Äpplebröd

Ännu en limpa är skapad av mina nybörjarbagarfingrar. Denna gången ett GI-bröd från Ola Lauritzson som jag bakade ihop jättesmidigt. Bara att blanda alla ingridienser och sen in i ugnen. Smakar sött och gott trots att det inte är något socker i. Istället är det äpple och honung som bidrar med sötman, och äpple finns det ju gott om i trädgårdar såhär års. Ola har nötter i sitt bröd, men jag bytte nötterna mot solroskärnor. Nu ska jag njuta av en kvällsmacka och lite te. Älskar nybakt bröd!
 
/PiggElin
 
 

Lidingö tjejlopp 2013

Då var 3 av 4 delar avklarade i tjejklassikern. Idag var det äntligen dax för Lidingö tjejlopp vilket innebär 1 mils löpning i mycket kuperad terräng. Upp och ner, ner och upp. Och när man trodde att backen var över så kom en ny backe.. Men detta var jag beredd på, såg till och med fram emot att se hur kroppen skulle reagera på sådan här löpning. Och löpning i sig gillar jag ju, så jag var faktiskt inte ett dugg nervös inför dagens lopp utan njöt bara av att få köra. Men njutningen kom och gick i terrängen, ena stunden kände jag mig stark och snabb, andra stunden kände jag mig långsam och döende. Något pers var inte ens att tänka på i den bergodalbanan som loppet bjöd på, så när jag till min stora förvåning sprang in på prick 1 timma så var jag hyfsat nöjd. Bara tjejvasan kvar nu och sen har jag gjort min första tjejklassiker. :-)
 
/PiggElin
 
 
 
 

Alla barnen dagen

Vilken succé det blev, vår härliga Alla barnen dag som avslutade hela vår röristurné.
Jag var nästan lite orolig i morse när jag började fundera på om vi hade tagit oss vatten över huvudet och att vi hade tänkt det större än vad det skulle bli. Tänk om det inte kommer några barn vad det första jag sa när jag vaknade i morse.. Men när "jättejympan" satte igång klockan 11.00 på Stortorget så fanns det inga tvivel kvar. Torget fylldes upp av glada jympande barn och deras föräldrar.
 
(bild lånad av tvärsnytt)
 
Efter vår "jättejympa" tågade vi iväg i en stor parad genom Örebro bort mot Friskis & Svettis. Jag vände mig om för att se paraden och blev förvånad över hur mycket barn och föräldrar som tågade med oss. Ballonger, musik, Nalle Puh och Mimmi pigg, och såklart alla barn och föräldrar och funktionärer gjorde paraden till en fest!
 
(bild lånad av tvärsnytt)
 
Väl framme vid Friskis och svettis blev det lång kö då alla skulle komma in och byta om för att snabbt kunna komma in på något av våra 9 barnvänliga pass som vi körde. Och när magen började kurra så var det bara att smita iväg till korvgubben som serverade korv med bröd och dricka helt gratis. Ville man ha en liten överraskning kunde man prova lyckan i fiskedammen. Men roligaste var förstås träningen, och det tyckte barnen också, kan jag lova, för hjälp vad dom kämpade, och hjälp vad duktiga dom var. Fantastiska!!
 
 
Jag är så stolt och nöjd med dagen. Det kunde inte blivit bättre. Tack alla som var med och gjorde dagen så fantastiskt härlig!
 
/PiggElin
 
 

favoritlimpan i ny form

Jag har ett bröd som är mitt favoritbröd. Alltid när jag fyller år så brukar jag få detta fantastiska bröd på morgonen. Dock är det brödet fullt av både socker och sirap så därför brukar jag inte äta det mer än till festliga tillfällen. Men nu har jag hittat en nyttigare variant av brödet och det smakar nästan lika gott som den onyttigare varianten. Jag passade på att baka denna fina och busenkla limpa idag nu när mina bagels och morotsbröd är på upphällningen. Receptet hittar ni hos PTfia här. I mitt bröd hade jag dock lätt filmjölk istället för filmjölk och havrekli istället för vetekli. Funderar också på om det går att byta sirapen till honung, men det ville jag inte pröva denna gången, så det får bli ett senare experiment.
 
 
 
/PiggElin

Träningsskolan levererar

VIlket himla grymt utepass jag och Ellen hade knåpat ihop till vår grymma träningsskola idag. Vi joggade och sprang. Vi gjorde upphopp vid svartån. Vi gjorde triceps övningar på bänk. Vi gjorde situps och rygglyft i grupp. Vi hade parövningar såsom skottkärran och gemensamt benböj. Vi gjorde spurtlekar och tävling i jägarvila. Vilket grymt pass. Och vilka grymma barn som va med. Jag är mycket stolt! Påfylld med energi kan jag ju njuta av kvällen.
 
/PiggElin

Finalvecka av röristurnén

Kroppen börjar kännas trött kan jag lova. Denna veckan besöker vi 19 skolor i Örebro för att boosta alla barn med rörelseglädje. Och på lördag avslutas hela turnén med ett hejdundrande träningskalas. Tjoohoo! Och sen skulle man vilja vila ett tag. Men icke, för på söndagen är det dax för tredje delen i min tjejklassiker. Det är dax att springa Lidingö tjejlopp. Spännande!
 
Försöker ladda med näringsrik mat dessa dagar för att kunna prestera på max både under turnén men främst under lidingöloppet. Igår blev det såhär fin middag som jag hyssade in i ugnen.
 
 
/PiggElin
 
 

Mörker och rädsla

Gjorde en liten deal med mig själv nu ikväll. Antingen pluggar du, eller också ger du dig ut på en löptur. Jag valde såklart löpturen. Hösten var vacker. Krispig och frisk. Men efter 5 km så kom mörkret. Jag var inte beredd på att det skulle bli så mörkt. Och att springa i mörkret tycker jag är lite läskigt. Jag blir mörkrädd, tror att det ska hoppa ut rövare ur varje buske som jag passerar. Fantiserar om att varje människa som jag ser på långt avstånd kan vara en massmördare. Jag fattar inte att jag har blivit sådan här. Kan inte minnas att jag var så mörkrädd när jag bodde i Göteborg. Kanske är det efter våldtäckterna i Örebro som det började.
Fram till 5 kilometer gick allt bra, sprang ganska centralt och möte många löpare som inte alls var ute efter att mörda mig. Jag lyssnade på en trevlig podcast och hade bra flyt i benen. Plötsligt blev det lite mer skog, och därmed mörkare. Jag vågade inte längre ha podcasten i öronen. Alla sinnen måste vara på spänn, hörseln likaså. Sträckan utan gatulampor var lång vilket fick mig att öka tempot med nästan 2 minuter per kilometer. (bra intervallträning dock). Sen kom jag ut i ett lite öppnare landskap och satte i podcasten i öronen igen, men kunde ändå inte släppa tanken på att någon kanske förföljde mig. Slängde blickar över ryggen flera gånger för att försäkra mig om att så inte var fallet. Efter 8 kilometer var jag tillbaka i bostadsområden igen, och när jag sprang ut i skenet från gatulyktorna utmed vägen, så blev jag lugn och trygg.
Det är så orättvist att vi tjejer inte ska kunna känna oss säkra efter klockan 7 på kvällen. Säkert finns det killar också som inte känner sig säkra, men vi tjejer blir till och med avrådda att inte ge oss ut själva på ocentrala platser när mörkret tränger på. Det är ju fruktansvärt!
Tur att jag mestadels har någon att springa med så jag kan känna mig trygg för även om benen kändes lätta och pigga idag, så var det en galet obehaglig känsla av rädsla i ca 3 kilometer vilket gjorde det hela ganska jobbigt. Fler gatulampor åt folket skulle jag vilja ropa också!
 
/PiggElin

Kakao

 
Du har säkert hört att lite mörk choklad ska vara nyttigt. Och ja, kakao innehåller höga halter av antioxidanter som vi alla vet är bra. Samt att det också innehåller ämnet teobromin som för oss människor i måttliga mängder kan bidra till en ökad fettförbränning. Dock innehåller choklad (både mörk och ljus) högre kalorivärden än vad kakaon i sig hjälper oss att förbränna. Därför kan man endast se mörk choklad som ett bättre alternativ än annat godis, men inte något som vi bör äta för att det ska vara nyttigt. Kakaonibs och kakaopulver är bättre eftersom det inte innehåller något fett eller socker, men även de ger mer energi än de förbrukar.
Men när godissuget sätter in och inte går att stoppa då är mörk choklad ett bra alternativ eftersom den innehåller en bitter smak som gör att vi nöjer oss med endast litegrann. Tillsist tänker jag avslöja att jag nästan varje morgon börjar dagen med en liten skål turkisk yoghurt, toppad av hallon, paulúns granola och en halv ruta mörk choklad som jag hackar och strör över. Ja, man kan ju inte vara bra på allt..
 
/PiggElin
 
 
 

Bra träningsvecka

Är så otroligt nöjd med denna veckans träning. Efter att ha haft en sommar med nästintill ingen träning, en seg start när höstterminen drog igång, och därefter en förkyldning som hindrade mig, så är jag nu back on track. Ni kanske tycker att jag har tränat mycket med alla rörispass som har varit under de två första turnéveckorna. Men min egen träning har istället varit frånvarande. Men denna veckan känner jag mig verkligen nöjd och jag mår mycket bättre i kropp och själ. Jag har lett två medelpass, jag har lett 11 rörispass, ett knattepass och jag har varit och tränat ett skivstång/spinpass. Dessutom har jag gått många fina promenader i krispig höstluft. Mycket nöjd är jag. Nu sitter jag här och njuter av lite te och mörk choklad. Och just mörk choklad och kakao tänkte jag skriva mer om imorgon.
 
/PiggElin
 
 

Affischering

Oj, nu har jag ont i fötterna. Jag har vandrat gata upp och gata ner i Örebro för hitta anslagstavlor för att sätta upp affischer som förhoppningsvis ska locka många barn till vår Alla barnen dag på friskis. Läs programmet här.
Är det bara jag eller har det blivit färre anslagstavlor i städer de senaste åren? Ett antal tusentals steg samlade jag ihop, och det var skönt att ta en promenad i den krispiga höstluften.
 
/PiggElin
 
 
 

Chiagröt eller chiapudding

Jag vet egentligen inte vad som är skillnaden på gröt och pudding. Kanske är gröt varm och pudding kall. Men i varje fall gjorde jag i morse något som jag kanske skulle kalla för kall chiagröt. Chiagröten förbereder man kvällen innan så att chiafröna (som ni kan läsa om här) hinner suga åt sig massor av vätska så att det blir en riktigt härlig gegga :-)
Jag tyckte det smakade gott, typ som en kall mannagrynsgröt och precis som förra gången som jag åt chiafrön så blev jag pigg. Tyvärr så ser inte chiageggan så god ut, och man äter ju med ögonen också. Men om man dekorerar med bär och nötter på toppen så blir det vackrare, tyvärr hade jag inte möjlighet att göra detta då mina bär va slut, och mina nötter såg mest ut som sågspån på toppen. Så därför har jag lånat lite bilder från google istället.
 
 
 
Såhär gjorde jag min chiagröt/pudding:
1/2 banan
1/2 dl kokosmjölk
1/2 dl mandelmjölk
1/2 dl chiafrön
lite vaniljpulver
lite kardemumma
 
In i kylen över natten. Toppa med nötter, frukt eller bär.
 
/PiggElin
 

Turnén fortsätter

Idag har vi verkligen kört järnet med många barn. Vi är halvvägs i turnén och nästan vecka väntar finalen. Idag har jag träffat ca 300 barn i 6 stycken rörispass. Att köra rörisjympa 6 gånger på rad tar på krafterna, och ger träningsvärk, men det ger också energi som är obeskrivlig. Jag tog med mig all denna energi när det sedan var dax att leda ett vanilgt hederligt medelpass. Och den gav mig verkligen kraft och jag kände mig inte ens trött mot slutet av passet. Rörelseglädje på hög nivå!
 
Ni kommer väl på alla barnen dagen den 28/9??? Alla är välkomna!! Läs mer om programmet här.
 
 
/PiggElin
 
 
 

Chiakräm

Som ni såg på bilden igår så var jag iväg och handlade lite olika roliga hälsoprodukter. En utav dessa produkter var chiafrön. Kommer ni ihåg att jag i somras läste boken born to run? Boken handlar om löparfolket tarahumaraindianer som kan springa i evigheter utan att bli trötta, trots att dom inte ens använder sig av löparskor utan kör hela racet med sina vanliga platta sandaler. Jaja, nu va det inte tarahumara indianerna som jag skulle prata om, utan chiafrön. Men Tarahumaraindianerna använder sig av chiafrön som huvudingridiens i en sorts energidrink, deras typ av redbull. Fröna är pyttesmå men fullproppade med omega3, omega6, protein, kalcium, järn, zink, fibrer och antioxidanter. Det sägs att en matsked chiafrön är lika med en portion lax, spenat och tillväxthormon. Fröna kan också hjälpa mot deppighet, dålig hy, och även hjärtsjukdomar.
Men chiafrön är faktiskt inget nytt, till och med de gamla aztekerna tuggade chiafrön, särskilt under strid. De skickade också chiafrön som present till kungar för tecken på sin lojalitet.
 
Nog pratat om chiafrön och deras storhet. Vad ska man göra med dom kanske ni tänker. Jo, Chiafrön kan suga åt sig 12 gånger sin egen vikt och passar därför perfekt att göra krämer, puddingar, gröt eller smoothies av.
Det första jag prövade med mina chiafrön var en kräm till mellanmål. Och efter att ha varit ganska så hängig så känner jag mig fanktiskt grymt pigg. Placebo?
 
Såhär enkelt gjorde jag min kräm:
Värm frusna bär och mosa till en "sås". Häll i en msk chiafrön. en nypa vaniljpulver och några droppar agavesirap eller honung. Blanda och in i kylen. 30 minuter senare har du en kräm som du kan toppa med tillexempel lite banan, och om man vill ha lite mjölk till krämen så funkar det också bra. Jag tyckte det smakade gott och som sagt, om jag blir så här pigg av chiafrön så är det fantastiskt!
 
 
/PiggElin
 
 
 

Aprikosbollar

 Aprikos och pumpakärnor innehåller massor av järn vilket särskilt vi kvinnor behöver mer av. Känner man sig lite hängig och trött så kan det vara att man har lite järnbrist. Då är dessa aprikosbollar riktiga järnbomber att ta till. Mixa 5-7 torkade aprikoser tillsammans med en dl pumpakärnor, en msk kokosolja, 2-3 dadlar och en nypa vaniljpulver. Rulla till bollar och doppa i kokosflingor. Bollarna går utmärkt att frysa in och äta lite kalla. Perfekt när det behövs något energigivande snacks.

Idag har jag också varit och handlat lite roliga saker. Ska berätta mer om dessa små produkter i framtida inlägg.
/PiggElin

Bagels

Morotsbrödet har inte tagit slut ännu, men ändå kände jag en sorts motivation till att återigen försöka baka ett lite nyttigare bröd. Denna gången hittade jag inspiration från Fredrik Pauluns frukostbok och bestämde mig för att göra bagels.
 
Jag utgick från pauluns recept, men som vanligt när jag lagar mat så häller jag plötsligt i helt andra saker än vad som står i receptet. Så till slut fanns det till och med 2 sorters bagels i min ugn på gräddning.
 
Båda varianterna innehöll samma grund, men sen mixade jag lite med mjölsorter. Resultat blev två sockerfria bröd. Recepten kanske ser långa och krångliga ut, men dom var väl värda all tid när det var klart. För resultatet fick väl godkänt!
 
Recept bagels med havremjöl:
25 gram jäst
5 dl vatten
2 msk honung
4 dl havregryn
4 dl rågflingor
ca 1-2 dl dinkelmjöl
 
Recept bagels vetemjöl:
25 gram jäst
5 dl vatten
2 msk honung
Ca 5 dl vetemjöl
Ca 5 dl rågsikt
 
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt och lös upp jästen. Häll i honungen. Och sen i med allt mjöl. På havrevarianten så mixade jag först alla torrvaror till ett mjöl. Degen ska inte vara kladdig, så tillsätt mjöl efter behov. Låt jäsa i 60 min. Knåda sen degenlite lätt och forma bullar med hål i mitten, lägg på plåt och låt jäsa igen i 40 min.
Sen kommer det roligaste, då det är dax att ge bullarna ett dopp i grytan. Koka upp vatten i kastrull och stoppa ner några bullar i taget. Låt koka 2 min varje sida. Ta sedan upp dom och låt dom torka lite på en handduk. Pensla med äggvita, och dekorera med önskade frön. Hyss in i ugnen 25 min på 180 grader.
 
/PiggElin




Kesoomelett

Jag hittade ett jättesmarrigt recept på Arlas hemsida som jag tänkte dela med er. Recptet är perfekt som återhämtningsmål då det är mycket protein i. Jag åt den till frukost igår och det var riktigt gott!
 
(Bild hämtad från arla.se)
 
Mosa en banan i en bunke. Tillsätt 3 ägg, 1 msk honung, 125 gram keso, och ett krm salt. Stek i lite smöt på medelvärme. Servera omletten med bär och lite extra keso.
Smarrigt, och nyttigt!
 
/PiggElin

Produktiv dag

Jag och Ellen startade dagen på Sörbyängsskolan och Kryddgårdsskolan för att inspirera 300 barn till rörelseglädje. Vi lyckades måste jag säga för dom hängde på alla rörelser, skrattade och det märktes att dom hade kul! Jag hade också kul, och det var skönt att starta dagen med rörelse.
 
Därefter blev det ett besök hos Polisen av trevliga själ. Jag har nämligen bokat en resa till Paris. Men precis efter att jag bokat resan så kom jag på att mitt pass hade gått ut. Tur att jag kom på det innan resan i allafall. Så jag fick fixat mig ett nytt pass, och blev faktiskt väldigt nöjd med passfotot!
 
Sen har jag tvättat bilen, gjort mina läxor, sorterat min tvätt och ätit mat.
 
Sist av allt blev det en löptur. Inspirerad av Sofia som gör tjejklassikern tillsammans med mig och Ellen, kände jag mig peppad att ge mig ut på en runda. 7,5 kilometer blev det, och tro det eller ej, men det kändes riktigt skönt och roligt! Jag överaskade mig själv..
 
En dag fylld med produktiva men trevliga saker. Jag gillar när det rullar på och händer mycket!
 
/PiggElin
 

På tal om bröd

Mitt morotsbröd igår blev helt fantastikt! Jag skulle kunna äta hur mycket som helst utav det brödet, men då måste jag ju baka igen. Så jag försöker spara så gott det bara går.
 
Läste en liten kort notis i en träningstidning om en bra grundregel när det gäller bröd som jag tänkte dela med mig av. Den kallas för 10:1 regeln och innebär att för varje 10 gram kolhydrater som brödet innehåller så ska de också innehålla minst 1 gram fibrer för att räknas som nyttigare i brödvärlden. Alltså, om ett bröd innehåller 30 gram kolhydrater så ska det innehålla minst 3 gram fibrer. Kan ju kanske vara en bra tumregel om man är ute efter lite nyttigare bröd i mataffärer.
 
 
/PiggElin
 

Morotsbröd

 Jag är inte rädd för bröd. Inte alls.. Men jag tycker att jag äter onödigt mycket bröd. Och gärna köpebröd som innehåller mycket socker, vetemjöl och fett som min mage egentligen inte mår så bra av. Men nu har jag kommit överrens med mig själv om en deal. Jag får bara äta mitt eget hembakade bröd. Haha, vi får se hur det går.. Jag som avskyr att baka. Laga mat är kul, men att baka är pest..
Men nu ska jag iallafall försöka mig på den här dealen och se om det går. Då får jag ju massa tillfällen att hitta lite nyttigare varianter på bröd, och jag kommer dessutom spara en del pengar. Så nu kör vi..
 
Första brödet ut ur ugnen är ett morotsbröd som jag hittade på underbaraclaras blogg. Istället för socker så innehåller det honung, vilket jag tycker är mycket bra och gott! Jag gjorde dock mitt bröd med lite mer grahamsmjöl och lite mindre vetemjöl, samt utan sesam och linfrön, bara för att jag ville.. :-)
 
/PiggElin
 
 

Röristurné

Och där gick startskottet och vi är igång med röristurnén! Jag och Jessica har varit på Vivallaskolan och pepprat med rörispass hela dagen. Vi har träffat många härliga barn, både stökiga och ordentliga. Men alla har dom varit med och rört på sig tillsammans med oss, och det verkar som de flesta har haft kul!
Vi blev även bjudna på mat i matsalen, som serverade riktigt fin lunch, med stor salladsbuffé och mycket god köttgryta. Det var tur, för efter 4 rörispass så kände vi oss faktiskt ganska låga på energi. Så med lite mat i magen så kunde vi sedan köra 2 pass till.
På Tegnérskolan har Lotten och Carina kört järnet, och innan dom här 3 veckorna är slut så kommer vi ha besökt 38 skolor för att sprida rörelseglädje.
 
Friskis & Svettis <3 Alla barn
 
 
/PiggElin
 

Jönköpingsturné

I helgen blir det turné igen med min kära vokalensemble. Denna gången ska vi till Jönköpingstrakterna för spelning i Habo, Furusjö och på Visingsö. Ska bli himla mysigt att få visa Visingsö för mina kära vänner!
Tyvärr blir det nog inte så mycket träning i helgen, men jag ska iallafall packa ner löparkläderna ifall jag skulle få ett infall och behöva göra av med energi. Men annars gör det inte så mycket om jag har en träningsfri helg, nästa vecka sätter ju vår "alla barnenturné" igång och då kommer det bli MÅNGA pass om dagen!
 
 
 
 
 /PiggElin
 
 

Mitt nya medelpass HT13

Jag ledde idag mitt medelpass på friskis och kände att den här terminen är mitt pass verkligen en utmaning. Jobbigt, svettigt och härligt!!
Det börjar med en skön uppvärmning som jag känner mig säker och nöjd med. Sen kommer en längre styrka med med mycket fokus på rygg, armar och bålstabilitet. 2 set med vanliga armhävningar och ett set med bakåtvända armhävningar för triceps. Sen kommer vi upp och det blir en tung låt med mycket ben. Andra styrkan  innehåller fokus på mage och sidan, och den avslutas med en jobbig bålövning. Sen köttar vi på med massa kondition som innebär allt från Grekiskplojdans - showjazz - Boxfeeling - Och slutligen en härlig 90 tals-dänga som suger det sista ur benen. Jag är faktiskt mycket nöjd med passet, det gäller bara att jag ska ha gjort det så pass många gånger så att jag knappt behöver tänka. Men det kommer.
 
Här har ni låt listan:
Medel HT13
 
/PiggElin

En diet i hetluften

Blev så frustrerad när jag såg att min vältränade, starka, snygga, aktiva och normalviktiga kompis hade gillat 5:2 dieten på facebook. Jag mådde nästan lite illa... Visst får alla tycka vad dom vill om denna dietfluga som tar över vårt land nu efter semester tider, då vi är som mest öppna för att köpa böcker och material som kommer göra oss till snyggare människor. Men JAG vill inte ställa mig bakom detta knäppa påhitt! Och jag hoppas folk tänker till lite kring dieten innan dom tar den till sig rakt av..
 
Här är några länkar som jag tycker formullerar det hela på ett mycket bra sätt!
 
En epedimi som tar över Sverige, skriver Emma Igelström här
 
Sofia på bloggen Uppochhoppa skriver om hur urbota dum dieten är. Läs detta klockrena inlägg här
 
Här hittar du Alexandra Dahlberg som skriver en krönika om synen på dieten utifrån ätstörningar.
 
/PiggElin

En klassiker

Ni tittar väl på Svt:s program "En klassiker". Jag blir typ rörd varje gång jag ser det. Kanske är det för att jag själv är så inne i klassikerhjulet just nu, och tycker verkligen att programet fångar den glädjen och känslan som finns i loppen och evenemangen. I programmet möter vi 4 individer som gör klassikern, några för första gången och Anders som gör den för 33 gången trots obotlig cancer. Igår tittade jag på när dom gjorde Lidingöloppet och när Anders sprang in i mål så började jag storgråta! Så om ni inte tittat, så gör det!
 
/PiggElin

Cross

 
Invigde mina nya löparskor idag med eget snickrat crosspass, där vi sprang och gick om vart annat och stannde på ställen i naturen där vi kunde göra lite roliga grejer kopplade till styrka. En lekplats bjöd på klättring, likaså ett berg. En högre sten gjorde vi upphopp på. En bänk blev bra till tricepsövningar och några trädstammar blev en slalombanan. Mycket roligt, och 7 km skrapade vi ihop om vi ska tro min telefonapp som jag inte riktigt litar på.
 
/PiggElin

RSS 2.0