Friskis & Svettis Västerås

Igår eftermiddag gav vi oss i väg mot Friskis i Västerås, jag och några vänner. Varför åka till Västerås för att gå på Friskis kan man fråga sig, när det ändå finns ett friskis där man bor. Jo, jag ska förklara. I det senaste numret av friskispressen, så är det en bild på framsidan på en tjej som visar lite övningar. När jag såg bilden så tänkte jag, henne känner jag igen. När jag hade tänkt ett tag så kom jag på att jag läser hennes blogg.
Jag fortsatte läsa friskis tidningen och hittade artikeln om årets friskisledare. Vem som hade blivit utnämd till årets friskisledare i år var bröderna Ericsson på Friskis & Svettis Västerås. Jag blev ju självklart sugen på att gå på deras pass för att se om de verkligen var så bra så att dom förtjänade den titeln. Jag kollade upp på hemsidan och fann att både dessa bröder och bloggerskan på framsidan ledde pass samma dag. Så jag beslutade mig genast för att slå två flugor i en smäll och åka och testa dessa människors pass, samt inspireras till mina egna pass. Jag frågade några vänner som jag vet älskar friskis lika mycket om dom ville följa med, och det ville dom ju såklart! Vi begav oss iväg laddade till tusen, i min lilla bil!
 
Trångt och mysigt i bilen när vi åker från Örebro, laddade som bara den. Roligt mitt öga knappt får plats på bilden. :)
 
Vi anlände tidigt till Västerås och tog en liten sväng i kylan i Västerås City, för lite mat. Därefter åkte vi till Rocklunda som deras trevliga lokal hette. Huset var fräscht och salarna stora. Dock kändes omklädningsrummen lite som i skolan. Vi fick plats på medelpasset med Anna Hultgren som ledare.
Det var ösigt, fartfyllt, bra musik, och roliga rörelser. Snygg övergång från kondition till styrka och härlig rörlighet på slutet. Men framför allt, ett GRYMT BRA LEDARSKAP! Vilken energi, och inlevlse. Hon spände ögonen i oss alla och fick oss att kämpa ordentligt!
 
Mingel med Anna efter medelpasset i väntan på biljetter till Cirkelfysen
 
Efter medelpasset fick vi stå och vänta på nya biljetter till Cirkelfyspasset. Först blev det lite krångel med hur vi skulle få biljetter eftersom passet var fullt. Men snälla som bröderna Ericsson och Friskis värden var så fick vi komma in ändå. Och hjälp vilket pass! Fantastiskt! Det går egentligen inte att beskriva, för du måste uppleva. Men den peppen, och de hejarop som strömmade genom lokalen under passen, det förvandlade hela träningen till ett party. Vädligt roligt! Dessa ledare förtjänar HELT KLART sin titel, ÅRETS FRISKISLEDARE!
 
 
/PiggElin
 
 
 
 

Västerås

Nyss hemkommen efter en fin eftermiddag/kväll i Västerås. Berättar mer om besöket imorgon. För nu ska jag pusta ut, och sedan gå till sängs.
 
Såhär taggad blir man i Västerås! :)
 
/PiggElin

Onsdag

Onsdag igen och ingen träningsskola. Det känns tomt och konstigt att jag helt plötsligt bara ska vara på Friskis en timma köra mitt medelpass och sen är jag ledig resten av kvällen. Men också väldigt skönt, så i kväll ska jag unnaa mig lite extra mys. Det är ju Bonde söker fru ikväll, och jag tänkte bjuda en vän på kardemumma scones och sen bara njuta av att vara ledig.
 
/PiggElin
 

Tuff och utmanande julkalender

Inspirerad av andra bloggare så har jag nu suttit på förmiddagen och julpysslat lite. Det är ju snart första december och vem vill inte ha en julkalender att glädjas åt, precis som när man var liten. Skillnaden är att den här julkalendern är LITE jobbigare och utmanande. Jag ville inte välja bort den lilla chokladbiten som man ser så mycket fram emot så jag valde att fylla min kalender med små godbitar, men på varje godbit sitter en lite lapp med en träningsutmaning för dagen.
 
Mina små träningsutmaningar är väldigt blandade och innehåller tillexempel:
Morgonpromenad
Intervallträning - som jag får välja på vilket sätt jag ska göra den..
Valfritt friskispass
gym - ibland med bestämd muskelgrupp
specifika  övningar - tex 20 st knäböj, 15 amrhävningar osv..
Några lappar har min kompis fått skriva, för att det ska vara lite mer spännande.
 
Det ska bli superroligt att få börja öppna "lucka" nummer 1, och mycket gott att få äta den lilla chokladbiten också. En julkalender kan se ut på tusen sätt. Det här är mitt resultat. Hur ser din ut?
 
 
 
/PiggElin

Formkvitto

Igår gav vi oss då ut på ett litet äventyr, jag och vännerna. Äventyret gick till Nora och Norasjön som vi skulle ta oss runt. Vi parkerade i den lilla söta staden som är värd ett besök oavsett om man ska springa eller ej :)
Jag hade packat en väska med lite frukt och nötter för energipåfyllnad, dock såg jag väldigt ocool ut. Eftersom min väska inte alls är en löparväska, som alla andra löparnördar har, utan istället hade jag en sådan där jympabag som man hade när man gick i mellanstadiet.. Haha. Så de första kilometrarna fick jag inte springa först i vår lilla trio för då dog dom bakom mig av skratt, eftersom jag såg så fruktansvärt töntig ut i min "löparryggsäck".
Där har vi ännu en julklapp om du vill köpa något till mig. En cool löparrygga vore fint, TACK!
 
 
Vi kom iallafall iväg och i början var det lite svårt att hitta hur vi skulle springa, men jag improviserade lite och tror ändå att jag hittade en trevlig väg som stämde bra för att komma rätt resten av vägen. Tur att jag har sånt bra lokalsinne och gillar att läsa kartor. För mina vänner har noll koll på sånt, så jag kan egentligen lura dom vart som helst. :)
 
Jag var också den som höll koll på tiden och kilmetrarna och när jag ropade ut 5 km, så blev vi alla väldigt förvånade att det hade gått så fort. Vi kände oss ovanligt starka och det var ju tur att det kändes på detta sättet just denna dag då vi skulle springa så långt. Dock hade vi ju typ skrattat oss igenom dom första 5 km så inte kontigt att dom gick så snabbt.
 
När vi rundade övre delen av Norasjön så mötte vi en löpare som också skulle springa runt sjön, vi fick bekräftat att vi var på rätt väg och att det nu bara var att följa vägen utan att svänga av ganska länge.
 
Kilometer på kilometer flöt på, och när det hade gått 10 km så kände vi oss fortfarande väldigt starka och fikan som vi hade bestämt att vi skulle ta efter 10 km flyttade vi fram för att håll i tempot och inte bli kalla. Så vi fortsatte..
 
Efter 13-14 km började det skymma. Jag avskyr detta med hösten/vintern att man måste typ springa innan klockan 13 för att vara säker på att det är ljust under hela ens runda. Skymningen kom väldigt snabbt och tillslut såg vi inte mycket av det vi sprang förbi. Vi fick nästan en julaftonskänsla när vi sprang där i mörkret som små tomtenissar. Planen med fikan var att vi skulle stanna vid något fint ställe och inta energi, men eftersom det blev så mörkt och därmed inte så mycket fint eller trevligt att stanna vid, beslöt vi oss istället för att inta fikat gåendes, så att vi fortfarande var på väg framåt och inte blev kalla. Vi smaskade i oss av frukt och naturgodis, och massa vatten.
 
Efter vårt gående fika ökade vi på benen igen och betade av några fler kilometer. Vissa kilometrar med intsällningen: Är vi inte framme snart. Och vissa kilometrar med inställningen: Vad starka vi är, det här går ju hur lätt som helst.
 
Efter den 18-19 kilometern blev det lite läskigt. Då skulle man helt plötsligt springa ut med en lite större väg. Dock var vägen gjord så att man skulle kunna cykla vid väggrenen, men det var ändå läskigt i mörkret och jag var den ända som hade reflexväst på mig. Vi tyckte att det verkade läskigt som det var med att befinna sig så i väggrenen så därför beslöt vi oss för att gå istället för att springa, som tur var så var inte sträckan mer än ca 1 km så det kändes skönt när vi sedan kunde vika av in på en mindre väg och fortsätta springandes.
 
Sista kilometrarna var en fröjd. Vi gjorde vågen, och tjoade och tjimmade. En man som passerade oss berömde oss fast han inte hade en anning om hur långt vi hade sprungit.
 
Tillslut kom vi tillbaka till bilen igen och Statoil hjälpte oss med att tanka trots att vi inte hade några pengar med oss, så att vi skulle kunna komma hem igen. Tack statiol!! Vi hade aldrig orkat få bensinstopp på vägen tillbaka till Örebro..
 
Vilket formkvitto inför Göteborgsvarvet och all träning inför det som sätter igång nästa vecka!! Lycklig löpning på totalt 23 km!!!
 
/PiggElin
 
 
 
 

Norasjön runt

Idag ska jag springa två mil, tillsammans med mina favoriter. Det kommer bli roligt men jobbigt. Vi satsar dock på att pausa och fylla på med energi, så bara vi kommer runt är vi nöjda!
 
Bild från i somras, då 4 mil väntade..
 
/PiggElin
 
 

Vardagsmotion

Har nu ägnat kvällen åt att städa och göra rent i mitt hem. Det behövdes kan jag lugnt säga. Jag är ganska dålig på att göra storstädningar. Det är inte så ofta stökigt hemma hos mig, men det är inte heller så ofta skinande rent.
 
Jag avskyr tillexempel att damsuga. Det är så tråkigt och faktiskt ett väldigt tungt arbete.. Även göra rent spisen tycker jag är ganska tråkigt, och samma där, ett ganska tungt arbete.
 
Idag blev storstädningen i alla fall gjord och det blev rent och snyggt, och mitt upp i detta så kom jag på att det är otroligt bra vardagsmotion att storstäda.
 
Vardagsmotion är något som är lätt att öka utan att det märks så mycket i jobbighetsgrad eller tidsmässigt. Man behöver faktiskt inte köpa dyra gymkort, lägga in massa extra tid eller boka pass för att öka sin energiförbrukning. Lite vardagsmotion kan göra mycket för hälsan. Att öka vardagsmotion ger dessutom ofta mer än bara motion. Jag tänkte därför ta upp några tips på vardagsmotion förutom städning.
 
Trappor
Ta trapporna istället för hissen eller rulltrapparn. Denna lilla åtgärd kan åstadkomma mycket. Jag läste en gång om en överviktig kvinna som gått ner en del i vikt med endast denna förändring, att hon tog trapporna istället.
 
Gå till jobbet eller skolan
Bor du väldigt långt ifrån jobbet eller skolan och måste ta bilen, så kan du parkera eller hoppa av bussen någon kilometer där ifrån.
 
Handla med korg
Ta korgar i matbutiken när du ska handla, istället för vagn. Detta är bra styketräning för armar, axlar och händer.
 
Stå mycket
Oftast tänker man inte på hur mycket man sitter, för vi sätter oss gärna automatiskt. Men pröva en dag med att försöka stå så mycket det bara går, som tillexempel på tåget eller bussen.
 
Dansa
Oavsett om du går ut eller dansar hemma så är det en mycket bra vardagsmotion och också väldigt roligt sådan.
 
Ställ undan alla bekvämligheter
Apparater såsom fjärrkontroll, elvispar och liknande är bekvämligheter. Pröva att tabort dessa. Livet blir lite jobbigare men energiförbrukningen blir också MYCKET högre.
 
Gående möten
Ofta ses man över en fika, eller har möte på kontor. Pröva att göra något samtidigt som du har möte istället. Rör man på sig så brukar dessutom kreativiteten vara större och du och den du har möte med kanske får massor av idéer och bra tankar att använda.
 
Tvätta bilen/cykeln
Gör detta för hand. Både du och bilen/cykeln kommer må bra av det!
 
Lek med barnen
Leken behöver inte innebära datten, men oftast är det energikrävande att leka med barn, allt från att gräva i sandlådan till att putta på gungan i hög fart.
 
/PiggEiln
 
 
 
 
 

Tröstäta

Igår fick jag ett mail av tidningen iForm. En utav huvudlinen i mailet var frågan: Äter du med känslorna? Jag brydde mig inte så mycket om mailet men tänkte att det gör jag nog inte. Men så idag, när jag mår ganska krasst och känner mig otillräcklig och nere, så är min första tanke: Jag åker till Willys och köper godis!
 
Jag åkte till Willys och handlade en godispåse, och där kunde det varit stopp. Men icke, jag handlade skräpmat och efterrätt också, och sen stod jag en lååååång stund och kollade igenom chipshyllan.
 
I mitt chipsletande hejdade jag mig och tänkte på mailet.
 
När jag kom hem med alla godsaker utan chipsen, så satte jag mig för att läsa det där mailet från iForm. Tydligen så var det ett test som man kunde göra på deras hemsida, som skulle tyda om man var en känsloätare (=tröstätare) eller ej. Mycket riktigt så tyckte testet att jag hade en osund relation till ätande som baseras på mina känslor. Ja, jag vet.. Man ska inte ta sånna där test på allvar, men samtidigt så vet jag att det är sant, utifrån hur jag brukar bete mig.
 
Varför vi tröstäter:
Det är ämnet dopamin som frisätts i kroppen när du äter som ger dig den där känslan av välbehag. Så fort du då börjar känna dig ledsen eller orolig går ett larm till hjärnan som signalerar: Ät, så du blir glad igen!
Inte konstigt då att det är så lätt att fastna i tröstätande. Många människor tröstäter och det sker oftast inte medvetet.
 
Tänk om jag hade snörat på mig löparskorna i stället och tagit mig ut för att springa bort mina tankar, som jag dessutom vet hjälper. Då hade jag antagligen inte suttit här nu och varit lika ledsen. Och jag hade dessutom inte behövt tänka på allt det onyttiga som jag stoppat i mig. För tröstätande gör verkligen inte saken bättre. Men ni vet säkert hur svårt det är...
 
/PiggElin
 
 

En världslig sak

Det har skett en tragedi i mitt hem. Eller kanske en världslig sak.. Min matberedare har gått sönder. Jag som använder min fina matberedare till all matlagning nästan. Och det värsta av allt är att jag nu inte kan göra den underbart goda brownien. Jag som är sååå sugen!
Så om du vill ge mig en julklapp i år, ge mig då en mixerstav från Braun, så att den kan passa ihop med alla mina kärl som jag så flitigt använder. Gärna en för tidig julklapp, eftersom jag är sugen på Brownie NUUU!
 
/PiggElin

Avslutning

Vilken hejdundrande avslutning det blev med träningsskolan idag. Eftersom det var sista gången så fick även deras föräldrar hänga på. Och vi körde en lite blandad kompott av jympa, cirkelfys och lite rörlighetsträning.
Massor av pepp och hejarop ekade genom rummet. Efter passet så bjöds det på en liten fika medans det skrevs utvärderingar.
 
Nu sitter jag här coh summerar utvärderingarna och det är så himla kul att se hur uppskattat det har varit. Barnen har fått prova Cirkelfys, Uteträning, Jympa, Box, Step, Dans, Cirkelgym. Bäst poäng fick cirkelgymmet, som fick 5 poäng av 5 möjliga av alla barnen. Fantastiskt!
 
Den finaste komplimangen fick jag på utvärderingen också. I frågan hur har ledarna varit under terminen, så uttryckte en att jag var en av de bästa ledarna som denne hade haft. Det ni!!!
 
Lycklig!!!
 
I nästa nummer av friskispressen kan du även läsa mer om träningsskolan.
 
/PiggElin

Morgonträning

Imorse ringde väckarklockan 06.00 och det var bara att pallra sig upp. Lite frukost och sen iväg mot friskis för ett tidigt spinningpass. Även denna gången kände jag mig pigg, stark och nästintill odödlig. Och det bästa av allt är att jag nu sitter här glad och ännu mer pigg och känner mig sådär oförskämt hurtig!
 
Varför morgonträning?
Förutom att man får en fin start på dagen med hjälp av morgonträning så finns det andra hälsosamma effekter.
På morgonen har vi nämligen optimala förhållande för att bränna fett. Efter en natt utan mat så är nämligen blodsockret och insulinnivåerna låga, och förrådet av kolhydrater i kroppen är näst intill slut. Detta gör att kroppen använder sig istället främst av fett som energi. För att dra nytta av dessa optimala nivåer och bränna lite fett så är det bra med lågintensivträning innan frukost. Har man svårt att träna utan något i magen så kan man äta något litet innan. Det är då bra att äta något som är fritt från kolhydrater, gärna protein av något slag. (Paulún)
 
/PiggElin
 
 

Ny vecka

Då var det ny vecka igen, och jag är tillbaka i Örebro, efter en fin helg i Göteborg. Jag kände mig inte det minsta taggad på en ny vecka när jag vakna i morse. Och jag kunde bara tänka på alla lektioner och läxor som väntade..
 
Efter att skoldagen var avklarad så hade jag bestämt mig för att ta mig till Friskis och vara med på ett cirkelfyspass som min ledarvän ledde. Det var dessutom hennes premiärpass idag så det var lite pirrigt och taggande. Hon gjorde grymt bra ifrån sig som cirkelfysledare och det var väldigt roligt, men VÄLDIGT jobbigt.
 
Nu är jag fylld med massor av energi för veckan och känner mig redan lite mer taggad inför veckans utmaningar och möjligheter, som jag ska försöka att tänka att det är istället för prestationer..
 
Imorgon väntar morgonspinning igen, innan ens tuppen har vaknat....
 
/PiggElin

Smoothie

Två trevliga smoothies. Även dessa från rawfood baren. En med chokladsmak och en med päron och färska bär. Mumsigt!!


Rawfood lunch

Idag fick jag äntligen testa rawfood baren i Göteborg. Mycket spännande, trevlig personal men väldigt trångt är mina tankar efter besöket.
 
 
Vad är rawfood?
Råvaror som inte är behandlat och är rena från tillsatser. Råvarorna brukar oftast vara ekologiska och kan vara allt ifrån grönsaker och frukter till sjögräs och örter. Råvarorna hettas aldrig upp över 42,5 grader för att behålla alla nyttiga näringsämnen såsom vitaminer, mineraler och fibrer.
 
När vi kom in på rawfood baren så fanns det inte en ända plats. Det verkar verkligen ha blivit populärt med rawfood och deras lilla restaurang är inte stor. Men tillslut fick vi allafall ett bord att sitta vid.
Jag hade gärna velat prova deras lasange eller pizza som jag har hört ska vara så fantastiska, men inget av dessa hade dom just idag. Istället fick jag ta en mosaka, gjord på zuchini och någon tomat och olivröra tror jag. 
 
Jag tyckte att min mosaka var helt okej. Dom första tuggorna jag tog tyckte jag att det var så konstigt att den var kall, men det blev bättre efter en stund. Mot slutet var jag ganska trött på smaken, men det kan bero på att den smakade ganska mycket oliver och jag gillar inte oliver så mycket.
 
Mitt lunchsällskap tog en chilligryta gjord på linser och morötter med en avokadoslasa. Jag smakade lite, men tyckte inte att den förtjänade namnet chilligryta, dock var den ganska så trevlig ändå. Tillsammans med chilligrytan kom ett hemmagjort fröknäcke som jag tyckte smakade mycket bra.
 
 
 I det stora hela så tyckte jag det var spännade, och fräscht. Kanske inte jättegott, men jag ser fram emot fler besök och mer rawfood, för det var verkligen kul att få prova något nytt.
 
/PiggElin
 

Göteborg

Jaha, då var det fredag igen och jag har även denna helg packat väskan och sitter på tåget. Denna helgen åker jag mot Göteborg och en helg full av roliga saker. Bland annat ett besök hos galenskaparna och deras 30års show!!

Denna helg ska bli underbar. Jag ingen träning planerad utan ska göra precis det som faller mig in. Bra med sånna pass ibland, som bara är byggda på känsla och dagsform.

Ska även hinna med lite shopping och en lunch på rawfood baren! Det blir spännande att smaka rawfood! Någon som har erfarenhet och vet något liknande ställe i typ Örebro eller Stockholm?

/PiggElin


Milen

 
Idag blev det en mil i löparspåret. Vilken härlig känsla det var. Eller ja, inte hela passet, för i början hade jag väldigt ont i mina benhinnor. Men det släppte efter 2 km, så det va skönt! Och resten av passet var lugnt och skönt och jag kände mig stark.
 
 

Intervaller

 
Man kan tycka att det räcker med ett spiningpass klockan 07.00 på morgonen som dagens motion. Men är man ledig en hel dag och den ena kompisen efter den andra frågar om man vill hänga med ut och träna, så kan man inte annat än att hänga på. Så när klockan slog 18.30 igår kväll så hade jag hunnit med 3 stycken träningspass av olika slag.
 
Vid lunchtid blev det löpning innehållandes långa intervaller. Femhundringar som jag kallar dom. Idag körde vi dessutom på löparbana, vilket jag tycker är både fördel och nackdel. Fördelen är att underlaget är jämt och skönt och man känner sig lite som Usain Bolt när man springer.. Hahah
Nackdelen är att man ser exakt hur lång sträcka man har framför sig och då blir 500 meter så långt enligt mig.
 
 
Det var slitigt med intervaller.. Säkert pga spiningpasset på morgonen, för benen kändes inte pigga. Så jag gjorde faktiskt 4x500m, och sen körde jag 4x100m i lite högre tempo. Men jag är så glad att jag fått rutin på mina intervallpass. Kvalitén blir så mycket bättre i löpning om man lägger in pass med andra syften än att bara springa från punkt A til punkt B. Man blir snabbare och starkare med kvalitetspass.
 
/PiggElin

Hurtig start på dagen

Jag trodde knappt det var sant när klockan ringde 06.00 i morse och jag skuttade upp ur sängen. Jag som är så sjukt morgontrött i vanliga fall. Men idag flög jag upp ur sängen, och strax där efter så möte jag Ellen i trappuppgången med ett leende på läpparna. Jag kände mig oövervinnerlig!
 
Vi cyklade in mot stan, och när vi lämnade lägenheten kändes det som att vi var dom ända vakna på hela jordklotet. Men ju närmare stan vi kom desstå fler människor och liv. Vi svängde in till friskis och mötes av ca 40 morgonpigga människor som redan satt på sadeln och trampade igång sina cyklar. Jag och Ellen fick de sista cyklarna och jag började fundera över hur detta skulle gå. Hur skulle kroppen reagera på ett spiningpass klockan 7.00 på morgonen?
 
Varmt blev det, men bena kändes pigga och starka. Jag pumpade på, och jag kände nästan för att hojta till av lite glädjerus när sista konditionslåten nådde sitt slut och musklerna kändes varma och utpumpade.
 
Tanken var sedan att jag skulle åka hem, äta en andra frukost och gå och lägga mig igen. Men det gick inte, jag blev sååå himla pigg av passet, så det var ingen vits med att gå och lägga sig. Jag åt min andra frukost och sen har jag övat på dirigeringsläxa, sångläxa och lagat lunch, och klockan är inte ens 11...
 
Det är fantastiskt!! Så här vill jag vara, så här vill jag känna, ALLTID!
 
/PiggElin
 
 

Matkoma

Det är ganska spännande att allt för ofta så hamnar man i matkoma. Mat ska ge energi men istället blir vi trötta.. Jag har hört vid ett fler tal tillfällen att om man blir trött efter man har ätit så handlar det ofta om att man inte har en rätt ihopsatt måltid. En måltid som ger en energi! Isället kanske man har för mycket eller för lite av någon komponent, såsom fett, kolhydrater eller protein.
 
Jag har mer och mer börjat släppa på en precis rätt fördelad måltid mellan dessa komponenter som jag vet passar mig. Och jag märker mer och mer hur trött jag blir efter maten. Jag behöver nästan en powernapp för att orka ta tag i eftermiddagen. Istället försöker man pigga upp sig med ett par koppar kaffe..
 
Men efter helgen på "allt om hälsan-mässan" så känner jag mig pigg och inspirerad för att ta nya tag i mat och träning. Kanske jag inte behöver ta så mycket nya tag i träning, den finns alltid där för mig. Men maten har jag slappat  till mig med. Därför ska jag försöka hitta tillbaka till en nivå där jag lyckas hålla mitt blodsocker i en jämn  kurva hela dagen. Detta innebär förstås fler men mindre mål om dagen, vilket kräver lite mer tanke och planering. Det är tillexempel lätt att glömma bort mellanmål eller att äta ett näringsrikt mellanmål.
 
Nu när vi går mot mörkare tider så är det också lätt att känna trötthet. Genom att äta bra och näringsrik mat så hoppas jag på att känna mig som den PiggElin som jag egentligen är, trots en mörk vinter.
 
/PiggElin
 
 
 
 
 

Testresultat från mässan

Som sagt så gjorde jag det där hälsotestet på mässan igår. Jag var jätte nervig inför det och tvivalde på om jag skulle göra det. Men jag är väldigt nöjd nu i efterhand.
 
Hållning har jag alltid fått höra att jag är framåtlutad i axlar, vilket jag även igår fick höra. Dock tyckte hon igår att det inte bara hade i axlar att göra, utan mer hela kroppen. Men jag vet inte om jag stod precis så som jag brukar på bilden som togs. Jag var nämligen inte riktigt beredd på fotot.
 
Kroppsfett och musklermassa hade inte förändrats så mycket från förra året, glömde skriva upp exakt, men man ska få ett mail senare med ens resultat. Kanske återkommer om detta i ett senare inlägg.
Dock hade jag blivit lite större om höften..?
 
Nu kommer vi till det som jag mår lite dåligt över och som jag ofta tänker på. Mitt BMI. Testledarna fick fram ett galet högt BMI på mig, ett BMI som gjorde att dom till och med trodde att dom hade knappat in fel siffror och var tvugna att göra om det. Men icke var det något fel, jag har ett väldigt högt BMI. Ett BMI som man knappt kan tro är sant när man tittar på mig. Men detta har jag vetat om länge så det kom inte som en överraskning, så det är bara att fortsätta kämpa.. BMI ska man ju ta lite med en nypa salt dessutom, eftersom muskler väger mer än fett..
 
Sedan gjorde jag konditionstestet och fick en siffra som var jättebra!! Otroligt bra enligt testledarna! En testresultat siffra som låg lååååångt över vad jag som kvinna på 25 år ska ligga på i kondition!
Det gjorde mig glad och  det jag kommer komma ihåg mest!
 
Så i det stora hela är jag nöjd med hälsotestet, och jag är glad att jag gjorde det!
/PiggElin

Allt om hälsa 2013

Det blev en heldag på hälsomässan i Stockholm idag. Mest blev det en heldag pga att det var så ofantligt mycket folk. Man fick stå i långa köer vart man än var.

Men mycket finns det att titta på, köpa och inspireras av.

Köpte med mig Paulun produkter. Müsli, bars och kokosvatten.
Fick med mig några träningstidningarna, runners world, finess magasine och topphälsa.
Och jag gjorde hälsotestet. Återkommer med resultat imorgon.

Nu hemresa!!

/PiggElin


Dagen då Billy blev sjuk

Ja, Billy är alltså min bil, och idag när jag skulle köra från öppna förskolan inne i stan där jag hade lett rörispass så hände något med min lilla Billy. Plötsligt lät han inte längre som han brukar och det kommer massor av gas ifrån honom. Så efter att tänkt lite fram och tillbaka så tänker jag nu låta honom gå vidare... till en annan ägare..
 
Så nu blir jag bil lös. Det innebär massa mer cyklande antar jag. Vilket är jättebra!! När man har bil så väljer man bilen automatiskt, trots att man inte måste ibland. Ofta när jag har tänkt att cykla, så kommer jag på bortförklaringar för att kunna ta bilen. Jag skyller på kylan, eller att mina kläder är för tajta att cykla i, eller att jag ska iväg senare och behöver ha bilen då, eller att jag känner mig trött i kroppen.
 
Nu är det slut på bortförklaringar, nu finns det inget val!
 
Känner du någon som vill köpa min bil? Hör av er till mig.
 
/PiggElin
 
 

Osunda ideal

Nu kommer dagens inlägg.. Har gått och tänkt hela dagen på hur jag ska skriva det här, för så fort jag tänker på detta så blir jag mest lite smått förbannad. Självklart handlar ju mina tankar om samma sak som många andra träningsbloggare dessa dagar har skrivit om, Katrin Zytomierskas blogginlägg angående SATS marknadsföring. Och nej, jag tänker inte länka till hennes blogg! Efter att hon dessutom medverkade i TV4 nyhetsmorgon imorse så blev jag så trött och less så att jag nu är tvungen att skriva av mig..
 
Jag har tränat på Friskis i 9 år, men är fortfarande överviktig. Men är jag otränad? Skulle min kropp må bättre om jag inte tränade? Borde jag träna mer? Eller är det Friskis & Svettis det är fel på? Dessa frågor är sådana som Katrin ställer mot SATS, men även deras reklamtjej, Josephine. För mig är svaren på dessa frågor SJÄLVKLARA!
 
Trots min övervikt så tvivlar jag inte på att Friskis & Svettis är stolta över att ha mig som ledare, och de skulle aldrig säga till mig att jag inte kan vara ledare, för att jag då egentligen borde väga 55 kilo. Nej, jag är stolt över dom idealen som Friskis och nu även SATS vill stå för. Ett ideal där träningsglädjen står i centrum inte mitt utseende.
 
En motionär kom fram till mig efter mitt medelpass igår och tackade först för ett bra pass, och nämnde sedan att han tyckte det var så skönt med en ledare som inte såg ut som barbie, men inspirerade till träning och rörelse mer än många andra.
 
Hälsa är inte att väga 55 kilo, oavsett längd eller kroppsbyggnad. Hälsa är inte att träna endast för att gå ner i vikt. Hälsa är inte att fastna i dieter som tar kål på en. Jag vill dessutom avsluta med att länka till ett av mina tidigare inlägg som handlar om att vara vältränad.
 
/PiggElin

Längtar

Kan det inte bli fredag nu?
Då är det nämligen dax att återigen packa väskan och åka till Stockholm. Bo på hotell, chilla i stora staden, shoppa, äta hotellfrukost, men mest av allt längtar jag efter att gå på hälsomässan.
 
Hälsomässan är en mässa som bjuder på allt inom träning och hälsa. Jag ser fram emot att gå på föreläsningar och lyssna på det senaste inom träning och hälsa. Jag ser fram emot att provsmaka allt från smarriga smoothies till torra proteinpulver. Jag ser fram emot att shoppa tidningar, böcker och träningsredskap eller träningskläder. Jag ser fram emot att prova på nya och gamla träningsformer.
 
Sen så ska jag också göra ett hälsotest. Samma hälsotest som jag gjorde förra året, för att se hur jag ligger till. Har jag förbättrar mig på någon del? Eller har jag blivit sämre? Spännande. Vet att man inte ska ta dom där hälsotesten på helt allvar, men jag tycker ändå att det är lite spännande, och lite säger dom om en antar jag.
 
Åh, vad jag längtar! Kan det inte bli Fredag nu???
 
/PiggElin
 

Intervaller i skidbacke

När jag vaknade imorse så blev jag så fantastiskt glad av att solen lyste, till skillnad från gårdagen då regnet öste ner och det var lika mörkt som i graven. Det passade så bra att solen lyste just idag, eftersom jag och mina två löparvänner hade planerat backintervaller i skidbacke. Jag har så länge velat prova detta och hade nästan en lite romantisk bild av hur det skulle vara att springa upp och ner med hjärtat bultande i i bröstet.
 
Vi stack iväg till Storstenshöjdens skidanläggning och satte igång. Först 2 km uppvärmning och sen var det bara att börja kuta! Wow, vad det kändes! Men mest i andningen, vi flämtade som hundar efter bara några meter, och fick dela upp backen i olika etapper. Men vad jag älskar att känna känslan av hur hjärtat kämpar och andningen är så påtaglig så att man stönar..
 
När vi kom en bit upp på Storstenshöjden så hittade vi en perfekt backe att intervallspringa i. Upp och ner, fem gånger. Det låter kanske lite, men prova själva. Det känns verkligen överallt baksida, framsida, andning och hjärtat. Ja, sista backintervallen skakade jag till och med i benen lite.

 

 
Sista bilden visar hur glad man blir när man har sprungit klart!
 
/PiggElin
 

Lax, lax och lax

Lax i ugn, stekt lax, lax i micron, kokt lax, laxgryta, gratinerad lax, laxburgare, laxsoppa. Lax i alla former är såå gott! Jag tror faktiskt att jag kan säga att jag äter lax ca 2-3 gånger i veckan. Och idag är en sådan dag. Hur jag ska göra min lax idag vet jag inte, men det finns ju mängder av alternativ.
 
Såhär säger Paulún om fisk i boken 50 genvägar till fettförbränning:
Omega-3-fettsyror från havet är mycket speciella. De gör som bekant mycket nytta för vår hälsa, men är också de fetter som lättast blir förstörda av värme och syre. Omega-3-fettsyror oxiderar lätt och när det sker i kroppen ökar risken för inflammationer och allvarliga sjukdomar. Därför är det naturligt att omega-3-fettsyrorna inte lagras så lätt i dina fettceller, tvärtom så verkar ett intag av omega 3 tala om för kroppen att det finns fett som härsknar lätt, och att fettförbränningen måste öka för att inte hälsan ska försämras (Paulún 2011).
 
Jag är inte så förtjust i så många andra fiskar förutom lax. Men ett hett tips är att försöka få i dig fisk 2-3 gånger i veckan. Varför inte prova min makrillröra, fisk i kokoslåda, eller min favorit lax under täcke. Eller så kan du ju prova att bete dig som en fisk och ta en simtur :)
 
/PiggElin
 
 
 
 

Mot Visingsö

I skrivande stund sitter jag i Grännahamn och väntar in färjan som ska ta mig till mitt paradis.

Träningskläder för både inomhus och utomhus träning är ned packat och jag hoppas kunna göra ett besök på Friskis & Svettis Jönköping imorgon.

Påvägen ner från Örebro njöt jag av det fina landskapet som trots höstenrusket är väldigt vackert. Såg att det ut med nästan hela vägen från Örebro till Gränna går fina cykelvägar. Jag började genast fundera på om det ska bli en liten utflykt i vår på cykel. Örebro - Visingsö. Det vore ju himla kul!!

Typiskt mig, att aldrig leva i nuet. Bara planera för nästa utmaning eller längtan. Det är något jag borde öva på, att stanna upp, och inte tänka på morgondagen. Men det är så svårt! Men på Visingsö blir allt sånt, lite lättare. Min oas!


Smala armhävningar

Weeeeiiiii!!
 
Igår var jag på cirkelgym på Friskis. Det var ganska länge sen jag var på cirkelgym, och det kändes lite i kroppen. Jag lyckades börja vid en station som föralltid har varit min HATA STATION! Detta pga att jag är så svag i mina triceps. Okej, jag är ganska svag i armarna överhuvudtaget, men just triceps är hemska. Stationen jag hamnade vid var smala armhävningar och jag fick ångest bara ledaren uttalade orden.
 
Breda armhävningar = Inga problem
vanliga armhävningar = Okej, men tungt
smala armhävningar = DÖDEN
 
En smal armhävning innebär att man sätter händerna tätt ihop, armarna tätt intill kroppen, och armbågarna ska sträva rakt bakåt. Jag gör dock mina armhävningar på knä. (bild lånad från sats.se) 
 
Cirkelpasset satte igång och jag hade inte så mycket val, det var ju bara att börja pressa. Och hjälp vilken glädje! Jag trodde att jag gjorde nått fel. Jag har aldrig kunnat göra smala armhävningar. Men nu flöt de på, och jag fick till och med fråga min vän om det såg ut som jag gjorde rätt, för jag tänkte att jag måste ju göra nått fel, eftersom det gick så bra.
 
Vilken lycka! När jag kom hem efter passet så var jag tvungen att prova igen. Även då gick det galant. Imorse när jag vaknade var jag ännu en gång tvungen att prova, så jag inte hade tappat det över natten. Men det gick sååå bra!!
 
Jag har alltså blivit väldigt mycket starkare i armarna!!! Fantastiskt!!
 
/PiggElin
 
 
 
 

Novembermorgon

Trots ledig förmiddag så gick jag upp strax efter tuppen och packade in mina vinterdäck i min bil och begav mig sedan till bilfirman för få ett däckbyte. Jag lämnade bilen där och tog mig en morgonpromenad hem i den kalla, klara, friska novemberluften.
 
Nu är jag hemkommen och har precis ätit lite frukost. En krämig tallrik med overnight oats och en smörgås á la Paulún som består av grovt bröd, stekt ägg, skinka och 10% ost. Nu är jag verkligen laddad för dagen.
 
Om du har svårt att veta vad du ska äta på morgonen och vill äta lite nyttigare, eller sånt som din kropp mår bra av, så kan jag varmt rekommendera boken: Paulúns GI-frukostar
 

Massor med bra och nyttiga frukostar, men absolut inte något tråkigt eller smaklöst! Allt från olika sorters gröter och smörgåsar, till smoothies, bars och lyxigare helgfrukostar. Vad sägs tillexempel om en nyttig pizza till frukost? Bästa boken!
 
/PiggElin
 

RSS 2.0