Dokumentär

Hörni, igår kväll såg jag en dokumentär. Galet intressant! Den handlar om träning, och att vi alla kanske inte reagerar på träning med de hälsoeffter som vi tror. Att träning bör vara mer individ anpassad och ny forskning visar på att det kanske räcker med 3 minuters hög intensiv (HIT) träning i veckan. För mig känns det ofattbart, men dokumentären är galet intressant. Den tar upp många spännande aspekter.
 
Det som jag tyckte var mest intressant är begreppet NEAT, Non-exercise activity thermogensis. Alltså all den träning som vi gör utan att träna. Energin vi förbränner när vi går, står, lyfter, drar osv.. Även energin vi förbränner när vi rör på oss i sömnen.
 
I programmet möter vi en medelåldersman som inte motionerar regelbundet och har ett ganska stillasittande jobb. Genom att förbättra sin NEAT med enkla medel såsom att stå istället för att sitta, ta trapporna istället för hissen, och bara vara anmält mer alert så ökar hans kaloriförbränning med 500 kcal. Det är massor!!
 
Se programmet, den väcker tankar. Men tänk på att BBC har gjort dokumentären och JAG tror att syftet är att vända sig till mycket överviktiga personer som har gett upp hoppet. Och genom att säga att det inte behöver vara så svårt med träning så kanske fler börjar röra sig litegrann. För litegrann är bättre än ingenting!
 
Se dokumentären här
 
/PiggElin

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0