller till och med mycket, mycket ansträngande i de kort-korta. Eftersom du får flera återhämtningar under Spin intervall, kan du pressa dig hårdare. Spin intervall är tuffare konditionsträning, men också roligare, i alla fall om du tycker om den där extra kicken du kan få av att verkligen köra hårt.
 
Hur gick det då?
Jo, visst va det jobbigt och visst fick jag upp pulsen. Och kul hade jag. Men... Jag vet inte riktigt vad det är, men jag tror att det handlar om att jag inte är van vid spinning. Många frågetecken som svävar i mitt huvud under passet..
Ett frågetecken är mina knän. Trött blir jag, men inte i musklerna. Det är mina knän som blir trötta. Dom säger liksom ifrån, och ändå så känns inställningen på cykeln bra. Okej, ett av mina knän är ett problem-knä som jag kan känna av lite då och då. Men på spinning blir båda knäna trötta, fast jag inte känner mig så trött?
Ett annat frågetecken handlar om att jag inte vet hur mycket man kan ta i för att orka hela passet igenom. Men så är det alltid på nya pass. Man lär sig hur mycket man orkar..
Ett tredje frågetecken handlar om alla dessa olika positioner som ledaren instrurerar att man ska ha. Jag känner liksom inte skillnaden i dom. Det jag känner är att om jag står upp så blir jag starkare i benen för att den är lättare att trycka med hela kroppen. Och att det är tyngre när man sitter ner. Men sen förstår jag inte så mycket mer med tanken med dom där positionerna..
Ett fjärde frågetecken handlar om att mina fötter somnar. Samma sak händer för mig på indoor walking eller andra pass där foten är still. Tillslut är foten bortdomnad och det är ganska obehagligt och jobbigt minst sagt..
Ett sista frågetecken handlar om pulskänslan i låtarna. Jag tycker det är så ofantligt svårt att cykla i puls till musiken. Inte i stående läge, men i sittande så hittar jag aldrig riktigt känslan. Hur sjutton kan det va så? Puls har jag ju inga problem med annars?
 
Trots alla dessa frågetecken så tyckte jag i varje fall att det var väldigt roligt att få köra spinning idag, och dessutom att få till ett träningspass med Fia var väldigt roligt!
 
/PiggElin

Träningsresor

Åhh, idag fick jag reda på att Mirre och Suss anordnar löparresa till mallorca i vår. Jag blev så inspirerad och önskar innerligt att kunna åka med på något sådant. Tyvärr kommer jag inte ha möjlighet till våren, då april brukar vara en månad med mycket inbokat, och dessutom är all fokus på tjejklassikern istället. Men taggad blir man. Om du har chans så bör du hänga med på det!
 
På tal om träningsresa så har jag länge tänkt att i samband med övning inför vasaloppet, vilket jag kommer behöva öva mest inför, så tänker jag ta en weekend på Högbobrukshotell. Helt underbart ställe enligt många, och dessutom har dom något dom kallar för vasaloppspaketet, då man får tillgång till deras konstfrysna skidspår om det inte råder riktig snö. Dessutom ingår massa annat, tillexempel deras Efterrättsbuffé med alla de efterrätter som ni kan tänka er.
Tänk en dag fylld med träning av olika slag, kanske skidor, löpning, och/eller gym. Därefter väntar lite spa och en trerättersmiddag som avslutas med efterrättsbuffé. Kan det bli bättre??? Åhh, jag måste verkligen åka till detta underbara ställe.
 
Sen har vi Friskis&Svettis träningsresa som arrangeras varje år. Jag tror jag har tänkt att jag ska hänga med i typ 6 år, men det blir aldrig av. Men inom snar framtid så är jag säker på att jag kommer åka med.
 
Tänk om man hade massa ledigt och massa pengar. Då hade jag åkt på träningsresor hela tiden.
 
/PiggElin
 

Gröna Grodan

Idag har jag varit och ätit lunch på Gröna Grodan i Örebro. Ett trevligt ställe med härlig sallad. Jag gillar verkligen ställen där man får mixa sin egen sallad så man får det man vill ha och tycker om. Perfekt om man vill äta lite nyttigare. Dagens sallad blev med kyckling och deras guddomliga fetaost, inte det nyttigaste alternativet, men ibland ska det vara lite lyxigt! :) Om ni inte har ätit Gröna Grodans fetaost så har ni verkligen missat något. FANTASTISK!
 
På tal om att mixa egen sallad så är det allt fler mataffärer som kör på salladsbar. Till och med Willys här hos mig har numera salladsbar där man kan mixa sin egna sallad, och jag köper mer än gärna lunch där. :)
 
(bild hämtad från salladsbaren.com)
 
Salladslunch är så gott, och verkligen ingen kaninmat som vissa verkar tycka. Man kan verkligen variera i massor vad salladen ska innehålla, så man tröttnar aldrig. Men konstigt nog tycker jag att det är godare att köpa sallad en att göra själv. Det blir liksom inte samma fräscha sallad när man gör den själv? Men jag kanske gör fel..
Hurra för salladslunch!
 
/PiggElin
 

RSS 2.0