Sveriges Mara

Imorgon är det dax för 2013 års upplaga av Stockholm marathon. Som vanligt så är inte tankarna långt ifrån att köpa en sista minuten plats och pröva att springa, men det är nästa års utmaning. Detta året är det fullt fokus på tjejklassikern. Men nästa år står jag förhoppningsvis där på startlinjen. Hoppas alla ni som ska springa imorgon känner er laddade! Ni har mitt fulla stöd hemifrån tvsoffan!! Kör hårt!

/PiggElin


Tysslingerundan och skyr

Skulle egentligen träffat en vän idag, men tyvärr blev hon fast med sitt uppsatsskrivande så jag fick en hel dag utan en ända planering.. Eftersom jag nu känner mig frisk så kändes det som att det var läge för en cykeltur. Tog med mig en vän och begav mig ut på een runda runt Tysslingen som är en sjö här i Örebro. Rundan i sig är endast ca 3 mil, men med dit färd och hemfärd blev det 5 mil. Mycket trevlig runda, men väldigt mycket grusvägar (körde alltså inte racern) som jag inte kände mig upplagd för att cykla på. Men det fanns fina vyer att titta på, så jag försökte cykla lugnt och stilla och bara njuta av värmen och utsikten.
 
 
Vi tog ett stopp vid ett fågeltorn där man kunde klättra upp och titta på utsikten över norra Tysslingen. Vi hade med oss lite matsäck som fyllde oss med energi.
 
 
Vi hade bland annat med oss varsin Skyr som är en isländsk yoghurt som görs på skummmjölk. Den innehåller massor av protein och ger bra mättnad.
 
/PiggElin
 
 

Yollibox

Äntligen!
Idag efter mitt medelpass på friskis så fick jag äntligen tag på ett paket Yollibox. Jag har hört så mycket om denna frozen yoghurt och jag har verkligen längtat efter att få pröva den. Jag har hört att yollibox naturell och den med chokladsmak ska vara väldigt god, men i affären fanns bara mango för tillfället. Trots att jag inte är så förtjust i mango överhuvudtaget så tyckte jag denna Yollibox var mycket god. Den smakade mycket och var söt och fräsch. Verkligen en glass i min smak! Längtar redan att få testa andra smaker. Och i sommar ska yollibox leverera nya sommarsmaker. Det ser jag fram emot!
 
 
Yollibox är frozen yoghurt som endast är gjord på naturliga ingridienser. Den består av 70% yoghurt och har en mycket låg fetthalt. Läs mer om Yollibox på deras facebooksida.
 
/PiggElin

Barn ger motion

Idag har jag varit och vikarierat lite på en förskola här i stan. Förskolan har såkallad ur och skur pedagogik vilket innebär att de är utomhus så ofta de bara går. Jag hade turen att få vicka hos dem när skogen stod på schemat. Det blev en himla mysig förmiddag i skogen med massor av sol, lek och stoj. Och nu i efterhand tänker jag på hur mycket motion jag måste ha fått under dagen. Förutom promenad för att komma till och från skogen så kan en dag i skogen med barn innebära en del kondition och styrka också. Vi lekte Björnen sover, Under hökens alla vingar, Bergsklättrare och upptäckare. Det fanns inget stopp på barnen och när jag var trött så var de fortfarande lika laddade som innan vi började leka.
Dels så återhämtar sig barn mycket snabbare vilket gör att det är svårt för oss vuxna att hänga med, och dels så är vissa saker som är lätta för barnen otorligt mycket jobbigare för oss vuxna. Tillexempel när vi lekte bergsklättrare så slängde barnen sig upp smidigt och lätt för en större sten, medans jag fick kämpa för att dra min tunga kropp upp. Så här är det på barnjympan på friskis också. Trots att jag är alldeles dösvett i slutet av passet så är barnen ofta bara varma och har dessutom hunnit återhämta sig innan det är dax för att springa för tredje gången..
Så mitt råd idag blir att om man inte har något eget barn, så kan man ju låna någon annans och få träning på köpet!
 
 
/PiggElin

Det närmar sig..

Här sitter jag och är fortfarande inte helt frisk.. Nästäppa, hosta och heshet är stadiet jag är inne i nu.. Och visst längtar jag efter träning, men jag känner ändå att min kropp är väl värd vila och det ska den få ett tag till. Dock börjar jag känna mig en aning stressad inför den första delen av tjejklassikern som är om endast 2 veckor. Klara av det kommer jag göra men jag vill ju klara det på en hyfsad tid och dessutom vill jag kunna njuta hela vägen. Dock vet jag ju inte vad en hyfsad tid är för en nybörjare, så jag satsar mer på njutningen. Konstigt egentligen hur jag under ett halvår tränar 3-5 pass löpning i veckan för att vara så förberedd till Göteborgsvarvet som det bara går, men när det om två veckor är dax för tjejvättern så har jag knappt skrapat ihop 30 mil.. Ojoj!
 
Sen oroar jag mig en del för lite småsaker såsom punktering? Jag har ju fortfarande inte lärt mig laga en punka. Det måste jag verkligen ta tag i så jag inte står där på tjejvättern och inte kan ta mig i mål pga punka..
Sen är det det där med cykelskor som alla mina cykelvänner (har dock inte så många) har tjatat på mig att det MÅSTE jag köpa! Den invisteringen har liksom runnit ut i sanden. Borde jag kanske köpa ett par? Och kommer jag då hinna cykla in dessa?
 
Hm, nu känner jag mig ännu mer oförberedd inför tjejvättern..
 
/PiggElin

Frysta bär

 
 
Äntligen har smittsskyddsinstitutet tagit bort sin varning för frysta bär. Sannolikt är det frysta jordgubbar som burit på hepatit och därför finns varningen fortfarande kvar på just frysta jordgubbar. Men hallon, blåbär och andra goda frysta bär kan vi nu använda igen. Så när jag kommer hem ikväll så ska jag göra mig en smoothie på de paketet frysta hallon som jag inte har vågat använda. Tipsa mig gärna om goda smoothierecept i kommentarsfältet :-)
 
/Elin
 
 
 
 

Rökinge Haraldsgård

I helgen befinner jag mig på Visingsö och njuter av försommaren på vår fina gård, Rökinge Haraldsgård. Efter att ha jobbat hela dagen så var det skönt att få komma ut i det fina vädret och gå en promenad. Eftersom jag fortfarande är sjuk och snurvlig så blev det ingen lång promenad, men nog så vacker. Imorgon ska jag jobba lite till och sen åker jag tillbaka till Örebro. Vill verkligen inte åka här ifrån just nu. Vill stanna upp och njuta och bara vara. Härligt att jag kan känna den känslan någongång, jag som ständigt är på väg och aldrig kan njuta av nuet. Visst är jag helt och hållet i nuet när jag tränar, men förutom det så har jag svårt att stanna upp och bara vara. Men här på Öa kan nuet ibland bli så otroligt nära. Jag älskar allt som är här, vår vackra gård, vättern, ekskogen, lugnet, historian. Det är så vackert så att det är omöjligt att inte bli fångad i det.
 
/PiggElin
 
 

Varför jag tränar

Idag tänker jag länka till en text, som beskriver precis det jag känner när jag tränar. Efter att ha läst texten så blev jag less på att vara sjuk och vill bara bli frisk så att jag kan få uppleva denna känsla som beskrivs så bra i texten. Klicka här för att komma till texten.
 
/PiggElin

Välkommen

Nu har jag gjort mina löparlopp för ett bra tag framöver. Istället måste jag börja sikta på Vätternrundan nu fram över. Men först ska jag vila. Min kropp är lite sliten av Gbgvarvet och vårruset och all träning som har tillkommit och jag kände redan igår att den förkyldning som jag trängde undan innan varvet är nu på ingång. Så imorse vaknade jag upp med ett fasligt halsont och efter att ha suttit jury för intagningsproven hela dagen på Musikhögskolan idag, så ligger jag nu helt lamslagen på sängen med feber! Men det gör inget. Nu är det helt okej att vara sjuk. Alla prestationer klara och jag hinner säkerligen bli frisk innan det är dax att stå på startlinjen igen. Så välkommen förkyldningen att ta över min kropp.

/PiggElin


Rus av våren

Så var årets vårrus avklarat. Vilken fantastisk vårtradition det är. Särskilt när man gör det ihop med fina vänner. Sprang in på 26 minuter och i och med tanke på att jag sprang Göteborgsvarvet i lördags och dessutom kände av mina benhinnor under hela loppet idag, så är jag väldigt nöjd med den tiden. Hade ju innerst inne hoppats på 25 minuter. Men jag är nöjd ändå. 7000 tjejer startade i år och det var fullt party! Jag och mina 11 vänner bildade två fina lag, fulla av träningsglädje! Är så stolt över att nästintill alla av mina vänner satte nya fina rekord för sig själva.
 
 
Efter loppet träffade vi Blossom och blev både fotade och intervjuade. Hon är ju så cool!
 
 
Vi avslutade kvällen med picknick och trevligt häng! TAck Vårruset för i år, men mest tack till alla fina vänner som jag har möjlighet att träna och tävla med! Ni inspirerar mig!
 
/PiggElin
 
 
 
 
 

Mitt Göteborgsvarv 2013

Jag vaknade på morgonen och kände mig helt fri från halsont och andra känningar av förkyldning och allergi, vilket gjorde att jag genast bestämde mig för att varvet kommer gå vägen. I sällskap av mina två bästisar så tog vi en lugn förmiddag med en stadig frukost och en lättare lunch med lax.
 
Eftersom en utav oss startade i en tidig startgrupp så åkte vi ner till starten vid 13.00 och fick därmed möjlighet att se elitlöparna både starta och sedan springa i mål. Galet vad snabbt dom springer!
Vi stod och tittade på dom när de sprang i mål och flera av dem var ganska tagna av värmen. Till och med de afrikanska löparna, som man tänker ska vara vana vid värmen, och att disponera loppet, hade problem och fick avbryta. Detta gjorde mig nervös och jag funderade på vad jag hade gett mig in på.
 
Jag startade i varje fall och första kilometern in i slottskogen funderade jag på om jag verkligen ville det här. Om det liksom var så kul att utsätta sig för att springa i denna tryckande hetta.
Efter 4 kilometer så kom en stor åsksmäll och regn/hagel kom från klarblå himmel. Det gick ett sus av lycka genom löparna.
Efter störtskuren så lättade det upp och värmen blev inte lika tryckande. Jag kände genast att det var roligt och skönt att springa. Klockan visade en ofattbar bra tid och jag kände att det kanske skulle gå att nå mål på 2.04 vilket var årets mål.
Stigningen upp på Älvsborgsbron gick bra och jag seglade förbi många trötta löpare redan där. Sedan höll jag tempot ända ut på hisingen och kunde glädja mig åt all publik och all musik. Hisingen är lång och tråkig att springa på, och när det sedan blir allt glesare med publik och musik vid ca 13-14 kilometer så är det ganska tungt. När man sedan ska över Götaälvbron och kämpa sig upp för lutningen så suger det verkligen i benen. På Götaälvbron tappade jag massor av tid och jag måste ha sett väldigt trött ut där, för plötsligt hejade alla funktionärer som stod ut med banan på mig. Jag kom ner för bron och gladdes åt att se min pappa som hejade på oss.
 
 
Sedan kom den kämpigaste biten på hela loppet, Avenyn! Tidigare år har jag ändå gillat att ta mig upp för avenyn då det är massor av publik och musik där, men i år tänkte jag på varenda steg som ledde mig närmare poseidon och utdelningen av våta svampar som man kan svalka kroppen och ansiktet med. Luften stod helt still mellan husen. Men jag lyckades med tunga steg hålla mig runt 6min/km och nådde poseidon.
Igenom Vasa och upp till handelshögskolan och då längtade jag massor efter målet. Sen kom skylten med 2 km kvar och jag kände hoppet inom mig. Först då orkade jag trycka på igen och beräknade att min ankomst till mål skulle bli enligt planen om jag orkade hålla uppe farten.
Upploppet var en fröjd och när jag sedan stannade på mållinjen så mådde jag extremt bra. Inga känningar på hemska ställen, inget illamående, och varken förkyldning eller allergiska tecken. Jag njöt och längtade efter medalj och kexchoklad som väntade vid utgången!
 
Vilken glädje!
 
/PiggElin

Dagen efter..

Förra året gjorde jag misstaget att träna på friskis dagen efter Göteborgsvarvet. Jag ville liksom känna mig hurtig och tänkte att kroppen skulle må bra av det. Men istället för att kroppen mådde bra av det, så fick jag en fot som gjorde så sjukt ont i flera veckor efter åt. Så detta året var jag helt säker på att jag inte skulle göra samma misstag. Så idag har jag bara typ ätit mat hela dagen eftersom min blodsocker är lite ostabilt nu efter varvet och den förbränning som måste ha gått åt under loppet. Och sen fick det bli en härlig promenad i solen, för att i alla fall röra lite på mig.. Aktiv vila!!
 
 
/PiggElin
 
 

Göteborgsvarvet 2013

Trots de senaste dagarnas hängighet med halsont och allergi så vaknade jag ändå idag med känslan av att jag klarar av Göteborgsvarvet. Och visst gjorde jag det! Tiden blev 2.04, vilket också var mitt mål för detta året. Det är en förbättring med två minuter mot förra årets 2.06. Jag är mycket nöjd, stolt och glad. Så skönt att jag inte svimmade i värmen som tog över Göteborg.
 
 
En längre resumé av loppet får ni imorgon! Nu ska jag äta pizza och se på Eurovison. :-)
 
/PiggElin

Ingefära

Om bara en liten stund så beger jag mig mot Göteborg och varvet. In och hämta startbevis och gå runt och mysa bland alla montrar på mässan blir kvällens uppladdning och sen är det bara att lägga sig tidigt för sömn.
Även idag känner jag mig inte riktigt helt kry. Jag är rädd att jag inte ska kunna starta imorgon men det får tiden förutse. Idag har jag gurglat mig med saltvatten, och kokat te på ingefära, honung och lime. Ingefära är ju en fantastisk krydda som jag borde använda mer av.
 
 
 
Förutom att den motverkar förkyldning så har den andra posetiva hälsoeffekter. Visste du tillexempel att ingefära har fettförbrännande effekt? Den optimerar och förbättrar ämnesomsättning och matsmältning i och med att den innehåller många typer av bra ämnen. Ingefära är bra mot inflammationer, ledbesvär, magbesvär, huvudvärk, illamående, toxiner och även åksjuka. Den anses också stärka hjärta och förebygga blodproppar.
 
Mer ingefära åt folket!
 
/PiggElin

Vitamindrink

Nu är det knappt tre dagar kvar till gbgvarvet och idag avverkades sista träningspasset. Nu kan jag inte göra så mycket mer än att vila mig i form. Jag har dock ont lite ont i halsen vilket gör mig orolig eftersom jag har drömt att jag ska bli sjuk till gbgvarvet. Jag får verkligen hoppas att det inte håller i sig och att det bara är inbillning.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
För att lindra mitt halsont så gjorde jag en liten vitamindrink som jag hoppas ska göra susen.
1 morot
2 apelsiner
1 citron
1 cm ingefära
Riv eller mixa moroten och ingefäran.
Pressa saften från citrusfrukterna och blanda med moroten och ingefäran.
 
/PiggElin
 
 

Exotisk afton

Efter en lång dag på friskis med både medelpass och sedan passbygge av det kommande Filmtajm i parken-passet, så kunde jag sedan sätta mig på balkongen och njuta lite av kvällssolen. Jag skärde upp min annanas som har legat och mognat i över en vecka och som nu var perfekt. Några skivor banan och lite jordnötssmör fick också förgylla min exoktiska afton i kvällssolen.
 
/PiggElin
 
 

Lopp i sommar

Sommaren närmar sig med stormsteg och om bara fem dar så är det gbgvarvet. Jag sitter här och tittar på vilka lopp som ska genomföras i sommar.
 
Här är de lopp som jag har planerat in:
  • Göteborgsvarvet -  Årets roligaste lopp. Staden, vännerna, publiken, kexchokladen och distansen!
  • Vårruset - Bara 3 dagar efter gbgvarvet ska jag ta mig an Vårruset tillsammans med två träningsglada lag av fina vänner!
  • Tjejättern - Cykeldelen av tjejklassikern
  • Vansbrotjejsim - Simdelen av tjejklassikern
  • Blodomloppet i Örebro - Ska antagligen hålla i uppvärmningen och då måste man ju springa också :-)
  • I-form loppet i Göteborg
  • Lindingöloppet - Springdelen av tjejklassikern
 
Här är några lopp som jag vill men inte har möjlighet att delta i detta år, men starkt rekommenderar till andra:
  • Stockholm Marathon - Har aldrig sprungit men många som gjort det säger ju att det är ett fantastiskt lopp
  • Tjejmilen - Årets roligaste tjejlopp
  • Grevskapsloppet - Vårt alldeles egna Visingsölopp! Fantastisk bana!
  • Midnattsloppet - Härligt lopp på sensommaren
Vad har du för lopp att rekommendera?
 
/PiggElin

Läkarbesök

Som jag skrev för några dagar sedan så har jag gått och blivit allergisk. Inte alls kul, och det har inte blivit det minsta bättre trots clarityn eller vila. Jag bestämde mig därför idag för att gå till doktorn, vilket är en himla process om man bor i Örebro (säkert andra ställen också).
Till sist fick jag iallafall träffa läkare som konstaterade att jag är mycket svullen i näsgångarna och därifrån kommer mitt onda i bihållerna. Antagligen beror det på pollenallergi, men han var inte helt säker. Jag fick lämna en massa allergiprover som jag får reda på om lite drygt någon vecka. Tills vidare ska jag äta massa tabletter och behandla mig med kortison. Olyckligtvis så kommer tabletterna göra mig trött och det kommer ju inte så lämpligt nu till Gbgvarvet på lördag. Men vi får se, jag kanske inte alls reagerar på det sättet, eller så väntar jag med själva tabletterna och kör på kortison till att börja med. Allt för Göteborgsvarvet!!
 
/PiggElin

Kvällspromenad

Trots att klockan närmade sig sju så stod solen högt på himmelen och inte kan man ju sitta inne och glo då. Vi tog min fina bil en liten bit bort från stan och hittade en underbar promenadstig där vitsipporna flockades. Har jag sagt att jag älskar våren??


Seltin istället för Salt

Idag när jag stod och lagade mat och skulle salta maten så kom jag på att jag i flera år har ätit Seltin istället för salt för att jag för ett antal år sen hörde att det skulle vara mycket bättre, men idag när jag försökte komma på varför det var mycket bättre så kunde jag inte komma ihåg. Så jag fick leta i mina böcker och på internet efter information. Men nu vet jag varför jag äter Seltin istället för salt och jag tänker inte sluta göra det.
 
 
I Sverige konsumerar vi i genomsnitt 8-10 gram salt om dagen. Hälften av det kommer från färdiglagad mat och halvfabrikat. För mycket salt ökar risken för högt blodtryck och idag har ca 27% av svenskarna högt blodtryck. En halvering av saltintaget skulle ta bort hälften av fallen. Många saltar vanemässigt på maten innan de ens smakat på den. På samma sätt som med socker vänjer sig smaklökarna vid salt smak med tiden. Och det är då lätt att överkonsumera. Seltin är ett hälsosammare val då de bara innehåller hälften så mycket salt (natriumklorid) som vanligt salt och är ett mineralsalt som även innehåller jod.. Resten är kalium och magnesium, två nyttiga mineraler vi behöver mer av.
(Text lånad lite varstans)
 
/PiggElin

Spontanträna

Drygt en vecka kvar till Göteborgsvarvet. I år har jag inte känt samma längtan till tiden efter Göteborgsvarvet. Tidigare år har jag liksom längtat mer till att träning som man lägger ner inför varvet ska vara över så att man kan börja träna på ett annat sätt med mer spontan träning och mer varierad träning. Men det har jag inte alls känt på samma sätt i år. Kanske är det för att jag är så löparfrälst numera så att löpningen är en del av min vardag. Eller så är det för att jag i år har varit mer varierad i min träning eftersom jag måste hålla ett fokus på tjejklassikern också. Och i och med det fokuset så kanske jag även har blivit ännu mer vältränad och orkar hålla det här hårda träningsschemat som jag numera håller. Jag gillar det, men idag kände jag att det ska ändå bli lite skönt när gbgvarvet är över och jag kan spontanträna mer.
 
Spontanträna idag innebär att jag förstör lite för mitt eget löparschema. Det går inte att få ut lika mycket i löpningen som jag vill om jag dagen innan tillexempel har fått ett infall om att köra ett tugnt skivstångpass där jag dessutom spontant har känt att jag är i form för att pröva att öka i vikt på benövningarna. Därför försöker jag att inte spontanträna så mycket under Göteborgsvarvsträningen, alltså typ hela våren..
Spontanträna är ju fantastiskt, och jag älskar när vänner hör av sig och undrar om vi ska träffas över träning istället för en fika. Jag älskar också att dra ut på spontana löparpass som inte innebär prestation eller snabbatider. Även ikväll kände jag att ett spontant träningspass skulle vara roligt, men denna veckan är ju tanken att jag ska dra ner på träningen och ladda upp inför gbgvarvet, så ett spontanpass sitter inte på sin plats just nu.
En vecka kvar, sen ska jag spontanträna!
 
/PiggElin
 
 

Hemfjärden runt

Idag blev det en cykeltur på 4 mil på den trevliga cykelslingan hemfjärden runt. Hemfjärden runt bjuder på många smultronställen som man inte visste att Örebro gömde på. Eftersom man inte kan cykla racer denna slingan då det är ganska många grusvägar så tog vi våra vanliga citybikes. Lite slitigare, men lika roligt!
 
I väntan på cykelfärjan funderade vi på om vi skulle klämma i oss Ässundets kända räkmackor. Men vi hann inte ens gå bort till cafét innan vi fick reda på att vi kunde åka med en tidigare färja. Ja, färjan är det som ni på bilden ser som en brygga :P
Att lyckas få alla vara med på en bild samtidigt som man cyklar är svårt. Det här var så nära jag kunde komma, och då får man ta att man ser lite knäpp ut..
 
/PiggElin
 
 

Kraftansträngningar

Vaknade omänskligt tidigt imorse, då jag drömde hemska mardrömmar och sen inte kunde somna om. Jag var tvungen att gå av mig mardrömmen och försöka tänka på nått annat, så jag stegade upp och mötes av sol och fler människor än vad jag kunnat ana så tidigt på morgonen. Det kändes nästan som klockan var runt 10, men när jag sedan kom hem igen så förvånades jag över att klockan inte ens slagit 7.00.
 
Eftersom dagen skulle bjuda på en och annan kraftansträngning så laddade jag med lång och stor frukost.
 
Vid lunch befann jag mig på friskis för att leda pass då lunchpasset saknade basledare så fick jag hoppa in. Eftersom motionärerna egentligen var vana vid bas så försökte jag tygla mitt ganska hoppiga medelpass, men det gick inte riktigt. Både jag och motionärerna verkade pigga och glada, så det var ingen idé att sätta stopp.
 
Lunch på stan i solen och sedan häng på löplabbet för att hjälpa kompis att köpa nya löparskor. Kan knappt gå in på löplabbet utan att fastna dräglandes framför alla fina grejer.
 
Någon timma senare var det dax för mitt ordinarie medelpass, och ska jag vara ärlig så var jag orolig om jag skulle orka. Men när man väl står där i mitten så är det svårt att inte bli laddad och energi som man inte trodde fanns bara bubblar ur en.
 
 
Nu är jag iallafall mör och glad och förtjänar dessutom vågrätt läge resten av kvällen!
 
/PiggElin
 
 

Tisdagsrutin

Jag är lite av en rutinmänniska. Jag gillar när jag har koll, och rutin på saker. Särskilt gillar jag att ha rutin på saker som får mig att må bra. Nu verkar det som att jag har fått en rutin på mina tisdagar som får mig att må bra och ger mig massor av energi.
 
Tisdagar är min handlingsdag. Det är då skafferiet ska fyllas på med diverse protein, kolhydrat och fettkällor. De senaste tisdagarna har jag gått upp ur sängen hyfsat tidigt (hm, tidigt för mig i alla fall). Klätt på mig träningskläder och promenerat till affären innan frukost. I affären vid nio-tiden är det lugnt och skönt, varorna fylls på och expediterna är trevliga. När jag sedan kommer hem så kan jag verkligen belöna mig med en stor fräsch frukost med allt det där som man vill ha! Och dessutom blev handlingen förenad med både nytta och nöje, innan klockan 10.00. Hela förmiddagen finns då kvar! Me like!
 
/PiggElin

Allergi

Det som jag för några dagar sen trodde var en början till förkyldning har resulterat i att jag antagligen är pollenallergisk.. Jag har varit skonad från pollenallergi tidigare men tydligen inte längre.. Idag mår jag risigt, och jag tycker faktiskt det är lite jobbigt att röra på mig.. Jag hoppas inte detta ska påverka mig och min träning och hoppas det inte blir värre än så här.. Hej, clarityn!
 
 
/PiggElin

Söndagscykling

Vaknade till strålande solsken och var bara tvungen att packa väskan för att ta en tur i det vackra vädret på min pigga hoj. Bakade några scones som fick följa med på min färd. Jag gjorde scones utifrån detta recept, men eftersom jag inte hade några bananer hemma så fick jag improvisera med att ha i 5 st dadlar i istället, och jag måste säga att scones blev enligt mig ännu godare.
 
Turen gick på främmande vägar, och jag chansade på hur jag skulle hitta. Men det gick mycket bra och jag skrapade ihop lite över 4 mil.
 
Örebro-Kumla-Almbro-Örebro.
 
/PiggElin
 

14 dagar kvar till Gbgvarvet

 
Endast två veckor kvar till Göteborgsvarvet. Och idag fyller dessutom min bästa vän år. Så därför har dagen inneburit massor av mat och massor av träning. Vi startade dagen med en brakfrukost på scandic hotell. Där fanns allt som en äkta hotellfrukost ska innehålla.
Plötsligt ringde min telefon och jag var tvungen att avbryta frukosten för att bege mig till friskis och göra en akutinsats som ledare. Det var jätteroligt att få hoppa in på någon annans pass, särskilt när så många kommer fram efteråt och säger att det var ett superbra pass som de gärna vill jympa igen. :-)
 
När jag sedan var uppvärmd och pigg efter passet så var det dax att avverka sista långpasset innan Göteborgsvarvet. 15 km stod på schemat, och med musik i öronen flöt dessa på riktigt bra. Dock hade jag väldigt ont i knäna. Tycker att mina knän har blivit lite värre de senaste veckorna, trots att jag äter nyponkapslar som ni kan läsa om här..
 
14 dagar kvar till gbgvarvet, men också 14 dagar kvar till Eurovision songcontest! Två av årets favorit evenemang!!
 
/PiggElin
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vilopuls

Jag har laddat ner en cool app till min mobil. Jag vet att min pappa inte kommer gilla den här appen för han är lite rädd för sådana här saker, men jag tycker den är fiffig. Appen heter "Heart rate" och genom att sätta ett finger mot kameran på mobilen så kan den läsa av vad man har för puls. Jag brukar i vanliga fall försöka ta min vilopuls ca 1 gång i veckan direkt när jag vaknar på morgonen, för att hålla koll på hur den förändras och då kan jag också lätt se infektioner i kroppen, som jag tidigare har skrivit om här. Med appen så har detta blivit ännu lättare att ta min vilopuls, direkt när jag slår upp mina blå på morgonen.
 
Med hjälp av vilopulsen går det att ta reda på om man har bra kondition eller ej. Detta pga att hjärtat blir starkare och effektivare vid regelbunden träning och behöver därför inte slå så många slag per minut (BPM). En person med god kondition brukar ha en vilopuls runt 60. Om du tränar regelbundet så sjunker vilopulsen. Tävlingsidrottare har en vilopuls runt 40-50 BPM. När Gunde Svan var som mest aktiv så sägs det att han hade en vilopuls på 32 BPM. 
 
Jag gillar verkligen tabeller som tydligt visar saker och ting, så här kommer en tabell som ni får ta lite med en nypa salt, för det är ju inte den stora Sanningen. Men jag tycker sånt här är spännande även om det säkerligen inte stämmer fullt ut..Det är också viktigt att komma ihåg att man inte kan jämföra sin vilopuls med sin kompis. Så även om kompisen har lägre puls så har den nödvändigtvis inte bättre kondition.

För kvinnor: 

Ålder Atleter Mycket bra Bra Över medel Hyffsat Under medel Dåligt
18-25 54-60 61-65 66-69 70-73 74-78 79-84 85+
26-35 54-59 60-64 65-68 69-72 73-76 77-82 83+
36-45 54-59 60-64 65-69 70-73 74-78 79-84 85+
46-55 54-60 61-65 66-69 70-73 74-77 78-83 84+
56-65 54-59 60-64 65-68 69-73 74-77 78-83 84+
65+ 54-59 60-64 65-68 69-72 73-76 77-84 84+
Enligt denna tabell är jag atlet, med en min ålder på 26 år och en vilopuls runt 57 BPM.
 
För män se denna länk
 
/PiggElin

Somrig lunch

Första maj är här och det kändes som sommaren kom samtidigt. Jag firade detta med mina tunna chinos och solglasögon. Och efter allt onyttigt som jag stoppade i mig på vårt firande igår så ville jag idag ha en fräsch och lättare lunch. Så det blev en riktigt somrig sådan. Enkla ingridienser men fantastiskt gott!
 
I salladen:
Sallad
Gurka
cocktailtomater
Riven morot
Rå gullök
Tunna skivor kalkon
Tunna skivor Rökt skinka
 
Serverad till pasta och en vitlökssås på creme fraishe.
 
/PiggElin

RSS 2.0