Sommartåget

Nu ska jag berätta om sommarens stora utmaning! Jag har länge funderat på detta, redan förra året var jag sugen men vågade inte. Men i år blir det antagligen av. Jag har iallafall bokat in mig.. Sen får vi se hur långt jag orkar. Sommarens utmaning heter Sommartåget och är ett evenmang som innebär löpning från Jönköping till Visingsö. Totalt blir det 45 km, men med ett antal stopp på färden för energi påfyllning. Kan knappt tro att jag ska försöka mig på detta, men försöker se det som en kul grej. Om du vill läsa mer om evenmanget så kan du göra det på persgarden.se.
 
 (bilden är lånad från persgården)
/PiggElin

Fredagsfys

 
Idag blev det jympa i Jönköping igen. Ett medelpass avverkades utanför nya konserthuset Spira. 40 minuter långt pass, och efteråt brukar det vara livemusik och man kan fredagsmysa på terassen med en god drink. Ett väldigt bra Fredagsnöje!!
 
/PiggElin

Jordnötssmör

Min favorit frukost just nu är färska frukter och bär med en klick vaniljkesella och en klick jordnötssmör på. Så himla mumsigt. Då tänker ni säkert att jordnötssmör är ju jätteonyttigt, men ICKE. Bara man köper rätt jordnötssmör och inte sådant med massa socker och tillsatser. Men självklart kan man inte sitta och äta en burk jordnötssmör rakt av och säga att det är nyttigt, men en klick är helt okej och gott! Man kan också göra eget jordnöttssmör, antingen på rostade jordnötter som man mixar tills de har blivit kletigt. Eller så kan man göra eget lite nyttigare jordnötssmör genom att själv torrosta naturella jordnötter och köra i mixer med lite vatten, salt och honung.
 
/PiggElin

femhundringar

Återigen har jag gett mig i kast med intervaller. Denna gång blev det långa intervaller. Körde 1 km uppvärmning och sedan var jag så otålig så jag stack iväg på första femhundringen. 500 meter x 6 gjorde jag med ungefär 1½minuts vila emellan. Det gick bra, och dom första två femhundringarna gick som en dans. Sedan blev det segare i benen. Gäller ju att försöka hålla samma fart alla femhundringar, vilket inte är lätt när benen börjar sega..
Ängavägen som leder ner till mitt hem här på ön
 
Nu sitter jag här och njuter av några jordgubbar med mjölk. Sommarens bästa mellanmål/kvällsmat.
  
 
/PiggElin

Premiär på Brahevallen

Idag var det premiärjympa på Brahevallen, Visingsö. Jag ledde medeljympa och tyckte det var jätteroligt! Var lite nervös att det skulle regna på oss eftersom molnen såg mörka och elaka ut. Men hela passet flöt på utan en droppe ända till strechen och då var det nästan lite skönt att man fick svalka sig med några droppar. Men det var en kort skur. Sen blev det fint igen!
 
Eftersom det är fotbollsläger på Brahevallen denna veckan, så frågade deras ledare om alla barn fick vara med. Självklart sa jag och plötsligt var vi säkert 50 pers som jympade, jätteroligt! Så John, om du läser det här så vill jag bara säga att det blir svårt att slå mig i år, med antalet motionärer. ;)
 
Imorgon laddar jag inför ett intervallpass om det är uppehåll.
 
/PiggElin
 

Kokosvatten

I Söndags när jag var inne i Jönköping så hittade jag Paulúns nya kokosvatten i Konsum. Det gjorde mig jätteglad, eftersom jag länge velat smaka det så nu blev det gjort. Det smakade som jucie så någon skillnad i smak var det inte. Det är ju lite av en "mirakel dryck". :)
 
Kokosvatten kommer från färska gröna kokosnötter. Det innehåller salter och mineraler som återställer vätskebalansen bättre än vatten. Perfekt att dricka efter träning, eller varm sommardag när du är riktigt törstig. Jag har också hört att det funkar utmärkt att göra smoothie på kokosvatten, vilket jag ska prova nåndag..
 
/PiggElin
 

Mina tankar om toningskor

Nu har jag gått en del i mina toningskor, och försökt få en egen uppfattning om deras effekt. Jag måste säga att jag är överraskad. Första dagen jag använde dom så gick jag en kort promenad på 3 km. Det första jag tänkte var att det var ganska roligt att gå i dom eftersom man fick lite hjälp med farten. Skorna har en rundad sula som gör att man rullar på ganska bra. Det andra som jag tänkte på var att jag från dagen innan hade träningsvärk i magen av mitt medelpass. Med toningsskorna på så blev jag överraskad att min träningsvärk i magen blev så tydlig. Jag blev liksom mer medveten om den, vilket antagligen betyder att jag omedvetet spände magen lite.
Men den största överraskningen kom idag, då jag efter att ha gått med skorna i 2 dagar känner ganska mycket träningsvärk i vristerna och även lite lite i vaderna.... Det är sant! Jag trodde faktiskt inte att jag skulle känna nått, men nu kan jag verkligen skriva under på att toningsskor inte är något försäljningsknep. Klart man inte blir värsta vältränad av bara ett par skor, men skillnad gör dom.
 

Pass-making

Idag har jag använt min eftermiddag till att sätta lite fler rörelser till mitt nya medelpass. Det är så kul! Ny musik att inspireras till och försöka klura ut rörelser till. Vet inte riktigt om jag kommer använda passet hela hösten, eftersom jag har valt att sätta lite sommarprägel på det. Men jag kommer självklart inte göra ett helt nytt pass under hösten utan bara byta ut några/någon låt.
När premiären av det här passet är vågar jag inte säga.. kanske, kanske, kanske vecka 28, då leder jag pass måndag, tisdag och onsdag i Örebro, och möjligtvis så provar jag det nya passet någon av dessa dagar!! Weiii, spännande!

/PiggElin

Intervaller

Yes, idag gjorde jag det! Fick till ett superbra och seriöst intervallpass. Jag har så svårt för dom, gillar inte att springa snabbt, det är såååå jobbigt och andningen sticker iväg och det känns så ograciöst.. Men idag tog jag tag i det. Jag vet ju hur viktigt det är med intervallpass, man blir snabbare, det är bra förbränningsträning, och man känner verkligen efteråt att man har tagit ut sig!! Målet har därför varit att få in ett intervallpass i veckan av något slag, vilket jag inte riktigt har levt upp till. Har varje vecka sprungit ett kortare och ett längre pass, men tanken är att det korta passet ska innehålla intervaller, backträning eller liknande.
 
Mitt pass idag såg ut som såhär:
1,5 km uppvärmning
500 meter löpskolning
10x100 m i högre tempo, 15 sekunders vila mellan varje. Efter 10 gånger vilade jag 3 minuter för att pulsen skulle återhämta sig, och sedan 10x100m igen på samma sätt.
1 km nedvarvning
 
Jag kan lova att det kändes bara en kort stund efter passet i benen och redan nu känner jag hur träningsvärken smyger sig på.. Gött att jag fick in lite löpskolning också, för att förbättra teknik. Bra att lägga in löpskolning i uppvärmningen, man blir varm men måste hela tiden tänka på teknik och hållning och kan därför inte springa på.
 
Jag är supernöjd!
 
/PiggElin

Utebliven svett

Igår åkte jag in till Jönköping för träning. Tyvärr blev jag lite besviken, då jag efteråt inte kände mig det minsta svettig eller genomarbetad. Det var ett baspass som hölls vilket jag också hade förberett mig på och visste att jag skulle få kämpa lite för att bli varm. Först skyllde jag på att passet var tråkigt och att jag därför inte blev varm. Men när jag hade tänkt lite så började jag fundera över om det var för att jag inte hade tagit ut rörelserna ordentligt, eller om det kanske var för att vinden blåste lite och gjorde mig sval, eller att jag var så vältränad? :)
Men senare insåg jag att anledning till varför jag inte svettades som jag brukar var pga av min handled.

Jag har nämligen under några dagar haft ont i min ena handled. Inget allvarligt och inget konstigt, jag får bara det ibland om jag tillexempel har ansträngt den. Igår på armhävningarna beslutade jag mig därför för att inte göra dom, jag gjorde istället andra övningar. Men efter andra styrkan kände jag mig fortfarande helt fräsch, som om jag inte hade tränat..
Så insåg jag att det är ju pga uteblivna armhävningar som jag hade kännt mig så fräsch. Mina armar är mina svagaste muskler och jag får verkligen kämpa. Eftersom jag dessutom har en ganska tung kropp så får jag kämpa lite extra i den övningen. Efter armhävningar brukar jag normalt sett svettas ganska mycket och även konditionen blir tyngre efter ett block med armhävningar.

Så nu vill jag alltså bara förtydliga, att passet i sig på friskis igår var inte tråkigt, det var min handled som ställde till det..

Uteblivna armhävningar = utebliven svett

Har du någon muskel som du får kämpa extra med?

/PiggElin

Åter mot Jönköping

Sitter på färjan för ta mig till Jönkköping. Är glad att jag bara över sommaren behöver åka så långt för att ta mig till närmaste Friskis. För det är nämligen träning som är dagens ärende i Jönköping. Utejympa på vätterstranden! Sommarkänslan är på topp!

Träningen vecka 23

Vecka 23 var förra veckan men eftersom blogg.se har haft lite problem med sin app det senaste så har det varit svårt att ladda upp nya inlägg, därav har jag inte kunnat delge er allt som jag egentligen velat..

Såhär såg träning vecka 23 ut:
Måndag: Mitt Medelpass
Tisdag: Kort morgonjogg 3,5 km, dock med tunga kassar från affären..
Onsdag: Mitt Medelpass
Torsdag: Vila
Fredag: Löpning 1 mil
Lördag: cykeltur 6 km
Söndag: Vila

Är verkligen inte nöjd med förra veckans träning då jag slappade till mig och varken tränade eller åt ordentligt. Detta ska jag råda bot på denna veckan, hoppas jag. Imorgon planerar jag ett pass på Friskis Jönköping tillsammans med vänner. Och en morgonpromenad några gånger denna veckan skulle kännas bra, så jag kan börja känna på mina toningskor vilket inte blivit av ännu.

Men, men, det är ju sommar, lite extra vila kan vara bra ibland, så man hinner njuta av dessa vackra solnedgångar som Visingsö har att erbjuda.
/PiggElin
 

Vackra vyer

Gav mig ut på en joggingtur på Visingsö i solen idag. Använde mina nya skor och min nya tröja. :)
Sprang från Rökinge ner mot näs och rundade södra udden, och sedan tillbaka hem mot Rökinge. 98% Asfaltslöpning, vilket kändes i benhinnorna på slutet. Därför tog jag det lugnt och njöt av solen, vyerna och lugnet. Tänkte först stanna nere vid Näs för att vila lite, men hade så bra flyt i benen så jag sprang på.
Stannade korta stunder och fotade trevliga saker, som tillexempel kalvarna på bilden ovan. Trots många stopp så höll jag ett medeltempo på 6.21/km. Tyckte ju att jag sprang och bara myste men tydligen höll jag ett ganska bra mystempo! :)
 

/PiggElin


Studieresa

Idag har jag varit på Studieresa med sommarjobbet. Jättetrevligt har det varit!
Vi började dagen med en liten tur inne på muséet i Gränna, för att sedan hamna hos en av alla polkagrisbagare i den lilla staden. Jag känner att jag har gjort både muséet och polkagrisarna ett antal gånger i mitt liv, men det gjorde inget för det var så trevligt att träffa gänget från turistbyråerna igen :)
Sedan blev det fika i Gränna innan vi tog båten över till mitt hem över sommaren, alltså Visingsö.
På Visingsö fick vi guidad tur av Jenny som var mycket duktig och påläst, till och med jag fick lära mig en del nytt. Sedan åkte vi upp till tempelgården för lunch. Vi fick hemmagjorda köttbullar med gräddsås, lingon och potatis. Sjukt enkelt, och sjukt gott!

Lagom till att paltkoman föll in så var det dags för remmalagstur. Nu kommer det konstigaste utav allt. Under alla mina 25 år på Visngsö så har jag aldrig åkt guidad remmalagstur, men idag var dagen D. Har ju åkt remmalag förut men aldrig såsom turisterna gör. Det blåste ganska ordentligt vilket gjorde turen lite obehagligt kall men annars var det mysigt.

Därefter tog vi båten över till Gränna igen och åkte mot ängs gård. Där fanns loppis, och lite hemmagjorda prudukter och en stor vacker trädgård!
Vi avslutade vår studieresa på Siggarpsgården, där en tidigare pressfotograf samlat ihop bilder från tiden runt om i världen bland häftiga och mindre häftiga, kända och mindre kända, snälla och mindre snälla, vackra och mindre vackra människor. Bilderna har han satt ihop till en utställning med spännande och tänkvärda texter till. Galet häftigt!

Ja, ni förstår att det behövs turistbyrå personal när det finns såhär mycket spännande att se! Det bästa av allt är att jag får betalt för att åka runt till dessa coola ställen. Men oavsett om man får pengar för det eller ej så är det sååå väl värt att besöka! Så kom till Gränna/Visingsö i sommar!!

/PiggElin

Toningskor



Idag har jag köpt mig ett par toningskor. Dessa omdiskuterade skor som sägs träna rumpa, lår och vader. Ja, jag har också varit skeptisk, och tänkt att det bara är ett försäljningsknep. Nu har jag iallafall bestämt mig för att testa och se om jag märker nån skillnad eller inte. Jag kommer endast använda dom vid promenader och inte för vardagligt bruk. Jag behöver då inte att använda mina joggingskor vid promenader och kan undivka att dom slits ut, vilket jag ser som ett plus..
Ja, nu är det upp til bevis för dessa toningskor! Någon som prövat?

/PiggElin   

Effektiv träning

Idag fick jag min sovmorgon som jag egentligen skulle haft igår. Vaknade kl 10 och insåg att jag skulle tvätta men hade inget sköljmedel. Tog därför en springtur till affären för att köpa det och lite frukost. Vägen dit gick bra, men att sedan springa med en tung kasse hem var värre. Kämpade och insåg att det är ju grym träning att springa med lite extra kilon. Så nu har jag genomfört 3,5 km morgonjogg innan frukost samt lite armträning. Dessutom var det alldeles åskvarmt så jag blev galet svettig, försökte fånga det på bild för det såg nästan ut som jag hade badat, men jag ser mest nyvaken ut på bilden..

/PiggElin


Migrän

Vaknade i morse med dunder huvudvärk. Hade planerat för sovmorgon men huvudvärken tog över och 7.30 fick jag ge upp mina försök till sömn. Jag drack massa kaffe för att jag tänkte att det skulle rädda mig, men icke. En cykeltur till stan tänkte jag skulle ge huvudet lite syre men istället fick jag synbortfall och blev riktigt yr.
3 st Alvedon senare mådde jag bättre. En fika med Peppe på stan och sen var det dax för att leda medelpass. Inte heller jympan kunde få mig att glömma huvudvärken vilket var väldigt synd när det var så mycket folk.. Jag kände mig inte riktigt där men tog mig ändå igenom passet utan några fel.
Huvudvärken är fortfarande kvar men synen är på plats vilket är bra så jag kan titta på fotbollen.
HEJA SVERIGE!!

/PiggElin


Träning vecka 23

Som jag skrev i tidigare inlägg så har jag inte tränat sen i torsdags förutom en liten promenix. Detta gör att min träningsstatistik denna veckan dras ner. Men jag har ju denna veckan haft ett antal riktigt bra pass där glöden har varit tillbaka. Benen har känts lätta och explosiva och det är jag superglad för!!
Såhär har träningen sett ut denna veckan:

Måndag: 5 km vårruset
Tisdag: mitt eget medeljympapass
Onsdag: medeljympa i Göteborg
Torsdag: 10 km löpning
Fredag: promenad 3 km
Lördag: vila
Söndag: vila

Känner mig nöjd med löpningen. Tanken är ett kortarepass och ett längre i veckan vilket jag har fått till. Det saknas dock ett styrkepass samt ett flex pass. Men jag får tänka att styrkan får man i medeljympan också.
Jag är hyfsat nöjd ändå med veckans träning.

/PiggElin


Brist på träning

Har inte kommit i närheten av träning sen i torsdags. Har varit på Visingsö och jobbat och har därför inte hunnit ta mig ut på någon löprunda. Inte har det varit något vidare väder heller så det har ju inte känts så lockande att ta sig ut. Nu är jag dock på väg tillbaka till Örebro igen för några dagars träning. För det är i stort sett därför jag ska tillbaka till Örebro. Ska leda några pass och försöka få till lite egen träning också sen är det Visingsö som gäller igen. Kommer flänga en hel del fram och tillbaka i sommar. Men det ser jag fram emot. Bara det blir lite bra väder också!

/PiggElin


Studenttider

Idag har jag haft en dag med mycket flashbacks till min egen student. Min vackra kusin Stina tog studenten och bjöd på en trevlig studentmottagning med massa god mat och trevliga människor. Känns som det både var evigheter sen som jag tog studenten men likväl känns det som igår. Är så glad att den tiden innan studenten är gjord och att jag får göra så mycket som jag vill göra!!


Efter studentskivan blev det en skön kväll i kvällssolen på en uteservering på avenyn. Vad jag älskar den här staden!! Jag vill flytta hit, NUUU!!


Glöd i Göteborg

Yes, glöden, känslan och lusten är tillbaka. Tre bra pass denna veckan! Både löpning och jympa har känts fantastiskt när det gäller känslan. Back om track! Kan dels bero på mina nya skor och att Göteborg bjuder på så bra träning :)
Göteborg blev ju faktiskt utnämnd till årets idrottsstad, så helt konstigt är det kanske inte att hitta glöden i Göteborg.

/PiggElin


Cirkusskoj i Parken



Vilket drag! Vilken dag! Vilket väder!
Cirka 1000 ungar dök upp på Cirkusskoj i parken idag! Vi jympade till cirkusmusik och var cirkusartister. Många barn var utklädda och även vi ledare. Solen lyste och bjöd på en härlig och svettig stund. Efter passet så trollade jag (trollkarlen) fram glassbilen och bjöd alla barn på glass och banan. :) Mums!!


 

/PiggElin

Vårruset 2012

Ända sedan tidigt i morse kände jag mig opepp inför att springa vårruset. Jag var helt säker på att jag skulle göra sämsta loppet någonsin eftersom mina ben har strejkat det senaste. Dessutom regnade det och blåste kallt vilket aldrig är peppande.
Vid 6 tiden var det ändå dax att cykla iväg och jag var inställd på att loppet skulle bli en chans att springa in mina nya skor och bara känna efter känslan i löpningen. Ingen prestation och inga måsten. Vädret hade dessutom blivit mycket bättre.

Medan jag väntade på mitt lag vid startområdet så kände jag hur den peppande känslan smög sig på. Tjejer överallt som alla var på gott humör och laddade till tusen. Solen lyste och snart dök mina lagmedlemmar och vänner upp. När laget samlats för att gå bort till uppvärmningen så började pirret i magen, så där som det gör för mig inför ett lopp. Pirret gjorde mig på gott humör och mina ben kändes plötsligt pigga.

Starten gick, men med folkmassan som var så gick dom första 2 km långsamt. Därefter hittade jag min egen fart och kunde springa på ett 5 min/km tempo hela vägen in till mål. Skorna kändes mycket bra och gav mig energi i varje steg. Benen har inte känts så här pigga och svarat så bra på länge!!

Tiden blev 27 min, vilket inte är min bästa tid men inte heller min sämsta. Jag är nöjd över mig själv men ännu nöjdare över mina vänner som alla var nöjda med sina tider!!

Nu har vi njutit av vår picknickkorg hemma hos mig i värmen, så nu är jag mätt, nöjd och glad!! Tack för en fin kväll laget!! Och bra kämpat alla tjejer som sprang/har sprungit vårruset i år! Ser fram emot nästa år! :)



/PiggElin


Mjölk

Kolla vilken superprodukt arla har kommit med. Bra för oss som vill få i oss lite mer protein. Perfekt till mellanmålet med någon macka kanske eller efter träning för återhämtning. Bra där Arla!


Träningen vecka 22

Satt och funderade på om jag verkligen hade tränat bra denna veckan, och som alltid så har jag tränat mer än vad jag tror. Det märktes också på vågen idag när jag vägde mig. -1kg visade den, precis som förra veckan. Helt underbart, trots att jag faktiskt har ätit ute ett par gånger denna veckan.

Så här har veckans träning sett ut:
Måndag: Medeljympa
Tisdag: Medeljympa och ett skivstång/spinn 90 min
Onsdag: 3 km morgonpromenad
Torsdag: 3 km morgonpromenad, och ett långpass löpning på 11 km
Fredag: Vila
Lördag: 5 km löpning med inslag av styrka
Söndag: 3 km morgonpromenad

En helt okej vecka. Hade velat få in ett intervall/flex idag bara för flexens skull men är rädd att jag ska ta ut mig då det är Vårruset i Örebro imorgon. Kommer antagligen bli mitt sämsta vårrus någonsin eftersom jag inte hittar glöden i benen. Men om det är fint väder så tänker jag nog springa i mina nya skor och hoppas att dom ger en härligare känsla i ben och sinne.

/PiggElin


Hemmagjorda Chips

Igår hade jag lördagsmys hemma hos mig. Tittade på serier och åt chips. Men inte vilka chips som helst utan hemmagjorda, nyttigare chips. Jag tänker inte lura er och säga att det smakar precis som riktiga chips som man köper i affären, men dom är verkligen ett komplement, och jag gillade verkligen det. Ett recept som jag kommer göra fler gånger.



Hemmagjorda chips till 2 personer:
Skär 4 potatisar tunt med skalet på. Lägg dom i en påse och häll på lite salt och en liten skvätt olja. Funkar både med olivolja eller rapsolja. (Olivoljan ger lite smak). Skaka påsen så att saltet och oljan fördelar sig.
Lägg ut potatisen på bakplåtspapper på en plåt. Kör in i ugnen på 200 grader i ca 15 min. Håll koll hela tiden för det går väldigt snabbt mellan att dom är perfekta till att dom blir lite för "bruna". Dom är nämligen godast när dom är krispiga men inte bruna.
Jag funderar på om det är bättre att göra dom på 100 graders värme istället och att dom får sakta bli klara, då är det antagligen lättare att hitta den perfekta krispigheten. Men är man sugen och inte har nått tålamod så funkar det i dom höga graderna.

Hoppas ni gillar dom!
/PiggElin





GrusGropen


Här ser ni den berömda grusgropen i Karlslund. Det kanske inte ser så brant ut, men det är den, och galet jobbigt är det att ta sig upp för den när den är full av sand och grus. Stegen blir inte så långa då sanden gör att man halkar lite bakåt. Men vad gött det är efteråt! Upp och ner 3 gånger.

Ja, jag trotsade vädret och gav mig ut och sprang med en vän. Vi stannade och körde lite styrka tillsammans och sprang vidare. Avslutade vårat pass med 3 varv i grusgropen.

Känner fortfarande inte att jag har fått tillbaka glöden i benen sen Göteborgsvarvet, men jag ska snart börja springa in mina nya skor och hoppas på att dom ska ge mig en kick.

/PiggElin


Stockholm Marathon

Ligger här och tittar på sändningen av Stockholm marathon och tycker det är galet skönt att jag inte springer i år. Tanken är att springa nästa år och då hoppas jag både att det är bättre väder och att jag känner mig piggare i benen. Ska verkligen inte ligga och lata mig idag när många andra pressar sig runt 4,2 mil. Jag ska försöka ge mig ut på lite cofferun.

/PiggElin


Sommarlov!

Idag blev det sommarlov på riktigt! Jag har typ varit på sommarlov mentalt sedan 1 maj helgen :) men nu kan jag med gott samvete fortsätta njuta av ett både mentalt och fysiskt sommarlov. Hurra!!

Tänk om 1,5 år så är det jag som eximineras från musikhögskolan och kan lämna Örebro. Då blir det Göteborg igen, eller sthlm! Jag längtar!!
Men nu, SOMMARLOOOOV!!


RSS 2.0