Berry boost

Ikväll har jag varit på bio igen. Mycket bio nu! Blev bjuden av SF vilket man tackar för. Och idag provade jag återigen deras nyttigt snacks, men denna gången fick det bli Berry Boost från Renée Voltaire. Dessa små bärpaket var faktiskt väldigt goda, dock innehöll dom mest russin vilket var lite tråkigt, för man vill gärna ha mer av de andra bären.. Nyttigare än en godispåse, men samtidigt inte jättenyttiga. Inget tillsatt socker, och det är ju bra!
 
 
Om ni inte har nått att göra så tycker jag ni ska gå in och titta här eller här eller här och titta vem som är nominerad till årets idrottledare!! ;)
 
/PiggElin

Goosebumps

Nyss hemkommen efter en lång eftermiddag/kväll på friskis. Och vilken underbar eftermiddag/kväll. Jag åkte dit några timmar innan mitt pass eftersom det ikväll var premiär för terminens träningsskola och ikväll skulle mina härliga ungar få prova på jympa och yoga som jag skulle leda. Det var tur att jag var där mycket tidigare eftersom det var många som stannade upp och ville gratulera mig till nomineringen.
 
Sen var det dax för mitt medelpass, och idag mina vänner, idag kändes passet helt på sin plats. Jag har varit sååå orolig över mitt pass, och inte en ända gång har jag känt att passet når upp till mitt förra superpass som jag körde i höstas. Men ikväll så satt det som ett smäck!
Som jag sa till mina motionärer i slutet så fick jag faktiskt vid flera tillfällen under passet goosebumps över hela kroppen av lycka. Musiken, leenden, rörelser och kämparglöden. Det är rörelseglädje det!!
 
Sen var det bara att ladda om till träningsskolan. Det var inte svårt att ladda om för jag var så fylld av energin från medelpasset och energin över att få träffa mitt nya gäng på träningsskolan. Efter passet fick barnen berätta vad dom tyckte, och en utav ungarna sa att det var det roligaste träningspass han någonsin hade varit på!! Det ni!!
 
Så nu sitter jag här med energi upp till tänderna och vet knappt vad jag ska ta vägen. Jympa alltså, vilken grej!!
 
/PiggElin

Oerhört hedrad!

Igår fick jag ett telefonsamtal från Örebro läns idrottförbund. Att dom ringde tyckte jag inte var så konstigt eftersom örebo läns idrottsförbund också har samarbete med Friskis ibland, och det gjorde att jag tänkte att dom ville bjuda in mig till någon plattform för samtal, eller att dom kanske ville beställa mig till nått pass. Men i vilket fall hade jag inte så höga förväntningar på samtalet. När rösten på andra sidan luren istället började prata om Örebro galan och nomineringar till årets pris som årets idrottledare så var jag tvungen att tänka efter. Hade personen ringt fel? Men icke.. Stolt kan jag nu presentera mig som en av tre nominerade till Örebro galan 2013. Jag är så oerhört hedrad och kan inte förstå att det är sant. Varför har dom valt lilla mig?
 
Efter telefon samtalet började jag genast tänka på att jag bara för några år sen vägde långt över min normal vikt och har hela mitt liv fått kämpa för att få folk och förstå att jag också kan vara idrottsintresserad eller det minsta duktig på idrott. Jag tänker på alla som har gett mig snea blickar när jag har berättat att jag är idrottsledare.
Jag tänker på alla idrottslärare som jag har haft på grundskolan, gymnasiet och även på idrottshögskolan (där jag gick en termin), som gång på gång sågat mig bara på grund av min övervikt. Jag minns specifika tillfällen då klassen tillexempel skulle springa 3 km för att få godkänt i idrott, och jag övade och övade för att klara det. Jag klarade det, men inte på den tid som min idrottslärare tyckte var bra, och istället för att säga att det var bra gjort så sa hon bara att det var underkänt..
Jag tänker på hur kul jag tyckte det var med idrott men hur tillbakahållen jag kände mig på grung av min vikt, men hur jag sedan hittade friskis & svettis och fick för första gången känna att det var okej att träna trots mitt utseende.. På friskis fick jag vara mig själv, och kanske till och med skapa mig själv..
 
Jag är så glad att jag idag har fått en så fin utmärkelse som nominerad till årets idrottsledare, och jag hoppas verkligen att jag kan peppa barn, ungdomar och vuxna till att tycka om att röra på sig. För det är rörelseglädjen som är viktigast!
 
Även om jag inte vinner så är jag oerhört stolt och tacksam. Nu väntar gala om bara några veckor!!
 
 
/PiggElin

Vikt och mått

Igår var det dax för veckans vägning igen. Den gick sådär. Jag hade egentligen varken gått upp eller ner i vikt. Jag tänker nog inte skriva vad jag väger, vill liksom inte att vem som helst ska veta det.. Men alltså så står jag stilla sen förra veckan..
 
Istället har jag på allvar börjat att mäta mig, eftersom det ger en mer rättvis bild av hur det går för mig. För på vågen kan det ju lika gärna vara muskelmassa som gör att kilorna går upp istället för ner.. För som ni vet så väger muskler mer än fett!
 
Mått
Överarm: 32 cm
Bröst: 97 cm
Midja: 94 cm 
Höfter: 107 cm
Lår: 60 cm
 
Som slut kommentar vill jag lägga till att det är med vägning och mätning bara är en kul grej. Jag vill gå ner i vikt, men jag hoppas alla förstår att jag också tränar för att må bra och för att jag tycker det är kul. Så bli inte oroliga bara för att jag på allvar börjar mäta och väga mig..
 
/PiggElin
 
 

Biosnacks

Har varit på bio ikväll med fina vänner. Bio hör ju ihop med godis eller snacks vilket jag just nu avstår från. Därför gladde det mig att se att SF har börjat sälja nyttigare alternativ till biosnackset. Tillexempel torkade bananchips, frukt och frön doppade i mörk choklad, eller bara helt naturella russin, blåbär och gojibär! Mums!!


Uthållighet

Igår på skivstången så kände jag mig inte så stark som jag tidigare har känt, men jag pratade med min värd på friskis idag om detta och hon sa att det är oftast inte att man har blivit svagare utan att man har tappat i uthållighet.. Vad hon menade exakt vet jag inte, men jag tycker det lät intressant och vill ta reda på mer. Så om du som läser vet, så kan du skriva några rader..
Senare under dagen gav jag mig ut på ett långlöppass på 13 kilometer. Långlöp är verkligen test på uthållighet och idag fick jag verkligen slita.. Så idag har jag gått och funderat på uthållighet.
 
Vad är uthållighet?
Uthållighet kan definieras som kroppens förmåga att ta upp och transportera syre. Syre krävs för att muskeln ska kunna utvinna energi. I muskeln finns mitokondrier som är våra energifabriker och det är här som syre med hjälp av kolhydrater eller fett omvandlas till energi. Denna energi kan vi sedan använda när vi tränar. Alltså måste muskeln ha tillgång till syre för att vi ska kunna träna länge och vara uthålliga.
 
Jag gillar uthållighetsträning. Träning där man kan hålla på länge, länge, länge. Om du liksom jag gillar uthållighetsträning så kanske du ska anmäla dig till spin of hope som friskis arrangerar.. Dina ben kan cykla in massa pengar till barncancerfonden.. Läs mer här.
 
/PiggElin

Skivstång/Intervall

Idag har jag kört veckans hårdaste pass. Skivstång/intervall! Lite hatkärlek till detta pass. Idag var det mest hat eftersom jag haft Migrän hela dagen och trots att jag bara låg i min säng mellan klockan 12.30-16 med sällskap av konståknings EM, så ville ändå inte migränen släppa helt. Migrän är det ända dåliga som jag har ärvt av min pappa.. :P
 
Trots migränen som dock hade blivit lite bättre begav jag mig till Friskis för att stångas med stången.. Till min stora besvikelse så har jag nog blivit lite svagare, för jag tror ändå att jag har orkat ta mer på stången.. Eller också var det migränen som satte stopp där med. Triceps kunde jag iallafall puffa på ganska ordentligt..
 
Jag gillar verkligen kombinationen skivstång och intervaller. För skivstång i sig tycker jag är ganska tråkigt. Visst blir jag svettig och visst är det jobbigt, men jag vill liksom få upp pulsen också och suga musten ur varenda liten fiber.. Och med dessa tunga intervaller efteråt så får man verkligen göra det!
 
Jag lägger alltid veckans tyngsta pass på fredagar, så att jag kan gå in i helgen och känna mig duktig, och välförtjänt av lite slappa dagar. Ikväll välkomnar jag helgen med chilisoppa och pannkakor!
 
/PiggElin
 

Granola

Du har väl inte missat Pauluns nya Granola? Granola är müsli som bakas i ugn och därmed får en knaprig konsitens. Pauluns granola innehåller inget tillsatt socker och är endast gjord på helt naturliga ingridienser. Pauluns granola finns i tre olika smaker: Hasselnöt och dadlar, Kakao och Hallon och Mullbär och Kardemumma. Än så länge har jag bara smakat på den med Kakao och Hallon, och den kan jag garantera att den är god!
I Granolan med Kakao och Hallon finns det massa nyttigheter.
Kakao som är riktigt på flera nyttiga och viktiga vitaminer och mineraler. Hallon som är rika på C-vitamin. Dadlar som innehåller nyttiga fibrer, vitaminer och mineraler. Och sist men med massa nyttiga vitaminer och mineraler så innehåller den också Kokos. En perfekt müsli helt enkelt.
 
Jag är mycket sugen på att testa Granolan med mullbär och kardemumma. Mullbär är ju så gott! Någon som testat den?
 
Jag laddade upp med en tallrik turkisk youhurt och granola innan jag gav mig ut på lite backlöpning. Och kanske var det den uppladdning som gjorde att jag fick till ett mycket fint pass med bra kvalité. :-)
 
/PiggElin

Friskispressen

Ni har väl inte missat att Friskis & Svettis har en egen tidning? En utav de bästa träningstidningarna enligt mig. Men det är klart att jag är lite partisk.. I Friskispressen kan du läsa om friskis & svettis såklart och de tankar och idéer som friskis & svettis vill inspirera till. Du kan dessutom få tips på andra typer av träningformer som inte är "friskis-träningsformer". Du kan få tips på mat, hälsa, och annat som behövt för att leva ett gott liv med en stark kropp. Du kan få svar på frågor och myter kring träning och får även tillgång till lite hjärnjympa. Friskispressen har även många bra tester, där det testas allt ifrån träningsskor till underställströjor. Den ger dig också inspiration och tips och trix för träning och hälsa! Ja, friskispressen är verkligen är utomordentligt bra träningstidning!
 
Friskis & Svettis Örebro har dessutom egna sidor friskispressen som kommer ut här. Och mer ofta än sällan så är jag faktiskt med i dessa egna sidor av olika själ. Framförallt handlar det om mitt uppdrag som barnjympaledare. Även denna gång kan du se mig i Friskispressen, och har du inte hämta din friskispressen som är gratis så kan du gå in här och läsa!
 
 
 

Vantar

Idag har jag varit på stan för att leta efter ett par sköna och varma skidhandskar som jag även kan ha när jag cyklar. För idag hade verkligen ett par ordentliga handskar behövts när jag cyklade in till stan. Jag mådde till och med illa av kylan. Kanske inte så konstigt när det är -12 grader i Örebro, och kallare ska det bli.. Jag är inte gjord för det här klimatet, jag är gjord för Göteborgsklimat!
 
Hittade i varje fall mina drömhandskar på intersport och jag stod länge och bara njöt av att ha dom på mig. Dock kostade dom 450 kr och därför beslöt jag mig för att låta dom få stanna i affären..
Men genast när jag kom hem så började jag söka på internet efter dom och hittade dom för 389 på internet.
 
Någon som har erfarenhet av dessa Hestra C-zone pickup? Det är ju liksom ganska mycket pengar för ett par vantar. Men jag vet ju att Hestra är ett mycket bra märke.
 
Hm, jag ska nog ta och beställa dom..Eller?
 
/PiggElin
 
 

Simning

Imorse cyklade jag och Ellen iväg till Gustavsviks simhall för att simma oss igenom 1 kilometer. Jag gillar inte badhus.. Ofta är det ofräscht, dyrt, och framförallt väldigt jobbigt att visa sig så naken.. Men ska man klara av Vansbro tjejsim så får man bita ihop och bara göra det. Vi klev i bassängen och stod en lång stund för att vänja oss vid det kyliga vattnet.. Sedan satte vi av, meter efter meter.. Men vad långsamt det gick och vad tråkigt det är. Ellen simmade om mig och höll ett mycket högre tempo, medans jag hade väldiga problem med att försöka hålla huvudet över vattnet utan att få kramp i nacken..
 
1 km på 36 minuter. Verkligen ingen höjdar tid, men nu vet jag hur jag ligger till. Och nu har jag gjort premiär i samhallen på måndagsmorgonen som jag nu ska vända till att bli en tradition!
 
Vansbro! Here I Come!!
 
 
/PiggElin

Söndag

Äntligen fick jag till ett cirkelgympass på friskis. Det är inte ofta jag kommer iväg på cirkelgym, eftersom det är så himla svårt att få plats på dom passen. Men idag fick jag dessutom med mig trevligt sällskap på passet också. Cirkelgym är ju hundra gånger roligare när man gör det tillsammans med nån man känner eftersom man då kan peppa på varandra. Dock kanske jag peppade på min kompis lite för mycket eftersom hon blev svimfärdig.. :P
 
Efter träningen åkte vi hem och gjorde supergod hemmagjord pizza. Receptet hittar du här. Och till efterrätt så mixade jag återigen ihop en brownie. För den är ju så god så jag tror jag är beroende. Receptet hittar du här, om du mot förmodan har missat den.. :-)
 
 
Söndagar innebär för mig viktkollsdag.. Alltså jag väger mig på morgonen för att kolla min vikt. Det kanske låter fanatiskt att väga sig en gång i veckan. Men jag tycker det är bra så jag kan hålla koll på mig. Dessutom är det ju spännande nu när jag har slutat äta godis och annat snacks, för jag hoppas ju att det ska bidra till viktnedgång. I morse så hade jag gått ner ett helt kilo, och det gjorde mig mycket glad. Jag ska försöka uppdatera min vikt lite oftare så att ni kan följa med på min resa som förhoppningsvis går nerför.. Alltså nedåt i kilo :-)
 
/PiggElin

14 kilometer isbit

 
Fy sjutton vad kallt det var att springa idag. Solen lyste ju så vackert och lurade mig till att skippa det sista lagret med kläder och istället nöja mig med två lager. I början gick det ganska bra, men när jag sedan började svettas så frös ju alla svettdroppar på mig, i ansiktet, håret, men framförallt så var min rumpa helt förstelnad! Usch. När jag hade sprungit hälften så hade jag stora istappar dinglande bak i nacken. Så om jag drar på mig en förkyldning nu så är det förståeligt..
 
Men trots kylan så flöt stegen på och solen strålade med en vårig blick på mig. Musik i öronen som peppade och fick mig att le hela vägen. Jag älskar när det känns så här!! Nu ska bara värmen komma också!
 
Låten som peppade mest idag var nog den här:
http://www.youtube.com/watch?v=PVzljDmoPVs

Fredagsmys

Vilket fredagsmys det blev tillslut. Jag har ikväll varit iväg och kört genrep på teatern. Så himla roligt! Och vilket drag det blev. Nu har jag landat i min fotölj framför tv, med min super-brownie i knät. Bästa fredagsmyset!!
Imorgon är det återigen dax att köra Knattejympa med mina goa ungar. Förra veckan var vi 24 stycken!!
 
/PiggElin

Morgonjogg och frukostmöte

Terminsstart betyder fullt med folk på friskis & svettis. Omöjligt att få plats på favorit passen och man får boka prick när dom släpper biljetter. Galet! Detta innebar att jag inte fick någon plats på morgonspinningen. Galet att så många människor vill gå på spinning kl 7.00 på morgonen..
 
Men det gjorde inte så mycket att jag inte fick plats, istället var morgonen näst intill magisk när jag gick upp. Det kändes verkligen som en morgon att ta till vara på. Så det var bara att trä på lager på lager på kroppen och sen ut i snön!!
 
 
7 km jogging stod på schemat och dessa fick verkligen bli i valfritt tempo. Det är ju ibland så himla jobbigt att springa på morgonen.. Men jag avverkade alla 7 km och några gånger fick jag gå både av trötthet och för att snön låg i drivor på vägar jag skulle fram på.. Man vill ju inte vricka foten!
 
Efter löpningen så blev det lyxfrukost på vårat trevliga kvarterscafé, tillsammans med min fina vokalensemble!
Frukostmöte = det bästa mötet!!
 
/PiggElin

Racercykel

Hurra, jag har blivit erbjuden en racercykel utav min morbrors tjej.. En finfin racer dessutom, och för mycket behaglig penning.. Så igår tog jag fram alla min måttband och mätte ut allt på mig. Dom mest konstiga mått jag har varit med om. Och med hjälp av en hemsida så lyckades jag få ut om racern kunde vara nått för mig.
 

 
Enligt måtten på den där hemsidan, så är den här modellen aningen för stor för mig. Jag ska dock inte säga nej till den förrän jag har provat den. Man kan ju inte lita helt rakt på en hemsida. Åh, vad jag innerst inne i mitt hjärta verkligen hoppas att den passar.
 
Någon som har lite cykelerfarenhet, som kan ge några tips på vägen?
 
/PiggElin

Chilipeppar

Chili - Det är namnet på min valp som jag ännu inte har, men som jag önskar att jag hade. Men det är också namnet på en frukt/krydda som man antingen älskar eller hatar. Varför det är så har faktiskt en väldigt intressant förklaring.
Chilipeppar innehåller ett ämne som heter capsaicin som faktiskt är ett ämne som framkallar smärta. Och det är den smärtan vi känner i munnen när vi äter Chili. Men det som är intressant är att man kan vänja sig vid den här smärtan eftersom kroppen på ett naturligt sätt frigör endorfiner som lugnar ner smärtan och istället upplever vi ett välmående och tillslut föredrar vi att krydda maten med chilipeppar. Om du därför tycker det är obehagligt med chili så kan du vänja dig sakta med gradvis ökad mängd chili.
 
Varför ska vi äta chili?
Jo, chilipeppar ökar förbränning i våra kroppar och bidrar till viktminskning.
Detta beror dels på att det sympatiska nervsystemet aktiveras som gör att fetinlagringen motverkas. Vilket man har kunnat se i laboratorier där man har provat capsaicin på fettceller och sett att fettcellerna slutar ta upp fett och istället frigörs fettet. Detta betyder att när denna effekten uppstår så är det lättare att bränna fett från kroppen.
En annan faktor till att chili bidrar till viktminskning är att man ofta tar en paus i sitt ätande när det bränner lite i munnen. Man hinner då känna en mättnad innan man har ätit för mycket.
Även energiförbrukningen ökar av chili eftersom kroppens kärntemperatur ökar. När detta sker så minskar aptiten.
Många studier visar på att Chilipeppar har goda effekter på förbränning och viktminskning.
(Källa: 50 genvägar till fettförbränning av Fredrik Paulún)
 
Med detta i åtanke valde jag idag att göra en het gulschsoppa, där hettan fick bestå av chilifrukt. Mums!!
 
/PiggElin
 
 

Värsta vurpan

Jag har säkert klagat förut över hur jobbigt jag tycker att det är med att cykla när det är snö och is på vägarna. Jag avskyr det och blir alldeles spänd i kroppen när jag försöker undvika att vurpa. Och idag hände det..

Plötsligt låg jag där på marken med hjärtat i halsgropen.
Påväg till ett friskispass, glad i hågen över att examinationen var över och att jag nu kunde träna och ha det gött. Fina utrustningen var på och jag tog det lugnt eftersom jag hade gott om tid.
Isspår i marken och plötsligt..

Min första tanke är: klarade utrustningen sig? Har nått gått sönder?
Efter att ha kollat kläder, ryggsäck och cykel så känner jag den där bultande känslan i händer och armbågar som var så hemsk när man var liten.. Känslan av hud skrubbad mot asfalt och grus..Inte är känslan mindre hemsk nu..

Upp på cykeln igen och vidare mot Friskis. Lite känningar i händer och armbågar ska inte få stoppa mig.

Efter första styrkan på golvet kommer vi upp och jag märker att jag har färgat min plats på golvet med blod!!
Woops..

Nu låter det hemskare än vad det är. Blodet kom från några skrubbsår och förutom lite känningar i ena knät så är det ingen fara med mig..

Adrenalin kan verkligen få en att glömma all smärta..

/PiggElin


Löparryggsäck

En annan fantastisk julklapp som jag fick denna julen var min löparryggsäck och idag har jag testsprungit den ordentligt. 14 km fick den följa med på och den satt som ett smäck! Vatten, mobilen, toapapper och lite nötter fick följa med i den och jag tänkte inte en ända gång på att jag hade den på ryggen. Det är annat än den där jympapåsen som jag sprang med runt Norasjön.
 
Vad skiljer en löparryggsäck mot en vanlig ryggsäck?
En löparryggsäck ska sitta tätt mot ryggen och kunna dras åt så att den inte skumpar runt och gör löpningen jobbig. Den ska vara lätt så att det inte blir massa extra kilon att bära runt på.
Löparryggsäcken har ofta ett bröstband och ett höftbälte som gör att man kan justera så att säcken sitter nära kroppen. Höftbandet avlastar också höfterna från tyngden av säcken, så att hela kroppen kan vara med och bära säcken. Tillverkarna av löparryggsäckar försöker även göra axelremmarna på ryggsäcken så lätta som möjligt eftersom axelpartiet har väldigt känsliga kontaktytor.
Framförallt så tycker jag det smartaste med löparsäcken är att man i dom allra flesta kan ha en vätskepåse med slang som leder fram och ut på axelbanden och gör att man närsom helst kan ta sig lite och dricka genom slangen.
 
Det roligaste är att när jag och Ellen och Jonatan i somras sprang sommartåget, så stod vi och skrattade åt alla nördar som justerade sina löparryggsäckar och fixade till sin utrustning. Idag är jag och Ellen istället stolta ägare till var sin löparryggsäck. Haha..
 
/PiggElin

Låtlista för medelpass VT13

Jag känner mig nästan hemsk när jag erkänner att jag denna veckan inte har sprungit en ända gång. Mycket beror på att allt mitt fokus just nu ligger på en jobbig examination som ska göras på måndag. Och tiden som jag inte har lagt på den har jag lagt på alla mina friskispass som ska spelas in, övas och planeras. Nu är iallafall alla friskispass klara, både barnjympapassen och medelpasset.

Här kommer låtlistan till mitt medelpass, välkomna kl 16.30 på onsdagar, på kvarnen!!

http://open.spotify.com/user/ronnheden/playlist/3XHeg8PAKrATCxyk4XExkM

/PiggElin


Jordnöts-proteinbollar

Jag hittade igår ett recept på en utav mina favorit bloggar, tasty-health. Receptet är ett  litet tips på mellanmålsnacks eller vad man ska kalla det. Bra när suget sätter in. Fyllda med protein, nyttiga fetter och antioxidanter.
 
 
Recept för ca 8-10 bollar.
0,5 dl naturellt jordnötssmör (ca3 msk)
1 skopa proteinpulver med vanilj smak
0,5 msk stevia strö (kan uteslutas)
1-2 tsk vatten
Knåda ihop ingridienserna och rulla till bollar. Rulla sedan bollarna i kakao blandat med lite steviaströ.
 
/PiggElin
 

Skor

 
Hjälp, va mycket skor jag har. Man kan tycka att bilden ser oordnad ut, men faktum är att jag precis har rensat bland mina skor och ställt allt i sin ordning. Men mycket skor måste man ha om man ska träna bra. Ett par bra skor är det nödvändigaste att äga när man ska träna, annars kan kroppen ta mer skada än nytta.
 
Skor för inomhusträning som ger bra stöd och för tunga hopp och snabba förflyttningar. Här äger jag två par sådana skor. Ett par som går lite längre upp över akeln för att ge bättre stabilitet. Bra om man jympar så mycket som jag gör. Sen äger jag ett par som är lägre i akeln som jag använder på gym och lättare pass.
 
Skor för löpning som är utformade efter ditt löpsteg och belastning. Här äger jag också två par, mest för att jag tycker att det är skönt att växla mellan dom för olika typer av löpträning.
 
Skor för promenader. Här kan man ju använda ett par joggingskor, men jag har valt att köpa ett par toningskor som är rundade i sulan för att träna balans och stabilitet samtidigt som man går. 
 
Ett antal vardagsskor. Med klack, utan klack, utslitna joggingskor, tofflor, finskor, ja ni vet.. Vardagsskor behövs i  många olika sorter.
 
Pjäxor. Mina pjäxor får inneha en egen kategori. Dom använder jag ju bara till mina längskidåkningspass, men dom får stå där på min skohylla, redo att ge sig av för en åktur.
 
 

Teaterrep

Som jag redan har skrivit så ska jag under våren vara med i en teaterproduktion, där jag ska komma in som friskisledare och få publiken med på lite jympa.. Idag har jag varit och sett hela föreställningen och även övat min ingång och medverkan. Hur kul som helst, och verkligen en rolig och allvarlig teater. Jag fick massor av positiva ord och fina komplemanger av regisör och skådespelare. Hur kul som helst!
 
Jag tycker verkligen att DU ska komma och titta på den här teatern. Ni kommer inte ångra er. Jag önskar jag fick bjuda in alla, för den är verkligen bra! Och är du friskismedlem så kan du gå för ett rabatterat pris, och ett ännu mer rabatterat pris om du är student.
Är du det minsta intresserad så ska du läsa mer och även boka biljetter här.
 
 
/PiggElin

Citruspress

 
 
Denna julen fick jag många julklappar som jag verkligen hade önskat mig. En utav dessa klappar är min fina citruspress. Just nu sitter jag nämligen och sippar på ett glas apelsinjuice gjort av min fina citruspress, och tusan vad gott det är!! Oslagbart, och det går inte ens att jämnföra med köpta juicer.. Och massor av C-vitaminer och inget annat skit.. :)
 
/PiggElin
 

21 dagar

Idag kom jag över en artikel som förklarade att det tar 21 dagar för att införa goda vanor i ens liv. Med goda vanor menas allt från att sluta röka, börja gå upp tidigt eller sluta äta godis. Forskning visar på att 21 dagar, alltså 3 veckor är den tid som behövs för att göra nya beteenden till en nya vanor.
Självklart finns det inte en magisk siffra, men många österländska läror, psykologer och författare till självhjälps böcker är eniga om 21-28 dagar. Just därför finns det många dieter, metoder eller liknande som handlar om att hålla ut just i 21 dagar.
 
Jag läser en blogg som Julia Fors skriver. Hon kör nu igång ett tre veckor program på sin blogg med fokus på att ge kroppen en hälsorivstart in i 2013. Just 3 veckor, väljer hon pga 21 dagars-principen.
 
Jag tänker på mig själv och mitt "sockerlöfte", som jag inte alls tycker är jobbigt än så länge, trots att det har varit kalas med tårtor, kakor och annat gott. Men när det börja bli jobbigt så ska jag tänka på 21 dagars-principen och tänka att snart har jag kommit över mina 21 dagar och snart har jag gjort en ovana till en godvana.
 
/PiggElin
 
 
 

Nypozin

 
Som jag säkert har nämnt tidigare så har jag lite ont i mitt ena knä. Det är fruktansvärt tråkigt att det ska vara så, och ibland blir en löptur lite inte alls så trevlig bara för mitt knä inte vill vara med. Oftast känns det bara litegrann men vissa gånger kan det det bli väldigt jobbigt och under jullovet har jag känt av det lite mer än vad jag brukar.
Nu i jul fick jag tips om att börja äta Nypozin, för tydligen så ska det hjälpa mot värk, reumatism och inflammationer. Än så länge känner jag ingen skillnad eftersom jag bara ätit det några dagar, men efter några veckor ska man börja känna skillnad. Jag har försökt läsa på lite om nypozin och hittat många artiklar om männsikor som med olika typer av ledvärk som blivit av med det efter att ha ätit nypozin. Min pappa är en av dessa personer då han har haft ont i sina knän men efter att ha ätit nypozin så känner han ingenting längre.
 
Vad är Nypozin?
Nypozin är ett kosttillskott som innehåller en kombination av strandnypon och kondroitin. Strandnypon gynnar ledernas hälsa och bidrar till att behålla ledernas flexibilitet. Kondroitin är en byggsten till brosk och spelar in i ledernas ämnesomsättning och stödjer också ledernas rörlighet. Ester-C som också finns i Nypozin bidrar till kroppens bildning av bindväv. Bindväv ingår i ligament som har som funktion att stödja och hålla ihop kroppens leder.
 
Så nu ska jag prova denna mirakeltablett och hoppas på resultat. Återkommer när jag har ätit den ett tag.
 
/PiggElin
 

Snabbdistans

Idag ville marathon.se att jag skulle springa 9 km, varav 5 km skulle vara snabbdistans. Snabbdistans är verkligen inte något jag är bra på. Jag försöker ta dom passen med en nypa salt och om jag ökar farten med en hundradel så är jag nöjd.
 
Jag satte igång med 2 km uppvärmning och bara det kändes i benhinnorna.. Sen stack jag i väg på min snabbdistans och pressade på ganska bra. Jag lyckades ta mig tusan hålla mig under 6 min/km alla 5 kilometrar utan en, men det var för att jag fick lite krångel med musiken som jag hade i öronen just på den kilometern
 
Såhär såg min snabbdistans ut:
Km 1: 5.53 min
Km 2: 5.48 min
Km 3: 6.12 min
Km 4: 5.47 min
Km 5: 5.30 min
 
Det kanske inte låter så snabbt detta, men för mig är det väldigt bra efter att ha legat och trampat på ett 7 min/km tempo sen jag startade med göteborgsvarvsträningen i år. Men självklart ska det bli bättre.
 
Musiken peppade på mig ordentligt och därför bjuder jag er på en låtlista som innehåller mina löpfavoriter just nu.
Elins peppmusik
 
/PiggElin

Födelsedagsfirande

Jag som alltid har haft så unga föräldrar har numera en gammal pappa på 52 år och en gammal mamma på 50 år. Vilket ju också betyder att jag har blivit "gammal"..
 
I varje fall så har vi idag firat min mamma som fyller 50 år. Firandet startade, (enligt mig) på friskis och svettis! Basjympa tillsammans med mamma och syster. Jag tycker såklart att basjympan var det bästa på hela dagen, men det är ju för jag älskar Friskis!!! Mamma och syster kämpade på bra och jag tror dom båda tyckte det var roligt, även om min syster har svårt att erkänna det..
 
Sedan har vi hunnit med både god mat och tårta och ett biobesök där vi såg Hobbit. Jag har såklart inte ätit varken, tårta, godis eller biopopcorn eftersom jag har godislöfte. Än så länge är det inte så svårt att hålla sig från sött, men jag har vid ett fler tal tilläfllen varit på väg att ta något av ren reflex. Men jag har kommit på mig själv varje gång och känner inte att jag har behövt stoppa det i munnen. Men vi får se, det kommer säkert dagar snart som jag kommer ha sockersug som tar över min kropp. Men jag är redo!!
 
/PiggElin

Träning med systeryster

Tillsammans med min syster så började jag dagen med ett spinningpass i ottan. Klockan 6.45 entrade vi den nya Friskis och svettis lokalen i Göteborg. Fin lokal med bara spinning och gym ytor. Väldigt fräscht och öppet. Friskis & Svettis Göteborg slutar aldrig att expandera verkar det som.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bilder lånade från friskissvettis.se/gbg. Öppna och stora gymytor med fåtal maskiner, mest för fria vikter och andra redskap.
 
Trevligt och super fräscht omklädningsrum.
 
Vi provade på ett spinningpass och det var väldigt roligt att min syster ville följa med. Eller rättare sagt hade jag mutat henne för att få henne att följa med. Det är så det funkar mellan henne och mej, det gäller att ha en bra deal annars blir det inget.. :P
Men det var det värt för det var mycket roligt att hon följde med, och imorgon ska hon få prova friskisjympa också. Även min mamma är lite sugen på att följa med trots att hon fyller 50 år imorgon..
 
/PiggElin
 
 
 
 
 
 

Konståkning eller snarare konstigåkning

Solen lyste i förmiddags så det fick bli en liten utflykt till isrinken här i närheten. Jag såg fram emot åkandet men när jag väl ställde mig på skridskorna så var det inte alls så kul som jag kom ihåg. Det fanns liksom inte så mycket att göra än att åka runt, runt och akta sig för ishockeyspelarna som knappt tittade upp när dom styrde pucken över isen..
 
Jag har faktiskt åkt konståkning en gång i tiden, och tyckte faktiskt då att jag var ganska duktig på det. Jag åkte flera dagar i sträck ibland och i flera timmar. Jag skulle inte säga att jag är dålig nu heller, men några konster kan jag inte göra längre. Mest bara åka och bromsa vilket inte är lika roligt att fördriva tiden med. Så efter en kort stund så gav jag och mitt sällskap upp och gick hem. Hemma väntade en god värmande soppa!! Slutet gott allting gott!
 
/PiggElin

2013

Trots sen hemkomst och en svullen mage av allt ätande efter nyårsfirande så blev det en lång, fin och lite vårig promenad i Änggårdsbergen idag. Känns skönt att börja året med frisk luft och med fokus inställt på ännu ett härligt träningsår.
 
Som jag uppdaterade igår så har jag alltså tränat 334 pass under 2012. Jag kan inte ens förstå att det är möjligt, men jag har verkligen inte tänkt på det under året. Visst, jag vet att jag tränar mycket, men jag har verkligen inte kämpat för att få in all den här träningen. 6,3 pass per vecka! Galet!
Jag kommer antagligen inte kunna få bättre resultat nästa år och ska jag vara ärlig så tror jag inte att det behövs ett bättre resultat.
334 pass år 2012 är 100 pass mer än vad jag tränade år 2011.. Jag kan inte förstå detta??
 
Detta året ska mitt fokus ligga på tjejklassikern som ska bli fantastiskt. Jag ser fram emot all allsidig träning som tjejklassikern kommer betyda. Och det kommer bli spännande med dessa nya träningsformer som jag hoppas att jag i slutändan ska kunna behärska såväl att jag kommer i mål.
 
Jag ska även detta året springa Göteborgsvarvet som denna gången ger mig en liten klump i magen då jag tänker på hur gärna jag vill slå min tid från förra året på 2.06. Jag vet att det kommer bli jobbigt, och jag är inte så säker på att jag kommer klara det, men jag ser det som en utmaning.
 
Jag ser också fram emot mina träningsuppdrag inom friskis och svettis. Allt från barnledare, medelledare men även den nya uppdraget att agera jympaledare på teaterscenen.
 
Mitt godisätande ska bli betydligt mindre 2013 då mitt nyårslöfte handlar om godis/chips/kakor/bullar/glass förbud.
 
Förutom träning på friskis och i löparspåret så hoppas jag också på en del lopp. Mitt favoritlopp tjejmilen vill jag inte missa, och inte heller vårruset.
 
Om det blir något sommartåget för mig i år vågar jag inte lova. Men någon längre distans vill jag absolut prova på. Tips på evenemang, någon??
 
Säkert kommer det hända mycket mer, och jag ser ljust på 2013. Hur kommer ditt träningsår 2013 se ut? Skriv och berätta!!
 
/PiggElin
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0